Žádná další milionchvilková procházka Letenskými sady, ale rovnou demonstrace!

30. 05. 2020 18:10:00
Protestní sdružení Milion chvilek pro demokracii svolalo na 9. června další protivládní demonstraci...

V závěru svého minulého blogu, věnovanému volbě nových členů Rady České televize, jsem mimo jiné vyslovil hypotézu, že kvůli akutnímu ohrožení nezávislosti naší veřejnoprávní televize a ohrožení demokracie v naší zemi brzy uspořádá Mikuláš Minář nějakou protestní procházku Letenskými sady. Dosud poslední takovou akci uspořádal předseda sdružení Milion chvilek pro demokracii na konci dubna.

A jsem velmi rád, že jsem se ve své předpovědi nemýlil: jak jsem si totiž přečetl již následující den v některých médiích (například zde na iDNES), Milion chvilek pro demokracii protest skutečně svolal, a to na 9. června. Na rozdíl od předchozí dubnové akce však již nebude maskovaný za nějakou zdravotní procházku Letenskými sady, ale je ohlášený jako protestní pochod, který začne na pražském Staroměstském náměstí. Přičemž jeho organizátoři vyzývají účastníky, aby si z bezpečnostních důvodů vzali roušky a udržovali dvoumetrové rozestupy.

Asi je naivní očekávat, že dvoumetrové rozestupy budou všichni účastníci po celou dobu pochodu dodržovat a že počet účastníků akce nepřesáhne aktuálně povolených 300 osob. Ale to je asi to poslední, co bych v souvislosti s touto akcí řešil. Jen bude možná zajímavé sledovat, jestli některá média při ní budou hlídat dodržování hygienických opatření tak bedlivě, jak tomu například bylo při květnovém shromáždění sympatizantů motorkářského klubu Noční vlci na Olšanských hřbitovech.

Co mě zajímá mnohem víc, jsou důvody, které pro svolání demonstrace našel spolek Milion chvilek pro demokracii tentokrát. Jak je ve výše zmíněném článku na iDNES uváděno, je to především nesouhlas s chováním vlády, která dle Mináře a spol. za nouzového stavu šířila chaos a překračovala své pravomoci. Rovněž je kritizován výběr nových členů Rady ČT, v souvislosti s nímž představitelé spolku konkrétně uvádějí: „S volbou radních ČT opět přihlížíme rozkladu další instituce, která má chránit nezávislost médií.“

Jistě se najde řada čtenářů, kteří budou takové důvody označovat za naprosto oprávněné, tak i ti, kterým přijdou jako dost málo na to, aby se 9. června v podvečer na Staroměstské náměstí vypravili. Já patřím k těm druhým...

Současnou vládu totiž nepochybně lze kritizovat za spoustu věcí. Ovšem zrovna v souvislosti s tím, jak do těchto chvil obstála při boji s pandemií Covid-19, by dle mého názoru zasloužila spíše pochvalu. Jistě i zde každého napadne nějaká věc, kterou lze vládě vytknout. Někoho třeba napadnou počáteční problémy se sháněním roušek a ochranných pomůcek pro zdravotníky, jiného pak určitý chaos při oznamování toho, co mělo od následujícího dne platit, lze spekulovat, zda třeba restaurace, některé obchody či školy pro žáky druhého stupně nemohly být přece jen otevřeny o něco dříve... Ale když se podíváme na dosavadní čísla ohledně počtu nakažených a zemřelých v důsledku Covid-19, což by mělo být to hlavní kritérium, tak jsou v porovnání s většinou ostatních evropských států velmi dobrá.

A ohledně nově zvolených radních České televize? Jak už jsem psal i v minulém blogu, paní Lipovská i pánové Veselý s Matochou byli demokraticky zvoleni na základě tajné volby, ve které hlasovali poslanci, demokraticky zvoleni do Sněmovny na základě výsledků parlamentních voleb v roce 2017. A pokud byla naše veřejnoprávní televize do těchto chvil skutečně nezávislá, tak na tom nic nezmění ani tři nově zvolení členové Rady ČT, která má celkově členů patnáct.

Je samozřejmě dobře, že žijeme v demokratickém státě, k jehož výsadám patří i to, že zde může kdokoliv nahlas kritizovat vládu i další politické představitelé, a svolávat za tímto účelem demonstrace. Když se to ovšem přehání a ze svolávání protestních akcí se stává takřka evergreen, přičemž důvody k nim vedoucí nepůsobí vždy přesvědčivě, pak je otázkou, jestli takové akce spíše nepomáhají vládním politikům k udržování si svých volebních preferencí, případně i jejich navyšování.

Autor: Josef Nožička | sobota 30.5.2020 18:10 | karma článku: 47.97 | přečteno: 12425x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.36 | Přečteno: 1104 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.06 | Přečteno: 5465 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5049 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 493 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 649 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.68 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...