O mediálním honu na trenéra Stloukala

27. 06. 2020 18:10:00
Byl proslov trenéra Martina Stloukala k hokejovým dorostencům silně za hranou, nebo z něho média i hokejový svaz dělají trochu zbytečnou bouři ve sklenici vody?

I ten, kdo se o sport příliš nezajímá, se již díky našim médiím nejspíš doslechl o nahrávce, zachycující proslov trenéra mladých hokejistů Techniky Brno ke svým svěřencům. Trenér Martin Stloukal v něm velmi svérázným způsobem hokejovým dorostencům například vysvětluje, jaký má být jejich jídelníček, že mají chodit včas na trénink, kritizuje je, že v době nucené pauzy na sobě málo pracovali, atd. Velmi svérázným způsobem konkrétně znamená, že jeho proslov je plný vulgarit a je v něm navíc i věta s rasistickým podtextem (když své svěřence nabádá, aby si nekupovali kebab u smradlavejch špinavejch ...) Celý záznam zmíněné nahrávky včetně slovního přepisu je možno nalézt na stránce zde.

Názory lidí na velmi svérázný způsob, jak u mladých hokejistů vzbudit zápal do tréninků i mistrovských zápasů, se různí. Zatímco čtenáři na internetových diskusích Stloukalovy metody většinou hájí (dle výsledků ankety na stránce, na niž jsem dal výše odkaz, odpovědělo 90 % čtenářů, že je trenérův projev nepohoršil), novináři z převážné většiny deníků ho naopak kritizují. Také výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje trenéra Stloukala vyzývá, aby se omluvil (což on odmítá), a jeho případem se bude zabývat disciplinární komise. Jaký je na danou záležitost můj názor?

Představa, že by takovýmto způsobem mluvil například učitel ve škole, je samozřejmě bizarní. Je vskutku velmi obtížné si představit, že by třeba matematikář měl v hodině ke svým žákům proslov v duchu: „Příští hodinu si všichni přinesou matematicko-fyzikální tabulky! A kdo ne, toho osobně nakopu do ... A pravítko s kružítkem pochopitelně také. Samozřejmě, že si je koupíte v kancelářských potřebách na náměstí - ne, aby si je někdo kupoval na tržnici u těch ...! A ne, že mi některé matky budou zase volat nebo psát email, že nerozumíte domácímu úkolu! Já se s vašima rodičema bavit nebudu! Ani s jedním!“ Takový učitel by asi na většině škol velmi brzy skončil, byť by mezi jeho žáky bylo sebevíc vítězů matematických olympiád.

Jenže sportovní oddíl je přece jen něco trochu jiného než škola. Obzvlášť to platí v případě hokeje, o kterém se často říká, že je sportem pro tvrdé chlapy, a kdo někdy v hledišti na hokejovém zápase byl, tak nejspíš ví, že tam fanoušci nemluví zrovna jako v kostele či na přednášce z etiky. Také se určitým způsobem nelze divit trenérovu naštvání na to, že místo toho, aby se patnácti či šestnáctiletí hoši starali sami, volají mu některé matky, v kolik že má jejich syn trénink, že dorostenci v době volna nemakali na své fyzické přípravě nebo že na dobrovolný trénink navíc přišel jediný hráč z celého mužstva.

I tak souhlasím s tím, že by se měl pan trenér ve svém výrazivu přece jen trochu krotit a dávat si příště zejména pozor na věty, které by mohly být brány jako rasistické. I tak je otázkou, zda média jeho proslov nerozpitvávala zbytečně moc (obsáhle o nich informovala spousta médií, a to nejenom deník Sport, ale například i Deník N, Český rozhlas, iDNES...). Zvlášť když nešlo o projev, určený celé české veřejnosti, ale slova, řečená v kabině, u kterých se nepředpokládalo, že budou vynášena ven. A když se některému z mladých hokejistů proslov nelíbil nebo se ho něčím dotknul, měla se celá záležitost řešit pouze jako interní věc hokejového oddílu Technika Brno.

Vedení Techniky nakonec věc vyřešilo dle mého názoru vcelku rozumně – trenéra neodvolalo, ovšem srazilo mu finanční odměnu za měsíc červen a navíc ho vyzvalo k tomu, aby upravil svůj slovník. Bylo by proto dobré, aby mediální hon na trenéra Stloukala již skončil, asi nejenom já si totiž myslím, že český hokej má v současné době řadu důležitějších problémů, kterými by se měl hokejový svaz i novináři zabývat. Otázkou ovšem je, zda se touto silně zmedializovanou kauzou někteří nebudou inspirovat.

Včera jsem si totiž zde na iDNES přečetl, že si slovenský hokejový reprezentant Kopecký téměř po čtyřech letech vzpomněl, že když působil ve Slovanu Bratislava, tak se tam trenér Miloš Říha (ještě do nedávna kouč české hokejové reprezentace) choval k hráčům vulgárně. Že by snad odstartovalo nějaké hokejové Me Too na téma vulgarita a chování trenérů?

Autor: Josef Nožička | sobota 27.6.2020 18:10 | karma článku: 43.21 | přečteno: 5689x

Další články blogera

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 607 |

Josef Nožička

Kdo všechno je vlastně podle ministra Lipavského "bezpečnostním rizikem"?

Je bývalý premiér Andrej Babiš skutečně bezpečnostním rizikem pro ČR, nebo šlo ze strany ministra zahraničí o účelovou diskreditaci předsedy nejsilnější opoziční strany?

13.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 46.41 | Přečteno: 6980 |

Josef Nožička

Klopp neměl slitování s fotbalisty Sparty, Fiala zase s proruskými zemědělci

Trenér FC Liverpool Jürgen Klopp i premiér české vlády Petr Fiala v uplynulém týdnu názorně ukázali, že jsou opravdu muži na svém místě.

10.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.55 | Přečteno: 673 |

Josef Nožička

V čem vidím rozdíly mezi Jürgenem Kloppem a Petrem Fialou

Kromě toho, jak pražská Sparta obstojí v souboji s momentálně vedoucím týmem anglické Premier League, bude některé lidi možná zajímat i to, zda se v hledišti letenského stadionu objeví český premiér.

7.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.34 | Přečteno: 882 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.29 | Přečteno: 126 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 311 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.07 | Přečteno: 141 | Diskuse

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma článku: 15.34 | Přečteno: 363 | Diskuse

Jiří Beránek

Slávie je na výjezdě, město se třese

Fanoušci Sparty byli před čtvrtečním osmifinále s Liverpoolem hodně natěšení, že by v jejich současné formě mohli vedoucí tým Premiere League potrápit a při troše štěstí třeba i postoupit. Realita však byla odlišná. Jedním slovem

10.3.2024 v 10:01 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 223 | Diskuse
Počet článků 1571 Celková karma 39.06 Průměrná čtenost 3243

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...