Petr Fiala: kdybych já byl premiérem…

23. 09. 2020 20:10:00
Byla by dnes situace s Covidem-19 v naší zemi výrazně lepší, kdyby v křesle premiéra seděl místo Andreje Babiše Petr Fiala? Předseda ODS je o tom skálopevně přesvědčen...

Na iDNES mě zaujal obsáhlý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou. Otázky, kladené redaktorem Josefem Kopeckým, se týkaly především současné situace ohledně pandemie Covid-19, ale také nedávné cesty místopředsedy ODS Miloše Vystrčila na Tchaj-wan, nebo setrvání kontroverzního řeporyjského starosty Pavla Novotného ve straně.

Jako úplně nejzajímavější z celého rozhovoru mi však přišla Fialova odpověď na otázku: „Jste lídr opoziční strany, máte ambici být premiérem. Jaký první krok by podle vás vláda měla udělat, aby to byl podle vás správný krok a měl vaši podporu?“ Někdejší rektor Masarykovy univerzity i ministr školství na ni totiž odpověděl slovy: „Kdybych byl premiérem země v uplynulých měsících, tak bych se nikdy nedostal do této situace, ve které je vláda, to je třeba říci. Ptáte se člověka, jak by hasil požár, který vznikl tím, že si hrál se sirkami, a já vám na to odpovídám, že bych si se sirkami nehrál.“

Že na rozdíl od jarních měsíců, kde Česko bylo považováno za jednoho z evropských premiantů ohledně toho, jak pandemii Covid-19 zvládlo, jsme se nyní naopak dostali mezi tři evropské státy, kde je počet nákaz v poměru na počet obyvatel nejvyšší, ví nejspíš každý. A moc dobrým vysvědčením pro současnou Babišovu vládu to opravdu není. Otázka ovšem zní, zda sebevědomá slova Petra Fialy ohledně toho, jak by si v pozici premiéra s pandemií poradil on, se mají opravdu o co opřít.

Jak se říká, po bitvě je každý generálem, a tak jak den po prohraném fotbalovém zápase všichni fotbaloví „odborníci“ spolehlivě vědí, koho měl trenér postavit, i nyní takřka celý národ ví, jak se mělo v předchozích měsících v boji s koronavirem postupovat, že bylo chybou přílišné rozvolňování v prázdninových měsících, že se neměly nikdy přestat nosit roušky ve vnitřních prostorech atd. Kolik však bylo takových, co tohle říkalo již před začátkem léta? A patřil tehdy k rádcům tohoto typu i předseda ODS?

Zkusil jsem na internetu dohledat, co pan profesor Fiala prohlašoval, když tehdy ještě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch 19. 8. přišel s rozhodnutím, že od září budou roušky opět povinné ve školách, v obchodech, na úřadech či v restauracích. A světe div se, předseda ODS tehdy prohlásil: „Dnes, když je skoro v celé republice semafor bílý, zavádějí se roušky zase plošně, včetně restaurací a kadeřnictví. Nedává Vám to smysl? Nevadí. To nikomu.“ (viz odkaz zde) A když, jak známo, den poté na zásah Andreje Babiše ministr zdravotnictví svůj původní návrh výrazně zkorigoval a ustoupil od povinného nošení roušek ve školách či v obchodech, místopředseda ODS a hlavní současný expert této strany pro školství Martin Baxa uvítal na svém twitterovém účtu tohle rozhodnutí slovy: „Z toho, že nebudou povinné roušky ve školách, mám radost.“

Jak známo, rychlý nárůst počtu nakažených Covidem-19 začátkem září si postupně vyžádal nejprve povinné nošení roušek ve školách ve společných prostorách a od minulého pátku i při výuce. Nevytýkám přitom politikům z ODS ani žádné jiné opoziční strany, že na konci srpna netlačili na vládu, aby k povinným rouškám přistoupila. I já osobně jsem tehdy věřil, že se první měsíce nového školního roku bez roušek ve školách obejdeme. Ale od Petra Fialy je mimo mísu dnes tvrdit, že kdyby byl premiérem on, tak jsme nyní strmý nárůst pozitivně testovaných a s ním spojenou nucenou karanténu mnoha žáků a učitelů ve školách nemuseli řešit.

Petr Fiala mluví v médiích o tom, že se po příštích sněmovních volbách chce stát premiérem České republiky, již delší dobu. Otázkou ovšem je, nakolik realistické tohle jeho přání je. Byť totiž dle nejčerstvějších průzkumů dvou výzkumných agentur začíná nyní Babišovo ANO u voličů z pochopitelných důvodů ztrácet, stále je jeho náskok před ODS výrazný. Dle Kantaru má ANO 27,5 % a ODS 15 %, průzkum agentury STEM pak přisuzuje ANO 28,4 % a ODS jen 10,6 %. Přičemž v obou průzkumech jsou před ODS kromě ANO ještě i Piráti. A když si člověk přečte rozhovor s panem Fialou, v jehož závěru se hodně alibisticky staví k problému opakovaně nevkusných výroků řeporyjského starosty za ODS Pavla Novotného, tak se tomu ani nediví...

Autor: Josef Nožička | středa 23.9.2020 20:10 | karma článku: 48.24 | přečteno: 16329x

Další články blogera

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.85 | Přečteno: 611 |

Josef Nožička

Kdo všechno je vlastně podle ministra Lipavského "bezpečnostním rizikem"?

Je bývalý premiér Andrej Babiš skutečně bezpečnostním rizikem pro ČR, nebo šlo ze strany ministra zahraničí o účelovou diskreditaci předsedy nejsilnější opoziční strany?

13.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 46.41 | Přečteno: 6985 |

Josef Nožička

Klopp neměl slitování s fotbalisty Sparty, Fiala zase s proruskými zemědělci

Trenér FC Liverpool Jürgen Klopp i premiér české vlády Petr Fiala v uplynulém týdnu názorně ukázali, že jsou opravdu muži na svém místě.

10.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.55 | Přečteno: 673 |

Josef Nožička

V čem vidím rozdíly mezi Jürgenem Kloppem a Petrem Fialou

Kromě toho, jak pražská Sparta obstojí v souboji s momentálně vedoucím týmem anglické Premier League, bude některé lidi možná zajímat i to, zda se v hledišti letenského stadionu objeví český premiér.

7.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.34 | Přečteno: 882 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 65 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.71 | Přečteno: 325 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.68 | Přečteno: 461 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.70 | Přečteno: 866 | Diskuse
Počet článků 1571 Celková karma 39.06 Průměrná čtenost 3243

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...