Prymula pochválil sám sebe za rychlé uzavření obchodů

23. 10. 2020 8:02:00
Bylo od vlády moudré, když se řadu obchodů a služeb rozhodla zavřít již následující den po vyhlášení, nebo měla dát jejich majitelům i zákazníkům ještě pár dnů času?

„Jsme nepoučitelní, je dobře, že jsme obchody zavřeli ze dne na den,“ prohlásil ministr zdravotnictví Roman Prymula v jednom z mnoha příspěvků, umístěných během včerejšího dne na jeho Twitter. Dle jeho slov vláda na svém středečním mimořádném zasedání velmi dlouze řešila, zda uzavření většiny maloobchodů a řady služeb začne platit již od následujícího dne, tj. od čtvrtka, nebo až od pátku. A to, že v reakci na vyhlášení dalších mimořádných opatření vzala ve středu odpoledne či večer řada Čechů útokem obchody a provozovny se službami, které se vláda rozhodla zavřít, je podle Prymuly důkazem, že se Babišův kabinet rozhodl správně, když je uzavřel již od čtvrtka (viz odkaz zde).

Že řada občanů vzala útokem mnohé obchody jako například hobbymarkety, obchody s oděvy či obuví, ze služeb pak zase kadeřnictví, pedikúry či knihovny, je dle všeho pravda. Když jsem ve středu odpoledne jel kolem kadeřnictví, kam chodívám i já, zahlédl jsem, jak ve frontě před ním stojí šest či sedm chlapů (dvoumetrové rozestupy mezi sebou samozřejmě nedodržovali...) A dle televizní reportáže, kterou jsem viděl večer ve zprávách, se v mnohých kadeřnictvích rozhodli ve středu výrazně přetáhnout svou zavírací dobu, v jednom pánském kadeřnictví ve Zlíně prý stříhali a holili až do šesti do rána, odkdy začala nařízená vládní opatření platit. Podobná situace byla dle mediálních zpráv (viz například zde) i u nákupních center, kde kvůli náporu zákazníků ve středu odpoledne často kolabovala doprava a u pokladen stáli lidé dlouhé fronty.

Jaký je na danou věc můj názor? Já ve chvále vlády a de facto sebe sama v podání pana ministra Prymuly za uzavření obchodů a služeb již ve čtvrtek logiku opravdu nevidím. Kdyby například výše zmíněná kadeřnictví mohla zůstat otevřená ještě řekněme další dva dny (tedy do soboty), nemyslím si, že by to významně ovlivnilo nárůst počtu osob, nakažených Covidem-19. Naopak by kadeřnice či kadeřníci stihli vyhovět většímu množství klientů. A hlavně by se nápor zákazníků, narychlo toužících po úpravě svého vzhledu, přece jen rozložil do více dnů.

Totéž se samozřejmě týká i náporu nakupujících, ke kterému došlo během středečního odpoledne a večera v obchodních centrech. Nebylo přece jen rozumnější nechat příslušné obchody otevřené ještě další dva dny a umožnit tak zákazníkům, aby si aspoň trochu v klidu stihli nakoupit například zimní oblečení či boty pro své děti (tomu, že se nyní uzavřené obchody hned tak brzy otevřou, totiž asi moc lidí nevěří...), spotřebič, který se jim zrovna doma pokazil nebo který měli výhledově v plánu koupit? Riziko, že se zákazníci vzájemně nakazí, by tak bylo menší, než když ve středu vyrazili na nákupy všichni téměř naráz.

V souvislosti s panem ministrem Prymulou bych ještě vzpomněl včerejší rozhodnutí Pražského hradu ohledně toho, že se 28. října slavnostní ceremoniál s předáváním státních vyznamenání z důvodů mimořádné pandemické situace letos konat nebude. Je určitě dobře, že se tak prezident nakonec rozhodl a nejvíc si po včerejšku asi oddechl právě pan Prymula. V opačném případě by se totiž na něj jistě snesla oprávněná vlna kritiky kvůli tomu, že občany této země opakovaně nabádá k dodržování velmi přísných protiepidemických opatření a sám by se takové akce zúčastnil.

Navíc nevím, jaké by měl pocity, když by z rukou prezidenta přebíral Řád Bílého lva, který se mu Miloš Zeman s předstihem rozhodl udělit za to, jak si poradil s jarní vlnou pandemie. Na internetových diskusích se totiž například šíří ironické poznámky, že něco takového je to samé, jako by nějaký maratónský běžec dostal dopředu zlatou medaili za to, že byl v čele závodu v půlce trati. Zvlášť, když to v současné době víc než na vítězství v cíli spíše vypadá na výrazný propad, ne-li na úplný kolaps...

P. S. Jak se nyní dovídám z ranních zpráv, ministr Prymula byl navíc včera v noci spatřen v jedné restauraci, která na základě již dříve vydaných vládních opatření měla být zavřená (viz odkaz zde). Je jasné, že něco takové rozhodně k důvěře občanů v naši vládu, a zejména pak ministra zdravotnictví, zrovna nepřispěje...

Autor: Josef Nožička | pátek 23.10.2020 8:02 | karma článku: 39.29 | přečteno: 5161x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.64 | Přečteno: 1121 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.11 | Přečteno: 5490 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5052 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 7.01 | Přečteno: 78 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 129 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 133 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 205 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 372 |
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...