O trochu zbytečném rozhořčení pana Kubka kvůli bio mrkvi

27. 10. 2020 18:10:00
Byl výrok šéfa České lékařské komory na adresu těch, co vyrazili na pražské farmářské trhy, zcela na místě, nebo byl přece jen zbytečně ostrý?

Známý moderátor TV Nova Petr Suchoň to schytal hned z několika stran kvůli tomu, že v pondělních Událostech příliš „tepal“ předsedu České lékařské komory Milana Kubka. Ostré kritiky se mu dostalo jak v přímém přenosu z úst dalšího hosta, kterým byl imunolog Václav Hořejší, tak posléze i od vedení TV Nova. Petr Suchoň během dneška své pochybení uznal a panu Kubkovi se omluvil.

O co přesně v této kauze či spíše kauzičce šlo? Moderátor Událostí chtěl po předsedovi České lékařské komory vysvětlení jeho výroku, proneseného při Kubkově rozhovoru pro Český rozhlas: „Mám pocit, že žiju v paralelním světě, protože zdravotníci v nemocnicích, jako je Uherské Hradiště nebo Zlín, padají na hubu, a zároveň lidé chodí po Náplavce, houfují se na trhu a nakupují bio mrkev.“ Bližší popis následného sporu mezi oběma pány je možno si přečíst v článku na iDNES, kde je možné přehrát si i sestříhané video.

Zmíněnou část pořadu jsem si zpětně pustil i v nesestříhané podobě na TV Nova a uznávám, že to moderátor Suchoň trochu přehnal, a byl vůči předsedovi České lékařské komory útočný zbytečně moc. Ovšem že by šlo o něco v našem mediálním prostoru až tak výjimečného, si zase nemyslím. Když si vybavím, jak útočný vůči svým hostům občas bývá například Václav Moravec ve svém známém nedělním pořadu na ČT1 nebo někteří moderátoři při Událostech, komentářích na ČT24, tak mi nepřišlo, že tohle by bylo ze strany pana Suchoně o moc horší. Spíše bych se v tomto článku chtěl zamyslet nad vhodností či nevhodností výše zmíněného výroku pana Kubka.

Každý, kdo viděl fotografie či televizní záběry z přeplněného pražského tržiště Náplavka, nepochybně uzná, že takové akce zlepšení současné kritické pandemické situace rozhodně neprospějí. Ovšem lze lidem vyčítat, že se tam uplynulou sobotu na farmářské trhy vypravili? Byla to akce, která nepodléhala žádnému v té době platnému vládnímu zákazu a ten, kdo tam vyrazil s cílem nakoupit si kvalitní potraviny, těžko mohl předvídat, kolik lidí tam přijde. Ostatně, kdyby si tito lidé místo na farmářské trhy jeli nakoupit potraviny do některého ze supermarketů, asi by tam koncentrace osob nebyla o moc menší.

Proto mi přišlo ze strany šéfa České lékařské komory trochu přehnané, když všechny, které na sobotní farmářské trhy vyrazili, viní z toho, že mnohá zdravotnická zařízení se nyní dostávají do kritické situace, neboť počet nově nakažených Covidem-19 stále roste, a kromě nedostatku volných lůžek hrozí hlavně nedostatek kvalifikovaného zdravotnického personálu. Taková ostrá slova by byla jistě na místě například vůči těm, kteří 18. října vyrazili demonstrovat na Staroměstské náměstí (zítra má mimochodem v Praze proběhnout další demonstrace), těm, co si pravidelně nenasazují na veřejném prostoru roušky (případně si je nasazují jen na ústa, ale nemají jimi zakrytý i nos), těm, co porušují nařízenou karanténu apod. Ale v případě lidí, kteří přišli na akci, která nikým zakázaná nebyla?

Ono totiž v této souvislosti nejde jenom o pana Kubka, ale i o to, když někteří naši politici hlavní příčinu toho, že se exponenciální nárůst počtu nakažených stále nedaří snižovat, automaticky vidí v nedisciplinovanosti občanů a jejich neochotě dodržovat vládní nařízení. Samozřejmě, že i takoví lidé bohužel mezi námi jsou, ovšem nepřijde mi, že by jich bylo výrazně moc. A aby jich bylo ještě méně, je také třeba, aby jim v dodržování předepsaných pravidel šli příkladem v první řadě sami politici. A jestliže sám ministr zdravotnictví Prymula (který ve čtvrtek doufám bude nahrazen novým ministrem) taková nařízení v několika bodech poruší a následně ještě prohlásí, že nic tak hrozného přece neudělal, pak se vláda těžko může divit naštvání některých lidí kvůli současné situaci.

Autor: Josef Nožička | úterý 27.10.2020 18:10 | karma článku: 41.79 | přečteno: 8556x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.65 | Přečteno: 1133 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.13 | Přečteno: 5508 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5053 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 577 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 1996 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 286 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...