Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boj s covidem po česku: pohyb jen na území obce versus průmyslové podniky pojedou dál

Jak bylo dopředu avizováno, vláda po svém pátečním zasedání přišla s několika razantními kroky, které mají zamezit dalšími růstu počtu nakažených Covidem-19. Ne všechny z nich však na mě působí racionálně a logicky…

Že situace v souvislosti s pandemií Covid-19 v naší zemi zrovna příznivá není, je kromě několika fanatiků, tvrdících, že o nic vážného nejde a je to jen účelové strašení občanů ze strany vlády i médií, nejspíš jasné všem racionálně myslícím lidem. A vzhledem k tomu, že počet nově nakažených v posledních dnech atakuje hranici 15 tisíc za den (například v pátek šlo o 14 676 nových příkladů, což bylo v porovnání s minulým pátkem o 3 400 více), nemocnice v některých krajích už jsou téměř na hraně své kapacity a reprodukční číslo dosahuje hodnoty 1,2, je každému soudnému člověku jasné, že vláda s některými ráznými kroky přijít musela.

Po svém zasedání v pátek večer proto vyhlásila některá přísná epidemiologická opatření, která vstoupí platnost od 1. března a budou platit minimálně tři týdny. Jejich souhrnný přehled je možno nalézt například na stránce zde. Když vezmu namátkou ta nejpodstatnější: lidé se budou moci pohybovat (vyjma například cest do zaměstnání nebo cest z důvodů zajištění podnikatelské činnosti) pouze na území svého okresu, při pobytu venku za účelem procházek či sportování pak dokonce pouze v katastru své obce. Do škol se od začátku března nevrátí ani žáci závěrečných ročníků základních a středních škol (jak bylo vládou delší dobu slibováno), naopak se od pondělí uzavřou základní školy i pro nejnižší dva ročníky. Zavírány budou i některé z těch maloobchodních prodejen, které dosud měly výjimku a otevřeno mít mohly.

Jak už jsem uvedl výše, aktuální situace je opravdu velmi vážná, a tak by rozumný člověk neměl mít problém sice tvrdá, ale potřebná opatření začít dodržovat, pokud bude přesvědčen o jejich nezbytnosti a bude je považovat za racionální. Jenže v tom posledním je právě kámen úrazu… Je opravdu racionální omezit pohyb osob za účelem procházek či sportování jen na území jejich obce? Když to vezmu podle obce, kde bydlím: vzdálenost z jednoho jejího konce na druhý je zhruba tři kilometry. Kolem obce jsou pak pole a také les, který však už zasahuje do katastru jiné obce. Když se tedy budu chtít třeba projet na kole, budu nucen jezdit po cyklostezce, která kolem obce vede, stále jen tři kilometry tam a zpátky (přičemž jsem zvyklý na podstatně větší porci kilometrů). A při představě, kolik tam nyní bude jiných cyklistů, bruslařů na kolečkových bruslích, běžců a případně lidí, vyrazících třeba na procházku se psem, si nejsem jist, zda něco takového bude mít smysl. A byť nejsem epidemiolog, i z laického pohledu si kladu otázku: nebylo by naopak racionálnější omezit i tyto aktivity územím celého okresu a zabránit tak velké koncentraci osob na cyklostezkách či v městských parcích?

Byť se oficiální číslo o tom, kolik lidí se nakazilo při sportování, kolik při nakupování v obchodech, kolik ve školách a kolik v práci, nezveřejňuje, dle zkušeností mně i řady lidí, s kterými komunikuji, se nejvíc lidí nakazí právě v zaměstnání. A z toho důvodu se obávám, že nová vládní opatření, byť jsou v řadě oblastí přísná, nebudou dostatečně účinná, jelikož vláda nenašla odvahu uzavřít na tři týdny i podniky s průmyslovou výrobou. A při představě, jak to asi funguje v podnicích typu mladoboleslavské škodovky, kde pracuje řada lidí z různých koutů naší republiky a také řada zahraničních dělníků, v jak těsné blízkosti tam lidé jsou před zahájením nebo naopak po skončení pracovní doby na šatnách, opravdu nevěřím tomu, že se tam koronavirus šířit nebude, byť by se tam testovalo sebevíc. Ono navíc: například jeden můj kamarád, pracující ve větší strojírenské firmě, se nakazil v práci, přestože tam byl den předtím, než dostal horečky, testován, a antigenní test mu vyšel negativní…

Chápu samozřejmě, že uzavření velké části průmyslových podniků (vyjma těch, které jsou nezbytné pro chod státu, což jsou například energetické podniky, podniky, vyrábějící zdravotnický materiál apod.) by bylo z ekonomického hlediska hodně bolestivé. Ale nemělo by za současné situace být zdraví občanů na prvním místě? Jsou státy, které v období pandemie koronaviru takové bolestivé opatření (byť samozřejmě jen na nezbytně nutnou dobu) dokázaly učinit a vyplatilo se jim to…    

Autor: Josef Nožička | sobota 27.2.2021 18:41 | karma článku: 24,19 | přečteno: 849x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 33,58 | Přečteno: 1131x | Politika

Josef Nožička

Integrace na německých školách nefunguje, ale nesmí se to říkat moc nahlas

Jedním z nejpalčivějších problémů, kterým je Německo v souvislosti s příchodem velkého množství imigrantů nuceno čelit, je integrace osob s odlišnou kulturou do tamních škol.

17.4.2024 v 8:15 | Karma: 40,02 | Přečteno: 1527x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Svoboda versus Vondrák. V čem vidím já „propastný rozdíl“

Prohřešky bývalého předsedy KDU-ČSL opravdu nevidím takové, že by v jeho případě byly na místě výzvy k odchodu ze strany.

12.4.2024 v 13:36 | Karma: 42,36 | Přečteno: 5675x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

Jak včera probíhalo důležité jednání předsednictva KDU-ČSL? Pokud to chcete vědět, tak neváhejte a čtěte dál!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,16 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Volební vlak z České republiky Korčokovi vítězství nepřivezl

V případě volebního vlaku, vypraveného v pátek na Slovensko, mě zaujal především název neziskové organizace, která ho vypravila: "Mladí proti fašizmu".

7.4.2024 v 8:15 | Karma: 46,24 | Přečteno: 7253x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 1582
  • Celková karma 39,86
  • Průměrná čtenost 3242x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik