Když prohraješ na hřišti, zkus to uhrát na rasismus…

19. 03. 2021 14:16:31
Dopustil se opravdu obránce pražské Slavie rasistické urážky svého protihráče nebo ho jeho soupeř očerňuje především z toho důvodu, že neunesl prohru na hřišti?

Jsem již dnes asi několikátý, kdo se rozhodl napsat blog o politováníhodné události, která se včera odehrála ve skotském Glasgowě. Letmo jsem zahlédl, že o stejném tématu již dnes napsali blog Šárka Medková, Jiří Turner i Petr Omelka, a je tedy možné, že se budu částečně opakovat v tom, co už napsali oni. Ale jako sportovní fanoušek a bloger, píšící o sportu poměrně často, bych si zkrátka vyčítal, kdybych se ke včerejšímu zápasu pražské Slavie s Glasgowem Rangers nevyjádřil rovněž.

K „hříšníkovi“ Ondřeji Kúdelovi mám bližší vztah už proto, že je odchovancem fotbalového klubu FC Slovácko, což je tým, na jehož zápasy pravidelně chodím od doby, kdy vznikl jakožto následník někdejšího prvoligového klubu FC Synot. A ještě dnes si živě vzpomínám, jak se někdy v roce 2005 začal objevovat v sestavě FC Slovácko na pozici pravého beka, byť mu tehdy bylo pouhých 18 let. Herní nezkušenosti se na něm sice občas zpočátku projevovaly, ale brzy začal všem fanouškům ukazovat, že je velkým talentem a své místo v základní sestavě mu právem náleží. Už za dva roky pak byl platným členem fotbalové reprezentace do 20 let, která na mistrovství světa v Kanadě senzačně došla až do finále.

Pak už logicky pro něho bylo Uherské Hradiště příliš malé, jeho další cesty vedly do pražské Sparty, pak přes Mladou Boleslav, kazašský Šymkent a Liberec, až nakonec v roce 2018 ve svých 31 letech začal oblékat dres druhého pražského „S“, tedy Slavie. Zde Kúdela jednoznačně prožívá vrchol své fotbalové kariéry a svými výkony si postupně řekl nejenom o místo v základní sestavě „sešívaných“, ale dostal od trenéra Šilhavého příležitost i v reprezentačním áčku. Ondra přitom přes všechno, co ve fotbale dosud dokázal, stále působí skromným dojmem a nikdy neměl manýry některých fotbalových hvězd. Nejspíš i proto to dotáhl ze všech členů výše zmíněné reprezentační dvacítky, která vybojovala na MS v roce 2007 stříbro, nejdál. Přitom tedy se v médiích mluvilo v souvislosti s budoucí zářnou fotbalovou kariérou spíše o hráčích jako byli Fenin, Kalouda, Šimůnek a někteří další...

O to víc mě mrzí, co se tomuto hráči přihodilo včera večer. A opravdu se mi nechce věřit tomu, že by se zrovna on uchýlil k rasistické urážce svého protihráče. Už proto, že i v současné pražské Slavii hraje několik hráčů tmavé pleti, kteří patří k jejím herním tahounům. Ať už je to senegalský megatalent Sima, nigerijský útočník Olayinka nebo Kúdelův parťák ze stoperské dvojice Deli. Co Ondřej Kúdela skutečně hráči Kamarovi z Glasgow Rangers řekl, ví nejspíš jen oni dva. Slavia se ústy svého šéfa Jaroslava Tvrdíka zaručuje za Kúdelu, skotský tým zase ústy svého trenéra Stevena Gerrarda za Kamaru... Ale i kdyby náhodou byla pravda na straně záložníka Rangers, jehož rodiče pocházejí ze Sierry Leone, tak je přece nepřijatelné, aby byl český fotbalista kvůli tomu po zápase v útrobách stadionu svým protihráčem fyzicky napaden a utržil od něj několik ran pěstí (viz odkaz zde).

Na jednu stranu je jistě v pořádku, že se rasistické urážky, ať už ze strany protihráčů nebo diváků v hledišti, berou jako nepřípustná věc. Jenže mi v dnešní době nejenom ve fotbale přijde, že je fenomén rasismu trochu přeceňován a zejména některé osoby tmavé pleti toho dovedou náležitě zneužívat. A tak obvinění z rasismu často čelí i ti, kteří olajkují či sdílí nějaký „politicky nekorektní“ příspěvek na sociální sítí, v reakci na hnutí Black Lives Matter prohlásí, že přece záleží na všech životech, tedy nejenom těch černých apod. A nerad bych hráčům Glasgow Rangers a jejich trenérovi, kterého jsem kdysi jako hráče FC Liverpool velmi uznával, křivdil, ale přišlo mi, že včera prohru od Slavie vyloženě neunesli. Což se projevovalo nejprve jejich hrubostí na hřišti během druhého poločase a po zápase i snahou obvinit svého soupeře z rasismu...

Autor: Josef Nožička | pátek 19.3.2021 14:16 | karma článku: 40.00 | přečteno: 1822x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.65 | Přečteno: 1133 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.13 | Přečteno: 5508 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5054 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 329 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...