Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

USA zvažují bojkot olympiády v Pekingu. Další z plodů, které přineslo zvolení Bidena?

Je ospravedlnitelné zneužívat olympijské hry či jiné významné sportovní soutěže k demonstrování svých politických postojů?  

Začátkem února příštího roku by měl v Pekingu vzplanout olympijský oheň. Čínská metropole má tak být prvním městem, které po letních olympijských hrách (ty se v Pekingu konaly v roce 2008) bude hostit i ty zimní. Na XXIV. zimních olympijských hrách se přitom počítá s účastí téměř 3 tisíc sportovců, kteří budou soutěžit v 15 sportovních odvětvích.

Proč v této souvislosti používám termíny jako „má“ či „měl by“? Zda totiž hry skutečně proběhnou, to bude záležet především na vývoji koronavirové situace ve světě, a nikdo dnes nemůže s jistotou říci, jaký bude stav pandemie za necelý rok. Byť se již letos v červenci počítá s konáním o rok odložených letních olympijských her, které má hostit japonské Tokio. Druhým problémem, se kterým se hostitelé zimní olympiády v příštím roce mohou potýkat, je snaha mnohých lidskoprávních organizací i některých vlivných politiků tyto hry bojkotovat.   

Jak je psáno například v článku zde na iDNES, začátkem února zaslala skupina 180 lidskoprávních organizací otevřený dopis vládám mnoha zemí, aby se připojily k bojkotu ZOH v Číně z důvodu porušování lidských práv v této nejlidnatější zemi světa. Zejména je v této souvislosti poukazováno na potlačování práv národnostních menšin, jako jsou Tibeťané, Ujgurové či v Číně žijící etničtí Mongolové. A jak je ve zmíněném článku uvedeno, USA prohlásily ústy svého ministerstva zahraničí, že o bojkotu největšího sportovního svátku skutečně uvažují.

Že k bojkotu olympijských her, konaných z ideologického hlediska v „nesprávné“ zemi, vyzývají některé lidskoprávní organizace, není ničím novým. To samé se například dělo i v roce 2008 před zmiňovanou letní olympiádou v Pekingu nebo před zimními olympijskými hrami v roce 2014, které hostilo ruské Soči. A pokud si dobře vybavuji, tak se v obou případech žádná země k bojkotu olympijských her nepřipojila, pouze vrcholní politici některých zemí demonstrativně nepřijeli na jejich slavnostní zahájení. Přičemž z organizačního hlediska byly oba tyto sportovní svátky obvykle hodnoceny v superlativech. V souvislosti s lidskoprávními organizacemi je rovněž zvláštní, že v protestech proti pořádání vrcholných sportovních soutěží typu mistrovství světa či světových pohárů v zemích jako je Turecko či některé země Blízkého východu obvykle zdaleka tak aktivní nejsou…

Pokud by se ovšem příští rok k bojkotu pekingské olympiády Spojené státy skutečně odhodlaly (byť Americký olympijský výbor to odmítá), mohlo by to být pro sportovce i mnohé sportovní fanoušky podstatně horší. Lze totiž předpokládat, že k USA by se pak připojili i někteří jejich věrní „lokajové“ a řadě sportovců, věnujícím se zimním sportům, by tak byla účast na největším sportovním svátku, konaném jednou za čtyři roky, znemožněna. A jaké něco takového je, o tom by jistě mohli vyprávět například Jarmila Kratochvílová, Taťána Kocembová, Imrich Bugár, Martin Penc, Hana Říčná a mnozí další českoslovenští sportovci, kteří kvůli nesmyslnému bojkotu OH v Los Angeles přišli v roce 1984 o možnost bojovat o olympijské medaile. To samé ostatně tenkrát potkalo i sportovce z většiny ostatních tehdejších socialistických zemí. Čtyři roky předtím zase nemohli z obdobného důvodu sportovci USA, NSR, Japonska a některých dalších zemí bojovat o medaile na letních olympijských hrách v Moskvě…  

Rozhodně nechci tímto článkem popírat, že by v Číně k porušování lidských práv nedocházelo a že by na něco takového svět neměl poukazovat. Ale zneužívat k něčemu takovému zrovna olympijské hry považuji za krajně nešťastné. Zcela výstižně to ostatně vyjádřila prezidentka Amerického olympijského výboru Susanne Lyonsová slovy: „Bojkoty odmítáme, protože se ukázalo, že mají negativní důsledky pro sportovce, aniž by měly nějaký vliv na řešení globálních problémů.“

Lze si tak jen přát, že k obdobnému názoru dospěje i vládní tým nedávno zvoleného amerického prezidenta Joe Bidena. Mimochodem, ať už byl jeho předchůdce v Bílém domě jakýkoliv a často byl terčem oprávněné kritiky zejména v souvislosti s někdy až buranským chováním, jsem přesvědčen, že u něho by žádné lidskoprávní organizace s apelem na bojkotování olympijských her neuspěly.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 8.4.2021 8:03 | karma článku: 36,41 | přečteno: 1057x
  • Další články autora

Josef Nožička

Když se po čase ukáže, že „rasismus“ nebyl rasismem

Případů lidí, kterým se zejména v USA i některých západoevropských zemích v souvislosti s nechvalně známými protesty hnutí Black Lives Matter dostalo nesmyslného obvinění z rasismu, bylo bohužel spousta.

12.5.2024 v 9:43 | Karma: 37,36 | Přečteno: 1523x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Proč mám o morálních kvalitách Danuše Nerudové čím dál větší pochybnosti

Od doby, kdy se Danuše Nerudová stala veřejně známou osobností především díky své prezidentské kandidatuře, mám čím dál větší pochybnosti ohledně jejích morálních kvalit.

7.5.2024 v 8:15 | Karma: 39,83 | Přečteno: 1198x | Politika

Josef Nožička

Jsem sám, komu ta antikampaň koalice Spolu přijde poněkud primitivní?

Snaha udělat z hnutí ANO stranu, hájící Putinovy zájmy, je dalším vlastním gólem, který si koalice Spolu v souvislosti s evropskými volbami dala.

2.5.2024 v 10:40 | Karma: 44,69 | Přečteno: 3739x | Politika

Josef Nožička

Proč byla Helena Langšádlová nejlepší ministryní Fialovy vlády

Ač to zní poněkud paradoxně, v případě současné vlády jsou ti její členové, kteří se řídí zásadou „kdo nic nedělá, ten nic nepokazí“, jednookými králi mezi slepými.

28.4.2024 v 8:15 | Karma: 42,34 | Přečteno: 4111x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Bude TOP 09 v Poslanecké sněmovně ještě poté, co se Dominik Feri vrátí z vězení?

Vedení TOP 09 si s s vyjádřením k pravomocnému rozsudku nad Dominikem Ferim dávalo poměrně dlouho na čas...

25.4.2024 v 8:15 | Karma: 39,74 | Přečteno: 1856x | Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Putin udělal z Patruševa svého poradce, vzal k sobě i možného následníka

14. května 2024  11:30,  aktualizováno  12:11

Ruský prezident Vladimir Putin jmenoval dosavadního tajemníka ruské bezpečnostní rady Nikolaje...

Soud muži potvrdil výjimečný trest za vraždu tety, ve vězení strávil už 28 let

14. května 2024  10:21,  aktualizováno  11:48

Recidivista Tomáš Páv si odpyká 25 let vězení za majetkově motivovanou vraždu své tety v Jablonci...

Fritzlovi opět povolili přesun do běžného vězení. Na svobodu ho pustit nechtějí

14. května 2024,  aktualizováno  11:33

Na doživotí odsouzený Rakušan Josef Fritzl, který 24 let věznil a znásilňoval svou dceru, se ze...

Polovina umírajících by potřebovala přístup k paliativní péči, říkají experti

14. května 2024  11:32

Pro více než polovinu umírajících by byla vhodná nějaká forma paliativní péče, tedy přístupu...

  • Počet článků 1587
  • Celková karma 40,12
  • Průměrná čtenost 3231x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik