Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mně tedy přijde, že opozice pád vlády ani ve skutečnosti nechce…

Je snaha některých opozičních stran dosáhnout co nejrychlejšího pádu Babišovy vlády skutečná, nebo jde z jejich strany jen o divadlo pro potenciální voliče?

Tak kdy už ten nenáviděný Babiš skončí? Kdy konečně už vystřídá v křesle premiéra bývalého agenta STB, dotačního podvodníka a bezbřehého populistu politik, který nebude pro naši zemi ostudou? A kdy spolu s ním odejdou všichni ti neschopní ministři, kteří jsou jen jeho poslušnými loutkami? Takové projevy takřka až zoufalství či beznaděje bylo možno téměř denně číst na internetových diskusích, případně je i slyšet ve sdělovacích prostředcích z úst především opozičních politiků.

Politici z takzvané demokratické opozice takřka tři roky bědovali nad tím, že Andrej Babiš je v křesle premiéra jen díky tomu, že ho drží u moci komunisté. Ti totiž skutečně až donedávna zajišťovali vládní koalici ANO a ČSSD potřebnou podporu v Poslanecké sněmovně. První dvě strany totiž disponují v dolní parlamentní komoře pouhými 92 křesly. Díky toleranci poslanců za KSČM, kterých je aktuálně 15, se však vládní koalice až dosud mohla opírat o vcelku pohodlnou většinu 107 hlasů. Menšinová vláda tak díky tiché podpoře komunistů schválila během uplynulých tří let prakticky všechny důležité zákony.

Zhruba před 14 dny však došla trpělivost s Andrejem Babišem i komunistům (zejména kvůli neplnění některých slibů v souvislosti s rozvolňovacími opatřeními a také s krácením či nekrácením peněz pro resort armády) a veřejně prohlásili, že s tolerancí menšinové vlády ANO a ČSSD končí. Také dodali, že pokud by opoziční strany vyvolaly ve Sněmovně hlasování o nedůvěře vlády, komunisté by hlasovali pro (viz odkaz zde). Z čehož by člověk, neznalý politických poměrů v Česku, usoudil, že vyslovení nedůvěry Babišově vládě, ke které stačí 101 hlasů, již bude otázkou několika dnů. Vždyť politici ze všech opozičních stran, ať už ze stran takzvané demokratické opozice či z Okamurovy SPD, již dlouho předtím hlásali, že současná vláda jejich důvěru nemá a ani nikdy mít nebude.

Realita je však taková, že po 14 dnech stále není ani dostatek podpisů na to, aby byla svolána mimořádná poslanecká schůze, na níž by se o vyslovení nedůvěry hlasovalo. Jak že je to možné? Dění na politické scéně totiž v uplynulém období (nikoliv však poprvé) připomínalo známou filmovou komedii U nás v Kocourkově. Nejprve koalice Spolu, kterou tvoří opoziční strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, vyzvala Andreje Babiše, aby v souvislosti s končící podporou KSČM požádal Sněmovnu o důvěru sám. Na což Babiš „překvapivě“ reagoval prohlášením, že k tomu nevidí důvod. Koalici Spolu, za jejíhož lídra je považován předseda ODS Petr Fiala, tak nakonec nezbylo než přijít s prohlášením, že se pokusí svolat mimořádnou schůzi a tam současné vládě nedůvěru vyslovit.

Zatím to však vypadá tak, že se nepodaří schůzi vůbec svolat, přestože k něčemu takovému stačí pouhých 50 podpisů a strany koalice Spolu mají ve Sněmovně rovných 40 poslanců. Stačilo by tedy přidat podpisy poslanců za SPD, kterých je 19. Jenže ODS, TOP 09 a Lidovci „ze zásady“ nechtějí s SPD spolupracovat ani při svolávání mimořádné schůze. A co se týká zbylých dvou „demokratických“ opozičních stran, Pirátů a Starostů, tak ti nepovažují vyslovení nedůvěry Babišově vládě za racionální krok a místo toho se chtějí pokusit rozpustit Sněmovnu a tím docílit vypsání předčasných voleb (viz odkaz zde).

Co se týká lídra Pirátů Bartoše: na jednu stranu na rozdíl od profesora politologie Fialy asi správně vyhodnotil, že vyslovit nedůvěru Babišově vládě by prakticky žádné reálné změny nepřineslo, neboť prezident Zeman by na 99 % nechal současného premiéra dovládnout v demisi až do řádných říjnových voleb. Ovšem na druhou stranu Ivan Bartoš nejspíš nebude úplně nejzdatnější matematik. Na rozpuštění Sněmovny je totiž potřeba, aby pro ni zvedlo ruku aspoň 120 poslanců. A jelikož, jak jsem již zmiňoval výš, současná (byť menšinová) vládní koalice stále disponuje 92 hlasy, tak musí být takřka každému jasné, že návrh Pirátů a STAN reálnou šanci na úspěch nemá. Nebo je snad šéf Pirátů takový naiva, že by věřil tomu, že se v řadách ANO či ČSSD najde aspoň 12 poslanců, kteří si dobrovolně zkrátí dobu svého mandátu?     

Proto se domnívám, že spory o to, zda by bylo lepší dosáhnout rychlejšího odchodu Andreje Babiše z politického výsluní vyslovením nedůvěry jeho vládě nebo rozpuštěním Sněmovny dospět k předčasným volbám, jsou spíš jen divadlem pro jejich potenciální voliče, a jak koalice Spolu, tak koalice Piráti + STAN si ve skutečnosti dávají dobrý pozor na to, aby k tomu náhodou nedošlo.  Ostatně, vzpomínáte si ještě, co se u nás dělo poté, kdy zhruba v půli února komunisté odmítli Babišově vládě pomoci s dalším prodlužováním nouzového stavu?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 29.4.2021 13:45 | karma článku: 30,04 | přečteno: 703x
  • Další články autora

Josef Nožička

Proč mám o morálních kvalitách Danuše Nerudové čím dál větší pochybnosti

Od doby, kdy se Danuše Nerudová stala veřejně známou osobností především díky své prezidentské kandidatuře, mám čím dál větší pochybnosti ohledně jejích morálních kvalit.

7.5.2024 v 8:15 | Karma: 35,38 | Přečteno: 672x | Politika

Josef Nožička

Jsem sám, komu ta antikampaň koalice Spolu přijde poněkud primitivní?

Snaha udělat z hnutí ANO stranu, hájící Putinovy zájmy, je dalším vlastním gólem, který si koalice Spolu v souvislosti s evropskými volbami dala.

2.5.2024 v 10:40 | Karma: 44,58 | Přečteno: 3625x | Politika

Josef Nožička

Proč byla Helena Langšádlová nejlepší ministryní Fialovy vlády

Ač to zní poněkud paradoxně, v případě současné vlády jsou ti její členové, kteří se řídí zásadou „kdo nic nedělá, ten nic nepokazí“, jednookými králi mezi slepými.

28.4.2024 v 8:15 | Karma: 42,29 | Přečteno: 4096x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Bude TOP 09 v Poslanecké sněmovně ještě poté, co se Dominik Feri vrátí z vězení?

Vedení TOP 09 si s s vyjádřením k pravomocnému rozsudku nad Dominikem Ferim dávalo poměrně dlouho na čas...

25.4.2024 v 8:15 | Karma: 39,74 | Přečteno: 1850x | Společnost

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 35,14 | Přečteno: 1365x | Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, zabila dvacet členů Hamásu

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  17:16

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

Podnikatel myslel, že investuje. Podvodníci zatím vysáli z jeho účtů 20 milionů

7. května 2024  16:53

O 20 milionů korun přišel kvůli internetovým podvodníkům třiašedesátiletý muž z Hradecka. Podle...

Bezdomovec bránil napadenou ženu, za útok nožem dostal čtrnáct let

7. května 2024  16:35

V opilosti podle obžaloby šestkrát bodl nožem muže, s jehož družkou popíjel v parku na Mendlově...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 1586
  • Celková karma 39,94
  • Průměrná čtenost 3233x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik