Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Opravdu chtějí jít senátoři Fischer či Láska ve šlépějích našich soudruhů z roku 1984?

Brzy poté, co se v médiích objevily zprávy o tom, že někteří američtí politici vyzývají k bojkotu zimních olympijských her v Číně, nelenili ani čeští senátoři v čele s Pavlem Fischerem a Václavem Láskou…

První zprávy o tom, že Spojené státy americké údajně zvažují bojkot zimních olympijských her, které se mají konat v únoru roku 2022 v Číně, se ve sdělovacích prostředcích objevily počátkem letošního dubna. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí tehdy veřejně prohlásil, že USA tuto myšlenku konzultují s názorově spřízněnými zeměmi z celého světa (viz odkaz zde). Dle tehdejších informací však tuto myšlenku odmítl Americký olympijský výbor a hlasy o tom, že se bojkot největšího sportovního svátku nechystá, údajně zazněly i přímo z Bílého domu.

Nicméně po měsíci a půl se v některých našich médiích (například zde na Lidovkách) opět objevila informace o tom, že tlaky na bojkotování pekingské olympiády ze strany některých amerických politiků opět sílí. Konkrétně předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová včera prohlásila, že její země by měla na diplomatické úrovni hry bojkotovat. Mluví tedy o „diplomatické úrovni“ bojkotu, což nejspíš znamená, že navrhuje, aby do Pekingu nejeli žádní američtí politici či sportovní činitelé, nepožaduje však zákaz startu amerických sportovců. Jak je ovšem v článku na Lidovkách rovněž uvedeno, například demokratický kongresman Jim McGovern mluví o možnosti odložení olympiády kvůli genocidě Ujgurů nebo jejím přesunutí z Číny na jiné místo.

A světe div se, již den poté, co se zpráva o aktivismu některých amerických politiků objevila, začali někteří naši senátoři řešit možnou neúčast českých sportovců na olympiádě v Pekingu. Jak je psáno například zde na iDNES, skupina senátorů v čele s bývalým prezidentským kandidátem Pavlem Fischerem a předsedou senátorského klubu SEN 21 a Pirátů Václavem Láskou chystá usnesení, ve kterém chce apelovat na oficiální představitele České republiky, aby podpořili neúčast naší země na pekingské olympiádě. Dle slov druhého jmenovaného se buď nabízí vůbec se olympiády nezúčastnit, nebo poslat na ni pouze sportovce a nedat jí legitimitu účastí politiků. 

Pro ty, kteří aspoň občas sledují politické dění, nejspíš není velkým překvapením, že za tímto aktivismem stojí zrovna senátoři Fischer a Láska. Tito pánové si totiž docela často pletou horní parlamentní komoru s českým ministerstvem zahraničí, případně s nějakou lidskoprávní organizací s celosvětovým působením. Zejména stav lidských práv v Číně či Rusku či vztah našich vládních politiků k těmto dvěma zemím je velmi často jejich „hlavní pracovní náplní.“ I bojkot či částečný bojkot zimních olympijských her v Číně zdůvodňují stavem lidských práv v nejlidnatější zemi světa, zejména pak co se týká postavení Tibeťanů a Ujgurů.   

Že k porušování lidských práv v Číně dochází, to nejspíš nezpochybňuje nikdo. A je jistě v pořádku na takové věci poukazovat. Ale proč k něčemu takovému zneužívat zrovna největší sportovní svátek, tedy olympijské hry? Pomohlo snad situaci v tehdejším Afghánistánu, když v roce 1980 na protest proti sovětské invazi bojkotovalo 65 zemí v čele s USA letní olympijské hry v Moskvě? Tento bojkot měl pak dohru ještě o 4 roky později, když „na oplátku“ Sovětský svaz spolu s většinou tehdejších socialistických zemí (vyjma Rumunska a paradoxně i Číny) zakázal svým sportovcům jet na olympiádu do amerického Los Angeles.

 Byť se tehdy u nás za oficiální důvod bojkotu losangeleské olympiády uvádělo nebezpečí, které údajně hrozilo našim sportovcům ze strany některých amerických extremistických organizací, skutečný důvod byl samozřejmě jiný. A když vrcholní sovětští představitelé rozhodli, že je třeba se Američanům pomstít za bojkot OH v Moskvě, českoslovenští soudruzi je nemohli nechat ve štychu… Že tím znemožnili řadě tehdejších našich vynikajících sportovců (například Kratochvílové, Kocembové, Bugárovi, Říčné a spol.) bojovat o olympijské medaile, to pro ně bylo zcela druhořadé.

Opravdu tedy chtějí Pavel Fischer, Václav Láska a někteří další čeští senátoři jít ve šlépějích československých komunistických představitelů z roku 1984 a kvůli svému politickému přesvědčení znemožnit Ester Ledecké, Martině Sáblíkové, Markétě Davidové či českým hokejistům završit jejich čtyřleté úsilí, zaměřené na úspěch na olympijských hrách?

Autor: Josef Nožička | středa 19.5.2021 18:10 | karma článku: 37,37 | přečteno: 1059x
  • Další články autora

Josef Nožička

Jsem sám, komu ta antikampaň koalice Spolu přijde poněkud primitivní?

Snaha udělat z hnutí ANO stranu, hájící Putinovy zájmy, je dalším vlastním gólem, který si koalice Spolu v souvislosti s evropskými volbami dala.

2.5.2024 v 10:40 | Karma: 44,26 | Přečteno: 3385x | Politika

Josef Nožička

Proč byla Helena Langšádlová nejlepší ministryní Fialovy vlády

Ač to zní poněkud paradoxně, v případě současné vlády jsou ti její členové, kteří se řídí zásadou „kdo nic nedělá, ten nic nepokazí“, jednookými králi mezi slepými.

28.4.2024 v 8:15 | Karma: 42,17 | Přečteno: 4051x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Bude TOP 09 v Poslanecké sněmovně ještě poté, co se Dominik Feri vrátí z vězení?

Vedení TOP 09 si s s vyjádřením k pravomocnému rozsudku nad Dominikem Ferim dávalo poměrně dlouho na čas...

25.4.2024 v 8:15 | Karma: 39,68 | Přečteno: 1846x | Společnost

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 35,14 | Přečteno: 1361x | Politika

Josef Nožička

Integrace na německých školách nefunguje, ale nesmí se to říkat moc nahlas

Jedním z nejpalčivějších problémů, kterým je Německo v souvislosti s příchodem velkého množství imigrantů nuceno čelit, je integrace osob s odlišnou kulturou do tamních škol.

17.4.2024 v 8:15 | Karma: 40,61 | Přečteno: 1691x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  19:12

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1585
  • Celková karma 40,27
  • Průměrná čtenost 3236x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik