Jitka Obzinová šéfkou zpravodajství ČRo nebude. Je to dobře nebo špatně?

19. 12. 2021 8:10:00
V souvislosti s obavami ohledně ohrožení objektivity a nezávislosti Českého rozhlasu mi přišlo trochu podezřelé, že je autoři otevřeného dopisu zmiňovali zejména v souvislosti s uprchlickou otázkou.

Záměr jmenovat Jitku Obzinovou ředitelskou zpravodajství Českého rozhlasu vyvolal mezi zaměstnanci této veřejnoprávní instituce i mezi některými politiky vlnu nevole. Otevřený dopis proti jmenování někdejší moderátorky České televize, TV NOVA i dlouholeté šéfredaktorky zpravodajství a publicistiky na TV Prima podepsalo během pár dnů přes 600 zaměstnanců ČRo. Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral jejich tlaku ustoupil a dva dny poté, co zveřejnil svůj záměr Obzinovou do funkce jmenovat, oznámil, že se tak nestane.

Řada lidí tuto rychlou změnu v názorech Reného Zavorala kvitovala s nadšením, neboť dle nich je tím zajištěno, že zpravodajství Českého rozhlasu bude i nadále objektivní a nezávislé. Zda tomu tak až dosud pod vedením jeho dosavadního ředitele Jana Pokorného stoprocentně bylo, to nechám na posouzení těch, co Český rozhlas pravidelně či aspoň jednou za čas poslouchají. Spíše mě však zajímalo, proč se ti, kteří proti jmenování paní Obzinové vehementně protestovali, obávali, že po jejím nástupu do funkce přestane být zpravodajství nezávislé.

Z otevřeného dopisu, který ředitele ČRo vyzýval k přehodnocení jeho záměru citovala mnohá média především následující pasáž: „Jsme tady všichni zaměstnaní, máme zaměstnavatele, který má nějaký postoj. Jestliže ho akceptuji já, akceptuje ho vedoucí vydání, tak vy prostě poslechnete příkazů vedoucího vydání,“ řekla na poradě. „Pokud to tak není, tak vlastně neakceptujete fakt, že jste tady zaměstnaní a pak nemá cenu, abyste tady byli zaměstnaní.“

Tato citovaná slova, která měla Obzinová pronést v roce 2015, nepochybně jistou arogancí zavánějí a pokud bych někdy pracoval jako novinář (jakože to v plánu nemám), tak bych nejspíš měl problém s tím, abych beze zbytku dodržoval přísloví „Koho chleba jíš, toho píseň zpívej.“ A obzvlášť v případě veřejnoprávního média by na rozdíl od médií, majících soukromého vlastníka, něco takového platit nemělo.

Pohled na celou záležitost ohledně (ne)jmenování Jitky Obzinové jsem však určitým způsobem změnil poté, co jsem si otevřený dopis zaměstnanců generálnímu řediteli Českého rozhlasu přečetl celý (je možno ho nalézt například zde). Jako problematické tam totiž vidím následující dvě pasáže:

První je ta, kde se mluví o tom, že Jitka Obzinová coby vedoucí zpravodajství na TV Prima údajně v roce 2015 přímo ovlivňovala vyznění reportáží o uprchlících tak, aby vzbuzovaly protiimigrační vášně. Druhá je pak ta, v níž se píše, že stejná osoba projevila neobjektivní přístup i v době prezidentských voleb v roce 2013, kdy redakce zpravodajství TV Prima měla ve vysílání stranit Miloši Zemanovi - opět na přání majitele.

Na to, v jakém duchu psala mnohá česká média před druhým kolem prezidentských voleb v roce 2013, si živě pamatuji dodnes. A velmi dobře si například pamatuji, že řada novinářů (mimo jiné i tehdejší šéfredaktor MF DNES Robert Čásenský či šéfredaktor Lidových novin Dalibor Balšínek) tenkrát svým čtenářům otevřeně doporučovala, aby svůj hlas odevzdali Zemanovu protikandidátovi Karlu Schwarzenbergovi. TV Prima byla naopak tehdy jedním z mála médií, která Schwarzenbergovi nestranila.

A co se týká problematiky uprchlíků, i zde si jistě řada pamětníků nejspíš vybaví, že v roce 2015 většina mainstreamu psala spíše v duchu, že jejich přijetí by nás kulturně obohatilo, pomohlo by naší ekonomice a možná rizika, spojená s jejich příchodem, byla obvykle bagatelizována. Obzvlášť to pak platilo v souvislosti s médii veřejnoprávními, a tak mi zkrátka přijde trochu podezřelé, že obavy ohledně ohrožení objektivity a nezávislosti Českého rozhlasu zmiňují autoři otevřeného dopisu zejména v souvislosti s uprchlickou otázkou.

K tomu, že mám z rozhodnutí ředitele ČRo Obzinovou nakonec nejmenovat, smíšené pocity, přispěly i komentáře některých politiků nové vládní koalice v této záležitosti. Učinili tak například poslanci za KDU-ČSL Jan Bartošek a Marek Výborný, a také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která původní záměr Reného Zavorala Obzinovou do funkce jmenovat okomentovala na Twitteru slovy: „Personální rozhodnutí ve veřejnoprávních médiích by neměla vzbuzovat pochybnosti. Koronavirová krize navíc naplno ukázala, jaké riziko dezinformace představují. Z mého pohledu se ředitel Českého rozhlasu rozhodl pro těžce pochopitelnou změnu.“ (viz odkaz zde)

U mě totiž vzbuzuje pochybnosti spíše to, když se do záležitostí veřejnoprávního rozhlasu či jeho mediální rady pokoušejí zasahovat někteří politici...

Autor: Josef Nožička | neděle 19.12.2021 8:10 | karma článku: 43.45 | přečteno: 4719x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.64 | Přečteno: 1127 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.12 | Přečteno: 5503 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5053 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.39 | Přečteno: 552 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3849 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 368 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...