Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je známkování ve školách nemoderním přežitkem, vedoucím k „nálepkování“ žáků?

Zatímco řada mediálních vzdělávacích odborníků volá již řadu let po zrušení známkování, většina  veřejnosti tento způsob hodnocení žáků stále preferuje. 

V posledních letech se téměř vždy, když se na základních a středních školách blíží konec některého z pololetí, vyrojí v médiích debaty o tom, zda by se mnoho let zažité hodnocení žáků známkami od jedničky do pětky nemělo nahradit hodnocením slovním či formativním, případně kombinací výše uvedených typů hodnocení. A jelikož máme třetinu ledna za sebou a čas předávání vysvědčení za první pololetí se nezadržitelně blíží, tak mě nijak nepřekvapilo, když jsem na internetu narazil na článek, který „neduh“ našeho školství, zvaný známkování žáků, tvrdě kritizuje. Zmíněný článek byl publikován 8. 1. na serveru iDNES a má výmluvný titulek „Známkami děti nálepkujeme, shodují se odborníci“.

V textu redaktora Tomáše Matouška je možné dočíst se například o tom, že známkování je neobjektivní, nevypovídá nic o pokroku dítěte jako osobnosti a řada pedagogů je údajně proti němu. Názory několika takových jsou v článku citované a například ředitelka základní školy Scioškola z Prahy 4 Jana Chárová, kde se žáci neznámkují a vysvědčení je tam psáno ve formativní podobě, argumentuje tím, že díky absenci známek mají žáci ve škole mentální pohodu. „Děti se rozhodně cítí bezpečněji v prostředí, kde nedochází k srovnávání a známkování. Místo známek jim poskytujeme zpětnou vazbu,“ uvádí paní ředitelka další z argumentů proti známkování.

Tak nevím. Asi jsem nemoderní či konzervativní učitel, ale byť uznávám, že známkování od jedničky do pětky není vždy úplně objektivní a nikde například není řečeno, že jedničkář ve škole se v životě uplatní lépe než dvojkař nebo trojkař, stále jsem přesvědčen, že zejména pro motivaci většiny žáků dosud nikdo nic lepšího nevymyslel. Proto bych zrušení hodnocení známkami a jeho nahrazování hodnocením slovním či formativním viděl jako krok vedle. Co mě k tomuto závěru vede?

Odpůrci známkování často argumentují například tím, že u žáků a studentů brzdí takzvanou vnitřní motivaci (tedy to, že žák sám od sebe pochopí, že učit se to či ono je pro něj přínosné). Opravdu ale něco takového u všech žáků funguje? Jako učitel s více než pětadvacetiletou praxí mám o tom silné pochybnosti a zároveň se ptám: Fungovalo by například u všech zaměstnanců nějaké firmy, když by dostávali stejné peníze bez ohledu na svůj výkon a jejich hlavní motivací by bylo uspokojení z dobře odvedené práce?

Co se týká argumentu, že když se žáci přestanou známkovat a tím pádem nebudou jejich výkony srovnávané, tak nebudou vystavováni zbytečnému stresu a zejména ti slabší pak budou mít ve škole lepší mentální pohodu: to je sice možné, ale je pro žáky či studenty opravdu přínosné, pokud budou v době školní docházky v jakémsi „skleníkovém“ prostředí, kde jim nebude hrozit „stres“ ze špatné známky či z toho, že při nějaké srovnávací soutěži v porovnání se svými spolužáky neuspějí? Jak potom dopadnou v reálném životě? Nebudou někteří z nich nuceni při prvním neúspěchu vyhledávat pomoc psychologa či někoho jiného?

Odpůrci známkování dále argumentují tím, že známka je málo konkrétní a když je na vysvědčení vedle kolonky matematika uvedena dvojka či trojka, tak to moc neříká o tom, kolik toho žák umí. Jenže když se použije slovní hodnocení a bude tam například napsáno: "David je dobrý v řešení slovních úloh, ale moc mu nejde analytická geometrie, v hodinách dává pozor, ale zadané úkoly ne vždy odevzdává včas," nebude pro změnu rodičům chybět informace o tom, zda jejich syn patří v matematice mezi žáky nadprůměrné, průměrné či podprůměrné?

Žáci přece během školního roku dostávají od učitelů zpětnou vazbu ohledně toho, v čem by se měli zlepšit, stále. A pokud chtějí i rodiče žáka vědět, v čem konkrétně je jejich dcera či syn v daném předmětu dobrý a v čem by naopak měl přidat, tak se to zpravidla dozvídají z elektronické žákovské knížky, kde by mělo být vždy uvedeno, z jakého učebního tématu žák tu či onu známku dostal. Navíc se na to mají možnost zeptat příslušného vyučujícího na rodičovských schůzkách (které na základních školách obvykle bývají čtyřikrát do roka a na středních školách dvakrát do roka).

Byť je nejenom v článku na iDNES zmíněno, že „řada pedagogů“ volá v souvislosti se známkováním po změně, já ve svém okolí znám jenom minimum kolegů, kteří by u školních vysvědčení toužili přejít na formativní či slovní podobu. A nejenom dle mých zkušeností je tomu tak i u většiny rodičů (kterým tak někteří vzdělávací odborníci občas vytýkají, že svým konzervativním přístupem brzdí inovativní metody výuky). Ostatně, když se podíváme u zmíněného článku na výsledky ankety, kde čtenáři odpovídali, jaký způsob hodnocení žáků preferují, tak v době psaní tohoto textu bylo zhruba 80 % respondentů pro zachování známkování…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | pondělí 10.1.2022 18:10 | karma článku: 32,97 | přečteno: 732x
  • Další články autora

Josef Nožička

Proč mám o morálních kvalitách Danuše Nerudové čím dál větší pochybnosti

Od doby, kdy se Danuše Nerudová stala veřejně známou osobností především díky své prezidentské kandidatuře, mám čím dál větší pochybnosti ohledně jejích morálních kvalit.

7.5.2024 v 8:15 | Karma: 38,09 | Přečteno: 918x | Politika

Josef Nožička

Jsem sám, komu ta antikampaň koalice Spolu přijde poněkud primitivní?

Snaha udělat z hnutí ANO stranu, hájící Putinovy zájmy, je dalším vlastním gólem, který si koalice Spolu v souvislosti s evropskými volbami dala.

2.5.2024 v 10:40 | Karma: 44,63 | Přečteno: 3667x | Politika

Josef Nožička

Proč byla Helena Langšádlová nejlepší ministryní Fialovy vlády

Ač to zní poněkud paradoxně, v případě současné vlády jsou ti její členové, kteří se řídí zásadou „kdo nic nedělá, ten nic nepokazí“, jednookými králi mezi slepými.

28.4.2024 v 8:15 | Karma: 42,32 | Přečteno: 4101x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Bude TOP 09 v Poslanecké sněmovně ještě poté, co se Dominik Feri vrátí z vězení?

Vedení TOP 09 si s s vyjádřením k pravomocnému rozsudku nad Dominikem Ferim dávalo poměrně dlouho na čas...

25.4.2024 v 8:15 | Karma: 39,74 | Přečteno: 1852x | Společnost

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 35,14 | Přečteno: 1368x | Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Za čtyři miliony eur ze slovenské sbírky pro Ukrajinu nakoupí munici u české firmy

8. května 2024  13:37

Za první čtyři miliony eur (100 milionů Kč) ze slovenské sbírky na nákup munice pro Ukrajinu bude...

Kde je mírový plán pro Ukrajinu? zlobil se Fico na EU v den výročí konce války

8. května 2024  13:08

Slovenský premiér Robert Fico v den výročí konce druhé světové války opět kritizoval EU, že...

KOMENTÁŘ: Je libo Kalifát, nebo Výmar? K čemu se přiklonit v eurovolbách

8. května 2024

Premium O tom, jak je infantilní česká kampaň k eurovolbám ještě procházkou růžovou zahradou oproti...

Další útok na politika v Německu. Někdejší primátorku napadli v knihovně

8. května 2024  12:47

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 1586
  • Celková karma 40,05
  • Průměrná čtenost 3233x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik