Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Americká stáž charakterního poslance Farského asi přece jen problémem bude…

Komediální příběh ohledně stáže Jana Farského a jeho (ne)vzdání se poslaneckého mandátu dle všeho ještě zdaleka nekončí.

Komedie kolem americké stáže poslance Jana Farského stále nemá konce. Byť první místopředseda hnutí STAN tento týden pod tlakem svých spolustraníků veřejně prohlásil, že se vzdá svého poslaneckého mandátu, po pár dnech se ukázalo, že technická realizace tohoto úkonu může být s ohledem na Farského odcestování do USA složitá.

Pojďme ale popořadě. Jan Farský zhruba před 14 dny veřejně oznámil, že se chystá odjet na osmiměsíční stáž na Oregonskou univerzitu v USA, kde získal prestižní Fulbrightovo stipendium. Tvrdil tehdy, že na důležitá sněmovní hlasování se bude do Česka vracet a že studium pomůže nejenom jeho profesní dráze, ale i České republice. Tématem jeho studijní práce přitom měla být možnost transformace 250 let amerického federalismu do plánu pro příští čtvrtstoletí Evropské unie. Což samozřejmě je věc pro Evropskou unii a tím pádem i pro naši republiku velmi důležitá. Drobnou vadou na kráse tak bylo pouze to, že druhý nejvlivnější muž hnutí STAN zapomněl o své chystané stáži dopředu informovat své voliče, přestože o ní věděl již několik měsíců před říjnovými sněmovními volbami.

Když tuto skutečnost řada lidí, zejména pak opoziční politici z ANO i SPD, kritizovala, dostávalo se Janu Farskému nejprve od politiků ze stran vládní koalice zastání. Sám Jan Farský se pak hájil tím, že svou stáž dopředu konzultoval s premiérem Petrem Fialou i vicepremiérem a předsedou hnutí STAN Vítem Rakušanem.  "Jsem rád, že mě oba v mém dalším osobním i profesním růstu podpořili," prohlašoval tehdy (viz odkaz zde).

Jenže kritiků jeho osmiměsíčního (později pak údajně „jen“ půlročního) pobytu v době, kdy má vykonávat poslanecký mandát, začalo přibývat nejenom z řad parlamentní opozice. Tvrdě ho zkritizoval například někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. A i premiér Petr Fiala, přestože nejprve prohlašoval, že činnosti vlády se Farského cesta nijak nedotýká, později jednak popřel, že by Farského v jeho úmyslu odjet na stáž podporoval, a dokonce na jeho adresu prohlásil, že s důvěrou veřejnosti se dlouho hazardovat nedá (viz odkaz zde).   

Kritika začala sílit i v samotném hnutí STAN, až ho nakonec předsednictvo této strany na svém zasedání ve středu večer vyzvalo k odchodu ze Sněmovny. Farský pak s odstupem několika hodin skutečně veřejně prohlásil, že se poslaneckého mandátu vzdá. Škoda, že až pod veřejným tlakem takřka ze všech stran a až poté, co od něj dali všichni jeho spojenci ruce pryč, chtělo by se ironicky konstatovat… Nicméně někteří politici ze stran nové vládní koalice i tak Farskému za jeho „nelehké a správné rozhodnutí“ děkovali a pochvalu si první místopředseda STAN vysloužil i od mnohých jejích příznivců, kteří jeho počin ihned začali dávat za příklad předchozí vládnoucí garnituře.

Možná by však s oslavou charakterního rozhodnutí Jana Farského měli přece jen ještě chvíli vyčkat. Jak totiž prozradil v dnešním pořadu Partie na TV Prima ministr spravedlnosti Pavel Blažek, se vzdáním poslaneckého mandátu vznikl nečekaný problém kvůli tomu, že Farský již odletěl do USA (viz odkaz zde). Poslanec se totiž může vzdát mandátu podle sněmovního jednacího řádu buď osobním prohlášením na schůzi Sněmovny, nebo prohlášením sepsaným formou notářského zápisu (což je ovšem v případě pobytu v cizině problém).

Přijde mi tedy trochu zvláštní, že Jan Farský jakožto absolvent právnické fakulty Masarykovy univerzity o tomhle problému nevěděl. A také to, že ačkoliv místopředseda hnutí STAN nejprve prohlašoval, že je v případě důležitého jednání vždy připraven z USA přiletět, nyní s tím dle všeho váhá. Ministr Blažek totiž v dnešním pořadu na tohle konto prohlásil: „Kvůli tomuhle let neplánuje a myslel, že to udělá v USA, je to asi velký právní problém. Pokud do týdne nenajdeme právnické řešení, tak bude muset přiletět.“ Jak se tedy zdá, komediální příběh ohledně Farské stáže a jeho (ne)vzdání se poslaneckého mandátu ještě zdaleka nekončí…

Autor: Josef Nožička | neděle 23.1.2022 18:10 | karma článku: 39,30 | přečteno: 1325x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 33,58 | Přečteno: 1131x | Politika

Josef Nožička

Integrace na německých školách nefunguje, ale nesmí se to říkat moc nahlas

Jedním z nejpalčivějších problémů, kterým je Německo v souvislosti s příchodem velkého množství imigrantů nuceno čelit, je integrace osob s odlišnou kulturou do tamních škol.

17.4.2024 v 8:15 | Karma: 40,02 | Přečteno: 1528x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Svoboda versus Vondrák. V čem vidím já „propastný rozdíl“

Prohřešky bývalého předsedy KDU-ČSL opravdu nevidím takové, že by v jeho případě byly na místě výzvy k odchodu ze strany.

12.4.2024 v 13:36 | Karma: 42,36 | Přečteno: 5675x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

Jak včera probíhalo důležité jednání předsednictva KDU-ČSL? Pokud to chcete vědět, tak neváhejte a čtěte dál!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,16 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Volební vlak z České republiky Korčokovi vítězství nepřivezl

V případě volebního vlaku, vypraveného v pátek na Slovensko, mě zaujal především název neziskové organizace, která ho vypravila: "Mladí proti fašizmu".

7.4.2024 v 8:15 | Karma: 46,24 | Přečteno: 7253x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 1582
  • Celková karma 39,86
  • Průměrná čtenost 3242x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik