Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rudé právo blogera Jaroslava Kvapila

Co se týká politické uvědomělosti a jednostrannosti píšících redaktorů, tak mi z dnešních médií předlistopadové Rudé právo opravdu nejvíc připomíná internetový deník Forum 24.

Můj blog, ve kterém jsem popsal své zážitky z koncertu písničkáře Jarka Nohavici ve Strážnici, vzbudil nečekaný ohlas. Kromě očekávané reakce Karla Trčálka, který ji stihl napsat již za hodinu od publikování mého textu, na něj reagovali také kolegové blogeři Martin Irein a Jaroslav Kvapil. Na tradiční humor pana Trčálka i pokus o humor pana Ireina odpovídat reblogem nebudu, ovšem na text pana Kvapila s titulkem Mé dojmy z absence na koncertu Jaromíra Nohavici považuji za potřebné reagovat.

Pan Kvapil v něm jednak uvádí důvody toho, proč on by na Nohavicův koncert nikdy nešel, což je samozřejmě v pořádku. Každý umělec má jak své příznivce, tak své kritiky, a každý se může svobodně rozhodnout, zda si lístek na jeho vystoupení koupí či nikoliv. Jediné, co v této souvislosti podle mě již v pořádku není, je případ, který se stal letos v březnu v Uherském Brodě, kdy tamní pořadatelé jeho již vyprodaný koncert zrušili na základě doporučení radních města z důvodu „nedostatečné distance zpěváka vůči prezidentovi Ruské federace“ (viz odkaz zde). Podobně to dopadlo i s Nohavicovým na květen plánovaným koncertem v Olomouci, v žádném jiném českém či moravském městě však k ničemu takovému již nedošlo, a tak fanoušci Jaromíra Nohavici zaplňují či úplně vyprodávají jeden jeho koncert za druhým.

Co už mi však ohledně pana Kvapila v pořádku nepřijde, je jeho reakce na jednu mou větu v blogu Mé dojmy z koncertu Jarka Nohavici, v níž jsem s trochou nadsázky označil internetový deník Forum 24 za „novodobé Rudé právo“ (v článku jsem totiž reagoval i na Nohavicovu kritiku od novináře J. X. Doležala, která byla publikována právě na stránkách Forum 24). Pana Kvapila se zřejmě tato věta velmi dotkla, a tak na ni zareagoval slovy: „Je ovšem možné, že tak zmíněný internetový deník nazývá Josef Nožička, protože mu ústřední tiskový orgán KSČ velmi chybí. Prahne po něm jako to velké množství lidí všech věkových kategorií 15+ po klobásách na tácku, pivu a limonádách ve stancích u strážnického zámeckého amfiteátru, které se vypravilo na Nohavicův koncert.“ A v úplném závěru pak ještě větou: „Svoboda je krásná věc, kdyby do ní někteří autoři nepletli Rudé právo, protože se jim po něm stýská.“

Tuhle „logiku“ někdejšího novináře a publicisty ohledně toho, že když někdo o něčem píše, pak se mu po tom stýská, totiž skutečně nechápu. Podle této „logiky“ pak totiž například každý zdejší diskutér či bloger, který ve svém textu použije označení „kobliha“ pro příznivce Andreje Babiše (případně i pro ty, kteří jeho příznivci ani nejsou, ale dostatečně silně se od něj nedistancují) zřejmě má aktuálně hlad a stýská se mu po tomto potravinovém produktu. Nebo případně, když je některými lidmi ten, kdo kritizuje současnou Fialovu vládu označován za komunistu, tak těmto nálepkovačům se zřejmě podle „logiky“ Jaroslava Kvapila stýská po dobách komunismu.

Pana Kvapila chci proto ujistit, že mně se po Rudém právu opravdu nestýská, a i v dobách před rokem 1989 jsem ho četl spíše jen výjimečně – z tehdejších médií jsem kromě Československého sportu preferoval Mladou frontu (kterou jsme odebírali i doma) a Svobodné slovo. Pravdou přitom je, že až tak velký rozdíl mezi ním a ostatními novinami tehdy nebyl, nicméně uvědomělost redaktorů Rudého práva byla přece jen ještě o něco vyšší než například zmiňované Mladé fronty či Svobodného slova.

A byť to tedy bylo myšleno s trochou nadsázky, co se týká té uvědomělosti a jednostrannosti, tam mi z dnešních médií předlistopadové Rudé právo opravdu nejvíc připomíná zmiňované Forum 24. Každý se ostatně může kliknutím na stránky tohoto média sám přesvědčit a udělat si vlastní názor, já zde pro ilustraci uvedu jen pár titulků z komentářů, které tam byly v nedávné době k vidění: „Babišovy kecky. Expremiérův Instagram připomíná tiskoviny svědků Jehovových“, „Antixaverstí a podpora Ruska: neočkovaní bojovníci za mír slouží Putinovi“ nebo „Nejistý bača Babiš si udržuje podporu ovcí na pastvině za Potěmkinovou vesnicí“.

Samozřejmě, že i v jiných médiích se lze s kritikou bývalého premiéra a předsedy hnutí ANO často setkat (včetně těch, kterou jsou součástí jím vlastněné mediální skupiny Mafra, a. s.), a často je tato kritika i oprávněná. Ale v těchto médiích se lze setkat i s kritikou kabinetu současného premiéra Petra Fialy, a to už se na stránkách Forum 24 stává velmi zřídka. Redaktory tohoto média přitom nechávají téměř v klidu například i porušování některých předvolebních slibů současné vládní koalice a všechny aféry hnutí STAN (a že jich nebylo zrovna málo…).   

Autor: Josef Nožička | úterý 16.8.2022 8:10 | karma článku: 38,00 | přečteno: 1143x
  • Další články autora

Josef Nožička

Bude TOP 09 v Poslanecké sněmovně ještě poté, co se Dominik Feri vrátí z vězení?

Vedení TOP 09 si s s vyjádřením k pravomocnému rozsudku nad Dominikem Ferim dávalo poměrně dlouho na čas...

25.4.2024 v 8:15 | Karma: 37,09 | Přečteno: 1368x | Společnost

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 34,32 | Přečteno: 1227x | Politika

Josef Nožička

Integrace na německých školách nefunguje, ale nesmí se to říkat moc nahlas

Jedním z nejpalčivějších problémů, kterým je Německo v souvislosti s příchodem velkého množství imigrantů nuceno čelit, je integrace osob s odlišnou kulturou do tamních škol.

17.4.2024 v 8:15 | Karma: 40,19 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Svoboda versus Vondrák. V čem vidím já „propastný rozdíl“

Prohřešky bývalého předsedy KDU-ČSL opravdu nevidím takové, že by v jeho případě byly na místě výzvy k odchodu ze strany.

12.4.2024 v 13:36 | Karma: 42,38 | Přečteno: 5685x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

Jak včera probíhalo důležité jednání předsednictva KDU-ČSL? Pokud to chcete vědět, tak neváhejte a čtěte dál!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,19 | Přečteno: 1578x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 1583
  • Celková karma 39,87
  • Průměrná čtenost 3240x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik