Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejvíce nadšeným z projevu kancléře Scholze byl zřejmě pirátský europoslanec Peksa

Projev německého kancléře o budoucnosti Evropské unie, přednesený na půdě Univerzity Karlovy, zůstal trochu stranou pozornosti českých médií.

Při pondělní návštěvě německého kancléře Olafe Scholze v České republice byla největší pozornost logicky věnována tomu, zda dojde při jeho jednání s českým premiérem Petrem Fialou k nějakému posunu ohledně možností celoevropského zastropování cen energií. Trochu stranou pozornosti médií tak zůstal Scholzův projev o budoucnosti Evropské unie, přednesený na půdě Univerzity Karlovy. Pokud by si ho někdo chtěl čistě náhodou celý přečíst, jeho kompletní přepis najde zde.

Přesto by však i v době, kdy převážnou většinu občanů zajímá především to, zda politici přece jen naleznou nějaké řešení, které by aspoň částečně zmírnilo dopady aktuální energetické krize, neměla zůstat úplně stranou pozornosti jedna z věcí, kterou spolkový kancléř v pondělí v Karolinu pronesl. Konkrétně jde o jeho návrh, aby při hlasováních v Evropské radě bylo zrušeno právo veta a přešlo se na rozhodování kvalifikovanou většinou. Takzvané kvalifikované většiny je přitom při hlasování v Radě EU dosaženo tehdy, pokud pro návrh hlasuje aspoň 55 % členských států EU (tedy aspoň 15 z 27) a návrh zároveň podporují státy, zastupující nejméně 65 % obyvatel celé Evropské unie.

Jak je psáno v článku na Echo24 zde, Olaf Scholz svůj návrh zdůvodňuje tím, že když je dnes často nutné rozhodovat rychle a jednomyslně, tak s každým dalším členským státem roste také riziko, že veto jedné jediné země zablokuje vůli všech ostatních členů. Diplomaticky přitom mluví o tom, že chápe obavy některých menších států ohledně přechodu na tento způsob hlasování a v rámci kompromisu je proto ochoten přistoupit na to, že se systém kvalifikované většiny nezavede hned pro všechna hlasování, ale začne se s ním nejprve v klíčových oblastech, jako jsou například sankční politika nebo lidská práva.

Ačkoliv tato slova mohou některým lidem znít líbivě, já osobně se domnívám, že jde o rafinovaný útok na suverenitu jednotlivých států Evropské unie, a také určitou diskriminaci těch co do počtu obyvatel menších zemí (což je dané tím, že hlasující státy musí při kvalifikované většině dát dohromady aspoň 65 % z celkového počtu obyvatel EU). A především se domnívám, že pokud Evropská unie nemá být centralistickým orgánem, ale svazkem suverénních států, tak by v případě závažných rozhodnutí měla být možnost práva veta pro každý členský stát zachována.

Pokud se našel v České republice někdo, kdo byl zmiňovaným návrhem německého kancléře nadšený, tak to nepochybně byl europoslanec Mikuláš Peksa, zvolený do Evropského parametru za Pirátskou stranu. Tento politik, který je navíc i předsedou Evropské pirátské strany, totiž o prosazení kvalifikované většiny při všech hlasováních v Evropské radě usiluje již delší dobu. Dokumentuje to například text, zveřejněný na jeho webových stránkách zhruba před pěti týdny s velmi svérázným titulkem Evropa se už nesmí nechat vydírat! Každý jediný stát teď paralyzuje celou sedmadvacítku.

Asi nepřekvapí, že těmi, kdo současnou Evropu „paralyzují“, jsou myšleny především Polsko a Maďarsko, kterým pan Peksa vyčítá, že se jakožto jedni z největších příjemců evropských dotací nedrží zásadou: „Koho chleba jíš, toho píseň zpívej.“ V závěru svého proevropsky progresivního textu pirátský europoslanec pak kritizuje i českého premiéra Fialu slovy: „Neskutečně mě mrzí, že se v tomto názoru rozcházím s Petrem Fialou, který k příležitosti oznámení priorit předsednictví ČR v EU zrušení jednomyslnosti bezdůvodně zatrhl. Promeškáním šance udělat změnu se tak Česká republika aktivně podílí na rozpadu evropských demokratických mechanismů.“   

Tak ještě štěstí, že se německý kancléř přijel do Prahy pokusit rozpadu evropských demokratických mechanismů zabránit. To je jistě pro všechny evropské občany mnohem důležitější než to, zda se pánům Scholzovi a Fialovi podařilo nalézt celoevropské řešení ohledně současné energetické krize…  

Autor: Josef Nožička | středa 31.8.2022 7:10 | karma článku: 39,07 | přečteno: 1271x
  • Další články autora

Josef Nožička

Atentát na slovenského premiéra nelze omlouvat slovy „kdo seje vítr, sklízí bouři“

V demokratické zemi mají lidé řadu různých možností, jak dát najevo svou nespokojenost s konkrétními politiky či politickými stranami.

17.5.2024 v 7:46 | Karma: 42,73 | Přečteno: 4182x | Politika

Josef Nožička

Pavel Novotný měl být z ODS vyloučen již dávno

Až do včerejška dělal stávající předseda ODS Petr Fiala ohledně tématu Pavel Novotný a jeho hulvátské vystupování mrtvého brouka.

15.5.2024 v 8:15 | Karma: 28,80 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Když se po čase ukáže, že „rasismus“ nebyl rasismem

Případů lidí, kterým se zejména v USA i některých západoevropských zemích v souvislosti s nechvalně známými protesty hnutí Black Lives Matter dostalo nesmyslného obvinění z rasismu, bylo bohužel spousta.

12.5.2024 v 9:43 | Karma: 38,93 | Přečteno: 1890x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Proč mám o morálních kvalitách Danuše Nerudové čím dál větší pochybnosti

Od doby, kdy se Danuše Nerudová stala veřejně známou osobností především díky své prezidentské kandidatuře, mám čím dál větší pochybnosti ohledně jejích morálních kvalit.

7.5.2024 v 8:15 | Karma: 40,39 | Přečteno: 1341x | Politika

Josef Nožička

Jsem sám, komu ta antikampaň koalice Spolu přijde poněkud primitivní?

Snaha udělat z hnutí ANO stranu, hájící Putinovy zájmy, je dalším vlastním gólem, který si koalice Spolu v souvislosti s evropskými volbami dala.

2.5.2024 v 10:40 | Karma: 44,75 | Přečteno: 3790x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Pátrací složky našly vrtulník íránského prezidenta, píší agentury

19. května 2024,  aktualizováno  20:21

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Policie jde po majetku „nemajetného“ Kaderky. Zaměřila se i na manželku

19. května 2024

Premium Šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka je vyšetřován ohledně jeho příjmů. Detektivy zajímají také...

  • Počet článků 1589
  • Celková karma 39,92
  • Průměrná čtenost 3227x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik