Před volbami jím strašili, nyní s Babišovým ANO vesele uzavírají koalice

6. 10. 2022 7:02:00
Přestože vzájemné útoky obou táborů byly před letošními volbami hodně ostré, po skončení komunálních voleb si „nesmiřitelné“ tábory často velmi rychle padly do náruče.

Po zveřejnění výsledků druhého kola senátních voleb, v nichž byli nejvíc úspěšní kandidáti ODS a KDU-ČSL, a naopak v nich propadlo hnutí ANO 2011, se ozývaly z úst některých představitelů současné vládní koalice spokojené hlasy ohledně toho, jak společnými silami dokázali uštědřit Andreji Babišovi těžkou porážku. Je však jednota současných vládních stran skutečně tak pevná? Případně, je jejich postoj vůči nejsilnější opoziční straně skutečně tak nesmiřitelný, jak by se zdálo z některých vyjádření jejich čelních představitelů?

Komunální volby, respektive koaliční vyjednávání po jejich skončení ukázaly, že tomu tak v řadě měst České republiky není. Přestože vzájemné útoky obou táborů byly před letošními volbami hodně ostré (mnozí si jistě vzpomínají například na předvolební billboardy hnutí Spolu, na nichž byl Andrej Babiš vyobrazen společně s ruským prezidentem Putinem a vše bylo doplněno textem "Nová hrozba, stejný agent"), po skončení komunálních voleb si „nesmiřitelné“ tábory často velmi rychle padly do náruče.

Například ve Zlíně vedl ODS do komunálních voleb senátor Tomáš Goláň, který je známý ostrými výroky proti předsedovi hnutí ANO. V minulosti na jeho adresu například prohlásil: „On káže vodu a pije víno. Jeho daňové podvody jsou obrovské, on tvrdí, že ‚všeci kradnú‘, ale já si myslím, že krade on.“ Přesto ve Zlíně vznikla letos po komunálních volbách koalice, v níž jsou kromě vítězného ANO i ODS, KDU-ČSL a Piráti. Tomáš Goláň tohle pro někoho možná překvapivé složení obhajoval slovy: „Toto je komunální politika, která má zcela jiná témata, celostátní politiku při jednáních vůbec neprobíráme. Neřešíme to, že je Andrej Babiš předsedou vítězné strany ve Zlíně,“ (viz odkaz zde).

Také v nedalekém Vsetíně nedělalo jedné ze současných vládních stran, konkrétně KDU-ČSL, jít do koalice s hnutím ANO. Zvlášť, když vítězné ANO 2011 velkoryse přenechalo lidovcům i post starosty města, na který usedne Jiří Čunek (viz odkaz zde). Tento známý senátor a někdejší hejtman Zlínského kraje totiž získal ze všech kandidátů KDU-ČSL největší počet hlasů, přestože na kandidátce figuroval na úplně posledním místě. Koalici v tomto valašském městě tak utvořily ANO, KDU-ČSL a Nestraníci, zatímco ODS i STAN skončily v opozici. Což na proklamovanou jednotu stran současné vládní koalice příliš neukazuje, přičemž Vsetín nebyl v tomhle směru výjimkou.

Případů, kdy část vládních stran šla ochotně do koalice s Babišovým ANO, bychom totiž našli dost i v jiných městech. Za všechny bych zmínil například Ostravu, kde bude pokračovat staronová koalice ANO, Spolu a Piráti, nebo Plzeň, kde tamní radnici ovládnou ANO, Piráti a STAN, kteří tak obešli vítěze voleb, jímž byla v západočeské metropoli koalice Spolu. Kdo bude po další čtyři roky vládnout ve dvou našich největších městech, tj. v Praze a Brně, zatím známo není. Přitom výsledky voleb v obou městech by umožnily vcelku pohodlně vytvořit většinovou koalici na půdorysu vládních stran. Dle mediálních zpráv jsou však dosavadní jednání až nečekaně komplikovaná a například v hlavním městě mi přijde, že lídr Pirátské strany a dosavadní pražský primátor Zdeněk Hřib zatím dělá všechno pro to, aby společná koalice Pirátů s vítězným Spolu a hnutím STAN nevznikla.

Je samozřejmě pravdou, že na komunální úrovni se dost často řeší jiné problémy než na úrovni celostátní, a jak se s oblibou říká, chodníku či místní komunikaci je jedno, zda je opraví strana pravicová, levicová či středová. Otázkou však je, proč tedy před komunálními volbami tak často dělaly jak vládní strany, tak i opoziční ANO, takové divadlo v podobě „nesmiřitelného“ odporu vůči svým politickým protivníkům.

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 6.10.2022 7:02 | karma článku: 28.38 | přečteno: 745x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.64 | Přečteno: 1126 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.12 | Přečteno: 5503 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5053 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 157 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.02 | Přečteno: 562 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...