Nezávislá žurnalistika v podání redaktorů Forum 24

12. 10. 2022 6:10:00
V případě mediálně propírané kauzy městských bytů na radnici Brno-střed se dle deníku Forum 24 někteří novináři dopouštějí záměrné skandalizace, která ohrožuje principy právního státu.

„Smyslem deníku Forum 24 je přispívat ke kontrolu politické i ekonomické moci a bránit svobodné prostředí v České republice“ - taková slova jsou pravidelně k vidění na titulní straně zpravodajského internetového portálu Forum 24 hned pod titulkem, který vyzývá čtenáře tohoto média, aby finančně podpořili „nezávislou žurnalistiku.“ Nevím, kolik lidí tak dosud učinilo, já však mezi ně nepatřím. Nikoliv z toho důvodu, že bych nechtěl finančně přispět na dobrou věc tak, jako jsem například včera přispěl na sbírku „Bílá pastelka“, určenou pro nevidomé a slabozraké osoby. V případě Forum 24 je zásadní problém v tom, že ho považuji za všechno možné, jenom ne za příklad nezávislé či nestranné žurnalistiky.

Forum 24 je naopak médiem, jehož novináři v čele s šéfredaktorem Pavlem Šafrem jsou schopni zcela nekriticky hájit jakýkoliv prohřešek politiků ze stran současné vládní koalice, a navíc ještě kritizovat ty, co si o těchto prohřešcích dovolí veřejně mluvit či psát. Názorně to nedávno opět ukázal například redaktor Ondřej Šimíček v článku s výmluvným titulkem „Brněnská kauza: záměrná skandalizace ohrožuje principy právního státu.

O kauze podezřelého přidělování městských bytů na radnici Brno-střed, kvůli níž minulý týden podnikli policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zásah, při němž bylo zadrženo osm osob, nejspíš již většina čtenářů slyšela. Jak známo, dva ze zadržených (jedním z nich byl brněnský komunální politik za ODS Otakar Bradáč) byli následně poslání do vyšetřovací vazby. Od nezávislého média by člověk nejspíš očekával, že bude boj proti korupci či dokonce organizovanému zločinu kvitovat a řídit se při něm zásadou: padni, komu padni. Zmiňovaný redaktor Forum 24, pan Šimíček, však v komentáři k této kauze například napsal: „Není to tak dlouho, co pražským magistrátem zatřásla kauza DOZIMETR, která se v mnoha rysech té brněnské podobá. V mediálních výstupech se totiž jen málo jedná o meritum věci, ale o to více jde o co největší skandalizaci a dehonestaci účastníků, nejlépe také jejich širokého okolí.“

A v čem že ta dehonestace či skandalizace aktérů brněnské kauzy měla dle něho spočívat? Někteří novináři (konkrétně zmiňuje Lukáše Valáška a Adélu Jelínkovou z mediálního domu Economia, patřícího mimochodem Zdeňku Bakalovi...) prý v souvislosti s touto kauzou záměrně zmiňují některé vlivné politiky ODS, konkrétně ministra spravedlnosti Pavla Blažka a brněnskou primátorku Markétu Vaňkovou, ačkoliv dle pana Šimíčka ani jeden z nich nemá s touto kauzou nic společného. Což však minimálně v případě brněnské primátorky není tak úplně pravda – například v článku, který se předevčírem objevil zde na Aktuálně.cz, je uvedeno, že Markéta Vaňková staví dům na pozemcích, který před několika lety vykoupil jeden z hlavních aktérů této kauzy, bývalý starosta Rojetína na Brněnsku Pavel Hubálek.

Jako další příklad „nezávislosti“ či „nestrannosti“ redaktorů deníku Forum 24 bych pak uvedl případ incidentu, ke kterému došlo v srpnu na mítinku Andreje Babiše v Borovanech. Jistě si někteří pamatují, jak tehdy mnozí politici i novináři (nutno dodat, že nejenom ti z Forum 24) ostře kritizovali počínání policistů, kteří tenkrát zasáhli proti čtrnáctiletému autistickému chlapci, kteří se pokoušel pořadatelům mítinku odnést reproduktor. A jak nyní reagovali stejní novináři na zprávu o tom, že dle závěrů Generální inspekce bezpečnostních sborů byl zákrok policistů oprávněný a přiměřený?

Dle redaktora Forum 24 Jiřího X. Doležala se inspekce ve svých záměrech mýlí... Jak totiž píše pan Doležal ve svém komentáři zde, kdyby policisté na mítinku v Borovanech byli stejně pohotoví a profesionální jako jejich kolegové na mítinku Tomia Okamury na setkání s voliči na pražském Proseku (kde jedna účastnice mítinku hodila po předsedovi SPD dort), tak by nebylo potřeba autistického školáka vůbec zaklekávat...

Že by se snad pan J. X. Doležal minul povoláním a místo novinářem měl být raději policejním prezidentem, případně rovnou ministrem vnitra? Faktem je, že jakožto novináři mu nestrannost a objektivita často chybí, a o tolik horším ministrem vnitra, než je současný Vít Rakušan, by dost možná opravdu nebyl...

Autor: Josef Nožička | středa 12.10.2022 6:10 | karma článku: 39.94 | přečteno: 1632x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.83 | Přečteno: 1141 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.16 | Přečteno: 5524 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5056 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.69 | Přečteno: 613 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3854 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 369 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.71 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...