Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I neobjektivita médií může být jednou z příčin naštvanosti občanů

Očividná neobjektivita nejenom veřejnoprávních médií může přispívat k nespokojenosti občanů či k tomu, že někteří z nich dávají pro získávání informací přednost nedůvěryhodným zdrojům.

Ze všech demonstrací, které proběhly v našem hlavním městě na svátek 17. listopadu, vyvolala v médiích největší ohlas akce iniciativy Česko na 1. místě, která uspořádala protestní pochod k budově České televize na Kavčích horách. Chtěla tím dát najevo svůj nesouhlas s tím, že veřejnoprávní televize neinformuje objektivně své diváky o dění na české politické scéně i ve světě, hlavní iniciátor akce Ladislav Vrabel se pak dožadoval toho, aby Česká televize odvysílala v přímém přenosu jeho desetiminutový projev.

Účastníci demonstrace, kterých bylo dle odhadů několik tisíc, si na internetových diskusích i od některých politických komentátorů v mainstreamových médiích vysloužili ostrou kritiku a často se jim dostalo onálepkování, že jde o kolaboranty, dezoláty či užitečné prokremelské poskoky. Což byly nejspíš narážky na to, že iniciativa Česko na 1. místě často kritizuje současnou vládu kvůli tomu, že víc než na české občany údajně myslí na pomoc Ukrajině, případně na to, že na některých fotografiích ze čtvrtečního pochodu mělo několik demonstrantů na hlavě zimní čepice v ruských barvách. Je však takovéto paušalizování na místě?

Na demonstraci jsem nebyl (to ostatně nebyl ani kolega bloger Jiří Turner, jehož blog, věnovaný stejnému tématu, byl v pátek administrátory vybrán na titulní stranu), nicméně když jsem si například v pátek na zdejším serveru přečetl reportáž, v níž se redaktoři iDnes ptají tří jejích účastníků na důvody, proč se akce zúčastnili, tak dle jejich citovaných odpovědí je spíše, než „přátelský postoj k Rusku“, spojuje nespokojenost s českou vládou a s tím, jaké informace přináší veřejnoprávní média. Přičemž na adresu České televize konkrétně uvádějí: „Nejsem spokojený s tím, jak pracuje Česká televize i česká vláda. Vadí mi, že je neobjektivní, zaujatá, přebírá jednostrannou vládní propagandu,“ případně „Já jsem proti každé válce. Co si myslím o České televizi? Že je jednostranná. Pro tuhle vládu. Když byla tato vláda v opozici, také Česká televize kopala za ni.“

Samozřejmě, že na objektivitu České televize jsou názory různé, já sám rozhodně nejsem z těch, kteří by volali po jejím zrušení, zprivatizování či po tom, aby byla zrušena povinnost platit koncesionářské poplatky. Nicméně i mně dost často přijde, že na současnou vládu je řada reportérů „hodnějších“ a ve své kritice mírnějších, než byla například na předchozí dvě naše vlády. Případně, že například zprávám o demonstracích spolku Milion chvilek pro demokracii se na ČT dostává více prostoru než informacím o současných protivládních demonstracích.

Někdo samozřejmě může namítnout, že v porovnání s médii jako je například Forum 24, Respekt nebo Deník N, je veřejnoprávní televize vůči současné vládní garnituře kritická ještě poměrně dost, případně, že některá jiná média naopak straní opozici a je svobodnou volbou každého, která z nich bude sledovat. Rozdíl je ovšem v tom, že veřejnoprávní televize by neměla stranit nikomu a její zpravodajství by mělo být vyvážené (což samozřejmě neznamená, že pan Vrabel či kterýkoliv jiný politický aktivista by měl mít automaticky nárok na to, aby byl do jejího vysílání zván).

A že s objektivitou a vyvážeností veřejnoprávních médií bývá občas problém, ukazuje i čerstvý příklad ze Slovenska. Generální ředitel slovenské státní televize RTVS totiž včera odvolal šéfku sekce jejího zpravodajství a další tři vysoce postavené členy redakce za to, že televize 17. listopadu odvysílala hodinový projev bývalého premiéra Róberta Fica ze sněmu momentálně nejsilnější slovenské opoziční strany Směr-SD (viz odkaz zde). Svůj počin přitom zdůvodnil tím, že v takto významný svátek nemá mít ve vysílání RTVS prostor žádná politická strana.

Otázkou samozřejmě je, jak často by například musely padat hlavy v naší veřejnoprávní televizi či rozhlase, pokud by takový princip měl být beze zbytku dodržován. Faktem nicméně je, že očividná neobjektivita nejenom veřejnoprávních médií může přispívat k nespokojenosti občanů či k tomu, že někteří z nich pak dávají pro získávání informací přednost nedůvěryhodným zdrojům.  

Autor: Josef Nožička | sobota 19.11.2022 18:10 | karma článku: 40,21 | přečteno: 1724x
  • Další články autora

Josef Nožička

Atentát na slovenského premiéra nelze omlouvat slovy „kdo seje vítr, sklízí bouři“

V demokratické zemi mají lidé řadu různých možností, jak dát najevo svou nespokojenost s konkrétními politiky či politickými stranami.

17.5.2024 v 7:46 | Karma: 42,79 | Přečteno: 4194x | Politika

Josef Nožička

Pavel Novotný měl být z ODS vyloučen již dávno

Až do včerejška dělal stávající předseda ODS Petr Fiala ohledně tématu Pavel Novotný a jeho hulvátské vystupování mrtvého brouka.

15.5.2024 v 8:15 | Karma: 28,90 | Přečteno: 573x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Když se po čase ukáže, že „rasismus“ nebyl rasismem

Případů lidí, kterým se zejména v USA i některých západoevropských zemích v souvislosti s nechvalně známými protesty hnutí Black Lives Matter dostalo nesmyslného obvinění z rasismu, bylo bohužel spousta.

12.5.2024 v 9:43 | Karma: 39,01 | Přečteno: 1896x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Proč mám o morálních kvalitách Danuše Nerudové čím dál větší pochybnosti

Od doby, kdy se Danuše Nerudová stala veřejně známou osobností především díky své prezidentské kandidatuře, mám čím dál větší pochybnosti ohledně jejích morálních kvalit.

7.5.2024 v 8:15 | Karma: 40,41 | Přečteno: 1342x | Politika

Josef Nožička

Jsem sám, komu ta antikampaň koalice Spolu přijde poněkud primitivní?

Snaha udělat z hnutí ANO stranu, hájící Putinovy zájmy, je dalším vlastním gólem, který si koalice Spolu v souvislosti s evropskými volbami dala.

2.5.2024 v 10:40 | Karma: 44,75 | Přečteno: 3792x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

  • Počet článků 1589
  • Celková karma 39,93
  • Průměrná čtenost 3227x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik