Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Haškův „svatý boj“ proti ruským sportovcům pokračuje v Evropském parlamentu

Po neúspěšných apelech na vedení kanadsko-americké NHL chce Dominik Hašek boj proti startu ruských a běloruských sportovců na mezinárodních kláních přenést na půdu Evropského parlamentu.

Bývalý hokejový reprezentant Dominik Hašek dnes vystoupí na plénu Evropského parlamentu. Ve svém vystoupení chce apelovat na to, aby sportovní organizace neumožňovaly start ruských a běloruských sportovců na mezinárodních sportovních soutěžích. Ty organizace, které tak nečiní, umožňují dle Haška těmto sportovcům dělat reklamu režimu Vladimíra Putina, který již téměř rok a půl vede agresivní válku na Ukrajině.

Bývalý vynikající hokejový brankář, kterého má většina Čechů spojeného především s triumfem našich hokejistů na olympijských hrách v roce 1998 v Naganu, přitom říká, že bude rovněž usilovat o to, aby se těm ruským nebo běloruským sportovcům, kteří válku na Ukrajině veřejně odsoudí, pomohlo. Taková pomoc by spočívala v udělení azylu pro ně i pro jejich rodiny, a v možnosti následně soutěžit pod neutrální vlajkou (viz odkaz zde).

Dominik Hašek si za svůj nesmiřitelný postoj vůči sportovcům Ruska i Běloruska již vyslechl spoustu obdivu i kritiky. Má však jeho vystoupení v Evropském parlamentu, kam se dostal na pozvání českého europoslance Tomáše Zdechovského, nějaký reálný význam? Tedy kromě toho, že se mu určitě dostane slávy v některých českých médiích (tipuji, že úplně nejvíc v internetovém deníku Forum24)?

Já osobně si tím příliš jistý nejsem, a ukázal bych to na příkladu aktuálně probíhajícího tenisového Wimbledonu. Jak ti, co sport aspoň okrajově sledují, nejspíš vědí, v loňském roce se pořadatelé tohoto nejslavnějšího tenisového turnaje rozhodli ruským a běloruským hráčům účast nepovolit. Za což se dočkali kritiky od některých významných osobností tenisové historie, jako například mnohonásobné grandslamové vítězky Martiny Navrátilové nebo několikanásobného wimbledonského vítěze Johna McEnroa. A současný nejlepší světový tenista, Srb Novak Djokovič, tehdy označil rozhodnutí britských organizátorů za „šílené“.

Rozhodnutí wimbledonských organizátorů se navíc nelíbilo ani mezinárodním tenisovým organizacím ATP a WTA, které rozhodly, že kvůli neumožnění startu všem hráčům se za loňský Wimbledon nebudou udělovat žádné body do jejich žebříčků. Britským pořadatelům navíc byla udělena pokuta ve výši dvou milionu dolarů. Hlavně z těchto důvodů Britové pro letošní ročník svůj nekompromisní postoj změnili a ruským i běloruským tenistům umožnili start jakožto neutrálním sportovcům za splnění určitých podmínek, spočívajících například v tom, že tito hráči nebudou vyjadřovat podporu ruské invazi nebo přijímat finanční prostředky od svých států či jimi provozovaných společností (viz odkaz zde).

Řadě lidí u nás se tohle rozhodnutí nelíbilo, já ho však považuji za rozumné. Vždyť jakou logiku například mělo, když vítězkou loňské dvouhry se stala Jelena Rybakinová, tedy tenistka, která trvale žije v Moskvě, ovšem díky tomu, že reprezentuje Kazachstán, ve Wimbledonu startovat mohla? Zatímco například ruské tenistce Darje Kasatkinové nebo Bělorusce Viktorii Azarenkové to umožněno nebylo, přestože již řadu let žijí v zahraničí?  Byť je nezpochybnitelným faktem, že Putinovo Rusko je na Ukrajině agresorem, dle mého názoru není správné kolektivně trestat všechny ruské i běloruské sportovce jen za to, že se v dané zemi narodili.

Někteří budou možná argumentovat tím, že dle nového návrhu Dominika Haška by těm sportovcům, kteří by ruskou invazi veřejně odsoudili, mohl být udělen politický azyl v jiné zemi a mohli by pak startovat na mezinárodních soutěžích jako neutrální sportovci. Jednak si ale nejsem jist, jestli by s něčím takovým všechny sportovní organizace souhlasily, a také je otázkou, zda je na místě něco takového požadovat například po teprve šestnáctileté ruské tenistce Mirre Andrejevové, která se na letošním Wimbledonu probojovala v ženské dvouhře až do osmifinále.

Ostatně, když si vzpomeneme na dobu před rokem 1989, tak by se nám asi také nelíbilo, kdyby tehdy start našich sportovců na mezinárodních kláních někdo podmiňoval například tím, že veřejně odsoudí sovětskou invazi v Afghánistánu nebo zahraniční politiku tehdejšího komunistického Československa. Na to by neměl zapomínat ani Dominik Hašek…

Autor: Josef Nožička | úterý 11.7.2023 8:03 | karma článku: 35,57 | přečteno: 913x
  • Další články autora

Josef Nožička

Proč byla Helena Langšádlová nejlepší ministryní Fialovy vlády

Ač to zní poněkud paradoxně, v případě současné vlády jsou ti její členové, kteří se řídí zásadou „kdo nic nedělá, ten nic nepokazí“, jednookými králi mezi slepými.

28.4.2024 v 8:15 | Karma: 31,34 | Přečteno: 659x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Bude TOP 09 v Poslanecké sněmovně ještě poté, co se Dominik Feri vrátí z vězení?

Vedení TOP 09 si s s vyjádřením k pravomocnému rozsudku nad Dominikem Ferim dávalo poměrně dlouho na čas...

25.4.2024 v 8:15 | Karma: 39,11 | Přečteno: 1708x | Společnost

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 34,58 | Přečteno: 1270x | Politika

Josef Nožička

Integrace na německých školách nefunguje, ale nesmí se to říkat moc nahlas

Jedním z nejpalčivějších problémů, kterým je Německo v souvislosti s příchodem velkého množství imigrantů nuceno čelit, je integrace osob s odlišnou kulturou do tamních škol.

17.4.2024 v 8:15 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1605x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Svoboda versus Vondrák. V čem vidím já „propastný rozdíl“

Prohřešky bývalého předsedy KDU-ČSL opravdu nevidím takové, že by v jeho případě byly na místě výzvy k odchodu ze strany.

12.4.2024 v 13:36 | Karma: 42,38 | Přečteno: 5690x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si v Německu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1584
  • Celková karma 39,73
  • Průměrná čtenost 3238x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik