Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mýtus zlého Bruselu

Protizabijačkové zákony, které potírají tradice české vesnice, ale příčí se i zdravému rozumu, ale výjimečně nejsou výmyslem byrokratů z Bruselu, jak se řada lidí mylně domnívá. Pořádání domácích zabíjaček se řídí veterinárním zákonem, který byl naposledy upraven v roce 1999. Tehdy vedl vládu současný prezident Miloš Zeman!!, který rád přiživuje spekulace o tom, že Evropská komise nám vnucuje kdeco. Pravdou je, že vstup do unie pět let po přijetí veterinárního zákona neměl na zabíjačky žádný vliv.

Zákon ale nevymyslela Zemanova vláda, pouze aktualizovala více než 50 let starou verzi. I když Češi považují domácí i obecní zabíjačku za své kulturní dědictví, pravdou je, že desítky let porušujeme svůj vlastní zákon. Evropská legislativa nechává zabíjačky takříkajíc v rukou každého státu.

1 0
možnosti
Foto

H49a58n88a 81V44l97k41o30v64á

24. 1. 2017 13:44

Proč sem píšete koment k něčemu (EU.....) co v článku nejen nebylo, ale o čem už v diskusi byla řeč?

Já jsem článek pana Nožičky pochopila na první dobrou - pozastavoval se nad oním veterinárním zákonem, naposledy upraveným v roce 1999 a nadějnými diskusemi nad jeho možnou úpravou...

Já ovšem nemám na očích ideologické brýle a nepotřebuji bojovat s levičáky za každou cenu. V tom ovšem zde nejste sám.

1 0
možnosti
Foto

Tak je otázka zda je v zákoně uvedeno jak dlouho je třeba domácnost sdílet. Návštěva v podstatě také sdílí domácnost. ;-)

1 0
možnosti

V posledních měsících po sociálních sítích opět putují články, že nám EU zakázala tradiční domácí zabíjačky a někteří z nás se tak budou muset vynechat domácí lahůdky, jako jsou jitrnice, jelítka, ovar atd. Evropská unie nám již při vstupu v roce 2004 domácí zabijačky nezakázala a v 2016 tomu není jinak. Domácí zabijačky jsou povoleny a upravuje je naše legislativa již několik let.

Domácí zabijačky upravuje předpis č. 166/1999 Sb. Zákon o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon). Kde v § 21 stojí: Jatečná zvířata s výjimkou skotu staršího 24 měsíců, koní, oslů a jejich kříženců mohou být poražena v hospodářství chovatele, jsou-li jejich maso a orgány určeny pouze pro spotřebu v domácnosti chovatele (domácí porážka). Toto maso a orgány podléhají veterinárnímu vyšetření, stanoví-li tak krajská veterinární správa se zřetelem k nákazové situaci. Z toho plyne, že domácí zabijačka např. prasete je proveditelná a nepotřebujete k tomu žádné povolení z krajské veterinární správa. Avšak maso a orgány mohou být pouze pro domácnost, kde se zabijačka uskutečnila, zároveň nemůžete udělat z domácí porážky veřejnou událost, kde se sejde celá vesnice.

Zákon o domácích zabíječkách platí od roku 1999... :-P

0 0
možnosti

Pane Béreši, sice mi není moc jasné, proč to sem píšete, když v mém článku žádná zmínka o tom, že by nám snad EU zakázala domácí zabíjačky, není, ale i tak díky za obohacení diskuse. ;-)

2 0
možnosti

To jim ale trvalo, než přišli na to, že ten zákon je blbost. Já se někdy i divím, že taková věc jako domácí porážka menších hospodářských zvířat je vůbec ještě povolena a nebo že kvůli tomu nemusíte na nějaký předražený kurz.

To jste byl hodný, že jste kluka omluvil. Mně sice rodiče neuvolňovali, když ještě bývalo sobotní vyučování a zabíjeli jsme, ale vím, že chlapů musí být na ten začátek radši aspoň tři (dřív se tedy prasata nechávala narůst větší). Postupně jsem ale byla zapojována na určitých postech a jeden z nich byl roznášení výslužek několika sousedům.

2 0
možnosti
Foto

H85a37n30a 43V44l68k54o80v23á

22. 1. 2017 22:41

Taky jsem to poslouchala dneska v autě. Jen o tom, že se nesmí rozdávat výslužky už jsem věděla a tak mi ten návrh přijde jako změna k lepšímu....Doplním, že podle Radiožurnálu poklesl díky tomuto zákonu počet zabíjaček ročně o 10 000.

Pravou vesnickou zabijačku jsem naposledy zažila si před 15 lety, nicméně mám oblíbenou samoobsluhu (menší řetězec, složený z majitelů sámošek - něco jako bývalá Jednota) Brněnka, která pořádá zabijačku několikrát za zimu. S kotlem, ovarem, polévkami, jitrničkami a vším co k tomu patří.

1 0
možnosti

..... no já sa dycky vo zabijačce na 24 hodin stávám členem rodiny,- šak ne nadarmo sa říká, že má sviňa při "funuse" nejvíc příbuznejch, žejo VEU !

6 0
možnosti

Jsem z vesnice a máme farmu, takže sakra dobře vím, o čem venkovská zabijačka je. Vy ty produkty z domácí zabijačky jen prostě nesmíte uvádět do oběhu, což znamená, že je nesmíte prodávat do obchodní sítě, nesmíte je používat ke komerci ani ve velkém rozdávat. A to je svým způsobem určitě v pořádku, ne každý na svém dvorku beze zbytku dodržuje hygienické náležitosti, že?. Když se po Vašich mastných výrobcích udělá zle jen celé rodině, tak to se nějak přežije, ale když byste - nedej Bože - měl způsobit potíže stovce lidí na nějaké akci, tak už jste ve velkém průšvihu. O tom to je...

6 2
možnosti

Jasně, když někoho pozvu na večeři, tak je mu úplavice jistá! Nemám extra přípravnu zeleniny, v ledničce jsou všechny produkty dohromady a já nemám zdravotní potvrzení. Kromě toho nemám bezdotykové baterie.

No prostě minimálně úplavica!

8 1
možnosti

Pne Nozicko,

za to ale opravdu nemuze EU nebo Donald Trump, dokonce ani Putin, ale jen a jen vynalezci a schvalovaci ceskych zakonu.

8 3
možnosti

V tom máte pane Vokoune pravdu - ovšem vyplývá snad z mého článku něco jiného? 8-o

3 0
možnosti

Co mě však připadá ještě divnější, že nesmíte zabít svého koně a krmit tímto masem vlastní psi.

2 0
možnosti

Ani vlastního krokodýla. Bez legrace.

2 0
možnosti
  • Počet článků 1581
  • Celková karma 39,91
  • Průměrná čtenost 3244x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik