Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Osobní antipatie do toho netahejte. Klaus Havla také upřímně nesnášel (a bylo to oboustranné), ale představa, že by mu kvůli tomu nešel na jeho pohřeb je úplně mimo, to by ho nenapadlo ani ve snu. A určitě by to bylo i naopak, pokud by první zemřel Klaus. Projevit účastí na pohřbu své uznání významné osobnosti českých dějin je u státníka věcí základní slušnosti. A pan kardinál takovou osobností byl, nejen kvůli svým zásadovým postojům v dobách socialismu. Úplně jste pominul pravou a jedinou podstatu Zemanovy neúčasti. A tou je jeho nesmiřitelná mstivost. Když proti němu vystoupí vědec, nejmenuje ho profesorem, když politik, nejmenuje ho ministrem, když kardinál, nepůjde mu ani na pohřeb.

9 0
možnosti

Už to zde v diskusi bylo napsáno několikrát: arcibiskup není pro většinu lidí tak významná funkce jako prezident, proto to srovnání s Klausovou účastí na pohřbu Havla není příliš adekvátní.

3 6
možnosti

Teď poslouchám vzpomínky pana kardinála na Vltavě, a přiznám se že třeba to, jak za totality v rámci utajení zpovídal věřící na lešení, nebo s nimi chodil na Krajský soud a tam je zpovídal - pod heslem pod svícnem je tma - na lavicích před soudními síněmi, to mi přijde lehce podivné. Jistěže nic proti tomu, když se někdo chce prostřednictvím kněze svěřit přímo pánu Bohu, ale přeci jen je to poněkud pohádkářské, a tak bych to raději nechával v té pohádkové rovině, a netahal bych do toho vládu, senátory či prezidenta.

0 3
možnosti

http://echo24.cz/a/w7jXv/vlk-byl-radikalni-cirkevni-prelat-nechovam-k-nemu-uctu-rekl-zeman

Pripada tohle nekomu jako "jako bic co se nekterym hodi" ? Zeman je proste buran a dobytek.

8 3
možnosti
Foto

Až po vás pane Hladíku. Ač kardinál Vlk zastával významnou církevní funkci, z pohledu státu to nic neznamená a zbývá tedy pouze lidská poloha. Že si Vlk se Zemanem příliš nesedli už popsal pan Nožička. Není tedy poslání věnce na pohřeb člověku, kterého Zeman zrovna nemusel a který mu může být z pohledu státních ceremonií ukradený, tak akorát? Já myslím, že ano.

2 7
možnosti

Blogu karma, ostatnim tady v diskuzi bych bych (uz po x-te a pravdepodobne opet zbytecne) pripomnel, ze co to znamena spravne vykonavat nejaky, treba prezidentsky, urad, to v demokracii rozhoduje volicska vetsina a nikoliv to, co si kdejaky pseudointelektual v hlave vydedukuje jako "objektivne" spravny pristup.

0 12
možnosti

Takze spravnost vykonavani uradu muze byt hodnoceno jen jednou za pet let a jinak do toho nekecat? A jak by bylo zhodnoceno pripadne druhe volebni obdobi? Vubec?

7 0
možnosti

1. Byl kardinál Vlk natolik významnou osobou, aby měl na jeho pohřeb reagovat prezident Republiky? Nepochybně byl, což uznává i sám Zeman, když posílá věnec.

2. Je jeho pohřeb neveřejný? Není. Žádný objektivní důvod mu tedy v účasti nebrání.

3. Je osobní antipatie důvodem, aby prezident neplnil své ceremoniální povinnosti? Není, což pochopil i V. Klas, když zemřel V. Havel.

14 1
možnosti
Foto

Ale k církevním hodnostářům prezident žádné ceremoniální povinnosti nemá. Zaměňujete hrušky s jablky. Havel byl bývalý prezident, Vlk "jen" kardinál, který v hierarchii státních funkcí nemá žádné místo.

3 5
možnosti

Zapomínáte na jednu věc. Přítomnost prezidenta na něčím pohřbu není jen osobní záležitostí Miloše Zemana, on tam je nikoli za sebe, ale jako představitel své země. Proto je zván i na pohřby cizích státníků, s nimiž se třeba osobně nikdy nesetkal. Jednou se stal nejvyšším reprezentantem Ceské republiky, tak by se tak měl chovat a svou přítomností na pohřbu vzdát jménem celé země úctu lidem, kteří si ji zaslouží.

20 1
možnosti

Nepracuje se náhodou na odluce církve od státu? Restituce které dali církvi tak rozsáhlý majetek a které prosazoval právě pan Vlk byl podvod na Český stát. A než mi budete odpovídat (tedy pokud) přečtěte si něco o pozemkových reformách.

1 8
možnosti

J48a79n 70B62u37r52i38a48n

24. 3. 2017 10:57

Odpovím paralelou - předávání vyznamenání 28.října a (ne)účast amerického velvyslance p. Schapira.

O tom, že Zeman a Schapiro se neměli a asi stále nemají rádi, o tom není pochyb. A přesto Zemanovi vadilo, že p. Schapira neviděl mezi hosty. Považoval to za urážku.

Já, jako katolík nyní považuji za urážku, jestliže prezident nejde na pohřeb emeritního arcibiskupa a primase českého.

13 1
možnosti

Proč by měl prezident chodit v sekulárním státě na pohřeb představitele nějaké církve? Chtěl byste po něm, aby šel na pohřeb představitele Jednoty bratrské, husitské církve, evangelické nebo třeba na pohřeb představitele muslimské nebo židovské obce? ;-)

2 7
možnosti

J53a40n 50P12a51v57e14l

24. 3. 2017 10:29

Zeman je buran a zlý,mstivý člověk.

Ale v tomto případě jednal správně. Jestliže nemám potřebu se s někým loučit, tak na jeho pohřeb nejdu. Nemá cenu dělat to, co po mě chtějí druzí.

5 1
možnosti

Můžeme po něm chtít, aby plnil svou funkci, do které byl zvolen?

5 4
možnosti
Foto

Většinou s Vámi souhlasím, ale dnes ne. Není snad nic nižšího, než veřejně ukázat nenávist až za hrob. Nemyslím si, že by problémy - rozdíly v názorech obou pánů byly tak strašně propastné, aby to byl důvod nejít druhému na pohřeb. Já to považuju za neslušnost. A stejný názor bych zastával i v případě, že by byla situace opačná, tedy kdyby zemřelým byl pan Zeman a živým pan Vlk. Howgh

15 4
možnosti

Kdyby na ten pohřeb šel, tak naopak budou tady všichni prskat, že je Zeman pokrytec a že se chce jen zviditelnit před volbama ;-)

6 1
možnosti

Vite, ono by stacilo asi, kdyby Ovcacek neucast nedoprovazel necim, co ja nazyvam HLOUPYMI KECY:

„Pan prezident zašle na pohřeb smuteční věnec prezidenta republiky, což je dostatečné vyjádření úcty k zesnulému,“ řekl Českému rozhlasu Ovčáček. „Pan prezident není pokrytec jako někteří politici, kteří vydávají tklivá prohlášení, a přitom zcela nedávno pořádali billboardové kampaně proti církvi,“ dodal mluvčí ve zjevné narážce na předvolební kampaň ČSSD, která v roce 2012 církevní restituce ostře napadala (více o kampani ČSSD zde).

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/pohreb-kardinal-miloslav-vlk-prezident-milos-zeman-kondolence-venec-1ik-/domaci.aspx?c=A170320_161441_domaci_hro

Pohreb je prave cas, kdy se odpousti. Ostatne je to i v Otcenasi....

Na pohreb chodi i lide, kteri meli se zemrelym osobni neshody. U nas na vesnici se na pohrbu vzdy sesla cela vesnice. Bez ohledu na to, jak se babky vzajemne pomlouvaly.

11 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS