Diskuse

Pět let bez medaile, aneb proč nám hokejový svět stále utíká?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

Díky - už jsem to zaregistroval. :-)

0 0
možnosti
Foto

Stale je uplynulych dvacet let uspesnejsich, nez dvacet let pred tim ... lide strasne rychle zapominaji ... Navic tehdy souperilo vicemene jen sest silnejsich reprezentaci

1 0
možnosti
JN

Těch 20 let předtím také nebylo zrovna neúspěšných (tituly mistrů světa z let 1976, 1977, 1985 a 1996, plus řada stříbrných a bronzových medailí z MS).

A především: v nejúspěšnější éře v historii našeho hokeje (1998 - 2001) jsme nejspíš hodně těžili z toho, co tady ve výchově mladých hráčů fungovalo před rokem 1989 a pár let po něm. Pak jsme bohužel vše zavrhli místo toho, abychom ponechali to dobré a zbavili se pouze "ideologického kabátu."

0 0
možnosti
MH

Hlavní problém českého hokeje je ten, že celé hokejové prostředí v ČR je jenom o tom, kdo je s kým jaký kamarád a kdo kde komu nasype kolik peněz. Pak to tak vypadá. A i když prostředí u ostatních sportů neznám, tak si myslím, že u kolektivních sportů celkově to bude patrně všude stejné. Aspoň to tak vypadá dle našich výsledků v poslední době. V individuálních sportech máme úspěchy, protože tam není k někomu dobrému vždy nalepený nějaký ten známý nebo zaplacený. A často to tam taky vede trenér s moderními metodami, kterého by v hokeji jako nějakého exota poslali do pr..... A ještě mi to nedá, musím si rýpnout do trenéra hokejové reprezentace. Ten je tam taky jenom proto, že je jedna ruka se současným českým hokejovým vedením. Nevěřím, že ten člověk někdy něco vyhraje.

0 0
možnosti
JN

Díky Marku za návštěvu i za zajímavé postřehy.

0 0
možnosti
Foto

H92a23n78a 80V95l16k50o20v41á

22. 5. 2017 19:11

Nejsem úplně hokejový fanda - jen můj otec hrál v 60.,70. letech, ale viděla bych to v tom Vašem mládežnickém odstavci - pokud není na čem stavět, domek nestojí.....

A měla bych pro Vás námět k dalšímu zamyšlení - psychika sportovců v souvislosti s nedávnými sebevraždami. To je celkem téma, o kterém se zatím moc nepíše.

To, že ti fotbalisti, hokejisti vydělávají v mladém věku celkem dost peněz, ale s pětatřicítkou jako když utne....a zázemí, vzdělání...žádné...

0 0
možnosti
JN

Děkuji Vám za příspěvek i za námět: i mně při zprávách o těch nedávných sebevraždách zatrnulo (zvlášť ještě když Plzni ve fotbale fandím - byť na prvním místě mám Slovácko). Ale zda se mi do tohoto tématu někdy bude chtít, to fakt nevím...

0 0
možnosti
JA

Nevím, ale mě se letos líbilo jak naši hrají. Žádný extra beton, v útočném pásmu se dokázali držet a i dost stříleli, jen to tam prostě nějak nechtělo padat. Prostě letos chyběl nějaký lídr, kterému by to tam padalo. Kritika Pastrňáka a Plekance (ne na tomto blogu, ale všeobecně) mi přijde úplně mimo, i když asi nebyli úplně ve střelecké formě, tak ukázali, že do nároďáku patří. Jediný kdo asi trochu zklamal byl Mrázek.

1 0
možnosti
AG

Peníze jsou jedna věc ale podstatnější je dlouhodobá změna chování dětí a mládeže. Kdysi se děti socializovaly venku při společných aktivitách a daleko více v sobě objevovaly své vlohy . A to nemluvím o ohromné podpoře podnikových sportovních klubů.

0 0
možnosti
JN
Foto

Proč?

Protože už se dávno nehraje o "čest" jako kdysi v roce 1969. To, co níže popisuje pan Chrastina neplatí pouze pro nás, ale pro celý hokejový svět.

A nás dokázali porazit dokonce i ti "západní Mongolové" (slova blogera Jana Zieglera).

1 2
možnosti
JN

Já jsem i očekával, že Honza Ziegler do diskuse zavítá a to mé tvrzení, že nás "západní Mongolové" ve čtvrtfinále přehráli, zpochybní, a ono zatím nic... :-/:-)

0 0
možnosti
RJ

R37a64d43e87k 25J77a59r89o63š

21. 5. 2017 21:46

Spíše nás ti ostatní dohání. Hokej se po úpravách pravidel stal velmi atraktivním sportem, který jde nahoru v půlce Evropy...

1 0
možnosti
KC

Autor má vcelku pravdu. Doplnil bych však jeden - podle mého mínění - podstatný důvod našeho hokejového propadu: Je jím všeobecný úpadek morálky. Česko trpí obludnou korupcí, klientelizmem, nepotizmem, intrikánstvím, lží a hrabivostí politiků, tudíž nemorálnost prosákla všude, nakazili jsme se všichni, sport nevyjímaje. Netvrdím, že je to jediný důvod, ale podle mne obecný a závažný. Kvalitu života, úroveň svobody a demokracie neposoudíme spolehlivě, pokud do vztahů zapomeneme zakalkulovat úroveň společenské kultury. A v ní jsme klesli hluboko pod úroveň vyspělých zemí.

1 0
možnosti
LV

Nechte toho. Chcete říct, že za komunistů, kdy se lidi udávali navzájem jen proto, že se chtěli pomstít nebo sousedovi záviděli, kde rudá knížka znamenala klíč do vyšší kasty, kde bujel klientelismus, kde jste musel uplácet vedoucího v Elektře, abyste sehnal televizi nebo pračku...

Nechám toho, ať si udělá každý obrázek sám.

1 0
možnosti
LV

Za vším hledej peníze. Komunisti vychovávali mládež, ale hokejisty do NHL pouštěli - pokud vůbec - až po třicitce, a jen takové, kteří mohli v zahraničí vydělat slušné peníze do státní pokladny. Jak víme, tenkrát sportovci podstatnou část (víc než polovinu) svých výdělků odevzdávali státu. Ergo naše liga byla relativně kvalitní, hráli v ní hráči světové úrovně na vrcholu sil. Navíc celá čs. liga měla jen 12 týmů.

Dnes je to tak, že mladí kluci hrají hokej, pokud jim to rodiče zaplatí. Ti samozřejmě chtějí, aby se jim investice vrátily. Čili kluci jakmilke dostanou lano od nějakého klubu z Kanady nebo USA, hned tam letí a sní o milionech, jaké mají Jágr, Voráček nebo Grosby. Nakonec skončí v nějaké pralesní lize, kde z nich udělají bitkaře nebo jim zpřelámou kosti (to je nadsázka), čímž jim seberou odvahu, a hokejista srab do NHL nemůže. Při troše štěstí skončí někde v Dánsku, Norsku nebo Rakousku, pár se jich chytne třeba v Německu nebo Švýcarsku. Ostatní (dlužno podotknout ti moudřejší) se posunou do české ligy, kde se vyhrají, něco se naučí od vyhasínajích hvězd minulosti, které se vracejí dohrát kariéru na český rybník Ty zas rozeberou KHL, švédská či finská liga.

Navíc se naši hráči v zahraničí potkávají s konkurencí ze zemí, kde ještě nedávno slovo hokej neznali (opět nadsázka) - Francie, Norsko, Itálie, Slovinsko. Boj s nimi jim k sebevědomí také nepomáhá.

K dovršení všeho má česká liga 14 mužstev a 10 mil. obyvatel. M8-li NHL cca 30 klubů na 360 milionů obyvatel, znamená to 1 klub na 12 milionů +-. Pak není problém, aby přišlo 20 tisíc lidí na zápas při vstupném okolo 100 dolarů. 2 mega za zápas, přes 40 domácích utkání za sezónu, když se nedaří. Když se daří, je to lepší.

České, potažmo evropské kluby sloužím jako laciná zásobárna talentů. NHL neplatí za hráče jako se platí ve fotbale. prostě si ho vezme a je to. Kdo by chtěl za této situace vychovávat mládež? Finsko a Švédsko jsou na tom podobně, ale aspoň mají silnější ekonomiky. Zaplatí si lepší hráče.

4 1
možnosti