Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

Fascinuje mě množství odborníků na tresty. Základem každého trestu musí být jeho popis a kvalifikace. Ať už ve sportu nebo v běžném životě. Já osobně jsme hledal po uvedené etapě pravidla UCI ohledně trestání jezdců za nejrůznější prohřešky. A je tma uvedené, že pokud jezdec způsobí zranění soupeře, tak může být vyloučen.

A Sagan a východní Evropa. To je úplný nesmysl. Na TdF (ale podobné je to na Giru nebo Vueltě) mají podporu akorát domácí jezdci či týmy, ostatní pořadatelé neřeší. Navíc organizátoři a jury není jedno a to samé, jury nominuje UCI.

Podle mě celkově blábol.

0 0
možnosti
JN

Tak na zjištění skutečnosti, že pokud závodník způsobí zranění soupeři, může být ze závodu vyloučen, myslím není nutné studovat pravidla UCI - to lze tak nějak vyvodit i zdravým selským rozumem. ;-)

Ovšem u této kauzy otázka zní, nakolik to zranění způsobil Sagan a nakolik si ho Cavendish svým stylem jízdy zapříčinil sám, případně, zda opravdu nebylo vyloučení Sagana příliš přísné v porovnání s tím, že Cavendish za podobný prohřešek před několika lety trestán nebyl (viz odkaz v příspěvku pana Šťastného), atd.

0 0
možnosti
JH

Napsal jsem na stejné téma pouhý diskusní příspěvek. Ve smyslu, že Peter je až příliš dobrý, někomu to vadí a využije nejbližší příležitost, aby mu to dal sežrat. Osobně jsem byl na západě skoro všude, krom UK, a nijakou zášť jsem nezaznamenal, jen švýcarský celník se na mne díval nějak divně. Ale já nejsem Peter Sagan, nejsem dvojnásobný mistr světa, nikomu nelezu na nervy neortodoxními prohlášeními, pohyboval jsem se mezi obyčejnými lidmi a ti se chovali přátelsky.

0 0
možnosti
JN

Souhlas - ohledně obyčejných lidí mám zkušenosti stejné.

0 0
možnosti
Foto

To, že je Sagan Slovák v rozhodování jury svou váhu bezpochyby mělo. Nejenom že Cavendish spadl v reakci na svůj vlastní atak vůči Saganovi kdy do něj nejdříve ramenem a hlavou najel, Sagan tento atak ustál, pouze ho dovážil tím vystrčeným loktem, který ale Cavendishe nezasáhl. Cavendish se místo toho, aby si vytvořil prostor od Sagana pouze odrazil do bariéry. Přesně toto udělal Cavendish už mnohokrát a mnoho jezdců za ním také zůstalo ležet, zatímco on slavně zvítězil a trousil průpovídky o tom, že "cyklistika je tvrdý sport". Jemu to vždycky prošlo bez sebemenšího pokusu jury ho alespoň časově penalizovat, ze Sagana udělali exemplární případ. Já jiný důvod nevidím. Greg LeMond nebo Ján Svorada a mnozí další potvrdili, že k vyloučení nebyl žádný důvod, jejich názor, jako bývalých špičkových závodníků, mi přijde správný, protože oni ty závody jezdili a hromadných spurtů mají zažito bezpočet.

3 2
možnosti
Foto

Pane Bárto, podívejte se na toto starší video. Tady se to Cavendishovi, jako už mnohokrát před tím, ještě povedlo. To se Saganem bylo podle úplně stejného scénáře: https://sport.aktualne.cz/ostatni-sporty/video-cavendish-poslal-soupere-na-asfalt-byla-to-podlost/r~d87f2298e8c011e292040025900fea04/

1 0
možnosti
IH

Musíme v první řadě rozlišit dvě různé věci. Vinu a trest.

VINA: V podstatě všichni se shodli na tom, že Sagan se podepsal na Cavendishově pádu, od Grega Lemonda po jeho bývalého kolegu z týmu Romana Kreuzigera. Nebudu ani připomínat bývalého rozhodčího, jméno si nepamatuju, co to obšírně a důkladně vysvětloval. Tudíž o vině Sagana nikdo moc nepochybuje.

TREST: Druhá věc je trest. A tady musí zohlednit i následky, které to mělo. Cavendish si letos už nezajezdí. Další dva chlapi skončili "jenom" potlučení, když v šedesátce spadli na zem.

A tady přichází na řadu otázka, chceme se dívat na pády při spurtech způsobené naprostým nedostatkem respektu k soupeři? Což je věc, která se nejen v cyklistice rozrůstá víc a víc. Chceme počítat měsíce než se ten který sprinter vrátí po zranění?Nebo chceme vidět radši férové souboje nejlepších? A pokud závodníci tento respekt nemají, tak musí zakročit UCI. V každém sportu se nebezpečné zákroky trestají mnohem přísněji než dřív. Jestli tímto směrem nastoupila i cyklistika, jedině dobře.

A řešit, že Sagan byl potrestaný za to, že je Slovák, může jen chorý a zakomplexovaný mozek. Sagan je v první řadě továrna na peníze, nejlepší v celém pelotonu. Všichni přijdou o balík, Bora, UCI, Sagan, i Tour. Tohle rozhodnutí bude stát statisíce možná i miliony EUR.

4 2
možnosti
JN

Minimálně ohledně toho, co jste napsal v prvním odstavci, bych polemizoval: jak se píše v článku, na který dávám v blogu odkaz, většina závodníků i oslovených odborníků se staví spíše na stranu Sagana. Dokonce, jak je napsáno v jiném článku na iDNES, třeba německý cyklista Greipel, který původně Sagana poměrně tvrdě kritizoval, se mu za prvotní kritiku omluvil, poněvadž po zhlédnutí záznamu uznal, že byla unáhlená.

A ohledně těch peněz: nemyslím, že by kvůli Saganově diskvalifikaci přišla o spoustu peněz Tour jako taková. Peníze od sponzorů či prodej vysílacích práv byly zcela jistě nasmlouvány dopředu. Akorát teď možná bude mít Tour (hlavně na Slovensku) menší sledovanost.

3 1
možnosti
JS

Stalo by za to zjistit, zda v komisi UCI nesedi nejaky cesky sovinista, ktery nemuze Slovakum zapomenout jejich exit.

2 2
možnosti
Foto

Nebudu hodnotit, kdo je viněn, ale tahat politiku do sportu, je blbost

5 0
možnosti
Foto

Ovšem, velmi často se to děje. Rusko, doping, biathlon, nepodaná ruka naší divy atd.

1 4
možnosti
Foto

Přišel jsem až teď a celou diskuzi jsme neshlédl. Jenom článek.

Myslím, Josefe, že pláčete na špatném hrobě. To, že se Cavendish snažil procpat mezerou mezi bariérou a Saganem, považuji ze závodnického hlediska nejen za normální, ale za vrcholně potřebné. Takovéto manévry přinášejí závodu vždy šťávu (koukám se spíš na F1, ale princip je naprosto stejný).

A já si vzpomněl na svá mladší léta, kdy jsme takto loktem bránil, aby mě někdo ve frontě předběhl.

Takže, přestupek to byl jednoznačný a vždy se vše hodnotí podle následků a zlomená lopatka není málo. Mně kdysi stačila bolest ze dvou zlomených žeber.

Ale, jestli to potrestání bylo adekvátní přestupku, to nedokáži posoudit a myslím, že to, že Peter Sagan je Slovák, nehrálo v tom vyloučení žádnou roli.

2 0
možnosti
JN

Možná ano, možná ne (proto jsem také dal do nadpisu otazník). Jinak jen poznámka k tomu, že se vše hodnotí podle následků - ona ovšem jury ten verdikt vynesla v době, kdy se ještě spolehlivě nevědělo, zda má Cavendish něco zlomeného...

0 0
možnosti
MB

Sagan je hlavně jezdcem německé stáje, která se dostala do prvoligového profipelotonu po mnohaletém německém odklonu od silniční cyklistiky po dopingových aférách. No, může existovat protiněmecká lobby (ovšem německými penězi a trhem silniční cyklistika pohrdat nemůže); možná přirozenější vysvětlení je, že bohužel rozhodčí podlehli dramatické situaci...

2 0
možnosti
JN

I to je možné vysvětlení.

0 0
možnosti
JH

Vy jste fakt učitel?;-€ Ještě, že už mám odrostlá vnoučata!!;-O

8 1
možnosti
JN

A neříkal jste pane kolego blogere před časem, že jste můj článek otevřel omylem a žádné další už rozhodně číst nebudete? Přesto věřím tomu, že i přes odrostlá vnoučata ještě sklerózu nemáte. ;-)

0 1
možnosti
ML

Minimálne monotónnosť, s akou Sagan bral zelené tričko (5x - nie 4x, ako píšete) niekomu vadila. Už na minuloročnej TdF sa menili pravidlá bodovacej súťaže a Sagan aj tak vyhral. Tento rok sa pravidlá menili znova v jeho neprospech. Bol favoritom a mohol vyrovnať E.Zabela - 6 tričiek za sebou.

2 0
možnosti
MB

Ale to je normální, že "monotónnost" vadí. Letos se profil trati (zjednodušeně více časovek a klasikářských etap, méně kopců) měnil i kvůli celkové klasifikaci, aby se narušila hegemonie Frooma/Sky.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1580
  • Celková karma 39,81
  • Průměrná čtenost 3246x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik