Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nemá cenu plakat nad rozlitým mlíkem, stalo se, stalo a co by kdyby nic neřeší. Občas zlí jazykové tvrdí, že republika byla na huntě před válkou a válka vlastně bohužel všechny tyhle problémy vyřešila. To by ukazovalo na to, že není co slavit, protože projekt nebyl moc úspěšný, ale na dnešní dobu už to nemá žádný vliv, nechme to spát a kdo chce, ať slaví.

0 0
možnosti
MK

Kdyby jsou chyby. Ale pokud si zkusíme zaspekulovat, vůbec nejde o to, jestli bychom dnes měli průměrné reálné mzdy o 30% vyšší nebo nižší, ale spíš o to, že kdyby se nerozpadlo Rakousko-Uhersko, mohlo být velikou protiváhou nacistickému Německu a komunistickému Rusku a nemuselo dojít ani k 2. světové válce ani k nástupu komunismu. Už Palacký psal, že kdybychom neměli Rakousko, museli bychom si jej vymyslet a že spojení podunajských národů je nejlepší obranou proti německému i ruskému imperialismu. Je otázkou, jak by na tom byla čeština. Ale vzhledem k vývojí na konci 19. a začátku 20. století jsem přesvědčen, že bychom sice mluvili všichni plynně německy, ale češtinou bychom se v pohodě domluvili ve Vídni i v Budapešti. Ale kdyby jsou chyby a kdo ví, kdo z nás by se vůbec narodil:-). Já bych jen raději viděl na hradě Karla Lotrinsko Habsburského, legitimního krále zemí koruny české než to, co tam máme teď.

1 0
možnosti
JZ

J84a92n 56Z75í42m76a

29. 10. 2018 12:42

Obvykle nesouhlasím s čímkoli co napíšete, al tady jste se opravdu trefil. Kdo zná tu současnou Rakouskou pakáž, dá mi jistě zapravdu.

0 1
možnosti
RC

Docela mne prekvapuje taky, ze neslavi Slovaci. Bez vzniku Ceskoslovenska je totiz vysoce pravdepodobne, ze by skoncili podobne, jako luzicti Srbove - asymilovani vramci Madarska.

2 0
možnosti
Foto

Na Slovensku letos zcela výjimečně slaví také. Udělali na to speciální "jednorázový" svátek jen ke stému výročí. A jelikož svátek vychází na neděli, dali ho na 30.října, aby si to užili pracovním volnem. To jeden nevymyslí. ;-DJen se divím, že už to nedali na 31., protože 1.11. mají svátek také.:-)

0 0
možnosti
RC

Na CT bezela linka, ze CSR mela na 21% uzemi monarchie 25% obyvatelstva a 2/3 prumyslu. Docela by mne zajimalo, kolik toho prumyslu bylo skutecne ceskeho a kolik nemeckeho, nebo zidovskeho.

0 0
možnosti
JL

Pane Caha odrazuji vas cekat na odpoved na vasi otazku. Dostavate se do oblasti, ktere nema pekne vysvetleni. Jen nutno dodat, ze podminky v CSR byl pro vsechny stejne. Jako za R/U!!!

0 0
možnosti
AR

Po válčení s Napoleonem v 19.století nastoupil v Čechách a na Moravě takový rozvoj hospodářství, že na počátku 20.století jsme byli naprostou ekonomickou jedničkou v celé R.-U. říši.!!

4 0
možnosti
AC

Zda se mají Rakušané celkově lépe, je také s otazníkem. Karma R^

2 0
možnosti
OK

O32t46a 71K41i28n20c

28. 10. 2018 14:37

Ač s vašimi názory u většiny vašich blogů nesouhlasím, tak tento blog hodnotím karmou.

1 0
možnosti
VV

Jsem opravdu na rozpacich zda je co oslavovat. Mohli bychom take jiste oslavovat uz davno neexistujici zabavni park Eden v prazskych Vrsovicich , nebo take postaveni Stalinovy sochy na letenske plani.

1 3
možnosti
OK

O75t48a 31K96i16n14c

30. 10. 2018 23:54

A co třeba odtržení o Rakouska-Uherska.

1 0
možnosti
PB

...... klasický příklad evoluce! - přirozená změna ovlivněna mnoha faktory sociologickými, společenskými, politickými,- ..... vznik Československa je klíčovým okamžikem v novodobých dějinách našeho národa, ať se to komu líbí či nelíbí, a jako takový by se měl připomínat a důstojně oslavovat[>-] !

4 0
možnosti
VS

Kdo jste a jak jste se dostal na účet pana Brodského?

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS