Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VB

Ten výpočet ceny produktu pomocí čistě mzdových nákladů je značně úsměvný. Je tedy pravdou, že 1000CZK/Man-Hour je celkem rozumně nastavený z hlediska hrubého příjmu v kategorii zaměstnaný web-developer, ale třeba programátora na volné noze už je docela problém za takové peníze, na projekt takového typu sehnat. Nicméně pořád je to jen hrubý příjem jednoho člověka, kde jsou provozní náklady? Kde marže (které jsou v tomto oboru nemalé)? Ale řekněme, že kdybyste Vámi vypočítanou částku vynásobil dvěma už se dostáváme reálně vypadajícímu číslu za podobný projekt.

Mimochodem označení SPZ se už dávno nepoužívá ;)

A teď k meritu věci. Problém hackathonu je právě v tom, že se zaměřil pouze na jednu část z původně státem chystaného systému EDAZ (níže dávám odkaz a všimněte si diagramu ve kterém je eshop jenom malý drobeček uprostřed). Daleko zásadnější než se pozastavovat nad cenou eshopu je pozastavení se nad tím jaké všechny (sledovací) funkce měl portál umět a kam všude měl být napojen. Ono to totiž vypadá, že ministerstvo a potažmo vláda plánovala takového Velkého dálničního bratra, jehož byl eshop pouze malá součást. No a samozřejmě tohle vláda nikdy nemohla přiznat, bylo lepší po hackathonu potopit ministra (který zřejmě jen plnil zadání) a ještě na tom nabrat politické body (Babiš)

https://www.mdcr.cz/Media/Media-a-tiskove-zpravy/SFDI-podepsal-smlouvu-s-dodavatelem-e-shopu-elektr

0 0
možnosti
MV

pan Babis utal hlavu ministra dopravy, aby ukazal, jak je spravedlivy

nekompetetni, spatne vysoutezene a dalsi a dalsi floskule

jaksi ale zapomnel, ze sefem pana ministra dopravy je on a ze i on je tudiz zodpovedny

parta odborniku mu ukazala, jak se veci daji delat a tim ukazala, ze neschopnym je v teto zalezitosti i on. a premierova sebereflexe? cha...zadna!

0 0
možnosti

Negativně mohou akci hodnotit jen ti, kteří jsou přisátí na pochybné kšeftíky a cítí se být ohroženi.

Za mě ohledně této akce všechny čtyři palce nahoru (i na nohách :-) ) Na rozdíl od Člověka v tísni, Milionu chvilek pro demokracii a podobných šuntů je tato forma projevu občanské společnosti nejen OK, ale i vítaná.

2 0
možnosti
VO

je mnoho hledisek, která lze hodnotit. Ne všechna však kladně.

0 0
možnosti

Hackaton byl zajímavou ukázkou konstruktivního projevu občanské společnosti a skutečně není namístě tuto akci kritizovat. Vždy je těžší něco tvořit než bořit. Pořád je mi to mnohem sympatičtější než Milióny chvilek, které jsou sice také občanskou iniciativou, jejíž působení může mít pozitivní význam (i když já tomu nevěřím), jejich působení má ale převážně charakter destruktivní, manipulativní a zbytečně konfrontační.

0 0
možnosti
VO

Výsledek hackatonu by nebylo třeba shazovat, kdyby organizátor předsoupil a řekl: "Ne, nepovedlo se nám vytvořit přes víkend systém, za který chtěl stát utratit 400 milionů".

U strašné spousty lidí byl vytvořen dojem, že stát chtěl koupit za těch 400 milionů pouze e-shop na prodej a pan Vondráček s týmem z hackatonu "to skoro dokázal". Ta zakázka byla však daleko širší. E-shop byl jen jedna jeho část. A výsledek víkendového snažení není ani použitelný e-shop, natož aspoň vzdáleně vytvořený systém, co měl stát 400M.

Když porovnám předvíkendové chlubení, jak to jde, tak výsledek tomu skutečně neodpovídá. A žádný odborník to ani neočekával. Ovšem laická veřejnost nejsou odborníci a pan Vondráček i politici, kteří se na té akci přiživili, dělají z laicé veřejnosti hlupáky.

4 1
možnosti
AP

Pane Ostrčile, jen jestli to není podle sebe soudím tebe. Za víkend naprogramovali kostru (za mzdy, pokud by je platili, ve výši cca 2,6 mil. Kč s odvody při mzdách jednoho programátora 168 tis. měsíčně). Kdyby to stejný tým další 3 měsíce ladil, vyšlo by to celé na 33 mil. Kč. K tomu provoz firmy v cca stejné výši, takže by celý systém vyšel do 70 mil. Kč. A to je do 400 mil dost daleko.

1 0
možnosti

Tak Babiš svou návštěvou uspěl. Přiživil se na cizí a lidi jako vy jste spokojení.

2 0
možnosti
JN

A pro lidi jako vy je to zásadní důvod, proč akci hodnotit negativně... ;-)

1 0
možnosti
Foto

Socialistický stát nemůže dlouhodobě fungovat tak, aby věci, pomáhající lidské kooperaci, vylepšoval, ale díky nemožnosti ekonomické kalkulace bude kooperujícím lidem stavět nové a nové překážky, až bude jeho provoz tak drahý, že nepůjde ufinancovat žádným způsobem.

1 0
možnosti
RK

R83a35d87e28k 30K22o46h78u50t

29. 1. 2020 19:38

Teď se určitě všichni IT chytí za nos a přehodnotí přemrštěné ceny požadované za svou práci. Nebo co myslíte? ;-)

4 0
možnosti

M20i48r29e28k 53Ř27í44h92a

30. 1. 2020 7:07

To si ani nikdo nemůže myslet. Fakt je že cena práce seniorního odborníka v IT je slušná, ale je třeba vidět co za to zákazník dostane. Na komerční sféru tohle vrtěti psem mít dopad nebude. U státu se bojím, že to může přinést spíš snížení kvality kvůli tlaku na snížení ceny. V tomhle případě, kdy Vám ze systému ukradnou data klientů během "vteřiny" se dá mluvit maximálně o zmetku a ne funkčním systému.

1 0
možnosti
JR

J87a72n 34R97á22ž

29. 1. 2020 19:30

Jeden nesporný výsledek tento projekt bude mít. Každý, kdo se bude nadále pokoušet prodat státu předražený IT produkt, bude muset počítat, že projde opravdu nezávislým auditem a to co se týká funkce, odpovídá-li zadání, tak i jestli odpovídá cena. A ve smlouvách na IT zakázky se možná konečně budou sjednávat i velmi vysoké smluvní pokuty za nefunkčnost.

Pro kritiky hackathonu: I když bude jejich produkt ve finále, po konečném "vyladění" a vychytání porodních bolestí, které nutně provázejí každý nový IT produkt stát třeba 100 milionů, nebude to v žádném 310 milionů, jaká byla původní cena. A to je důležitý vzkaz pro všechny, kdo doposud stát pěkně "holili" na IT zakázkách.

Nefungující,ale hodně drahý systém elektronických neschopenek, nebo stále se zadrhávající e-systémy,které zavádí Maláčová na svém ministerstvu a pod. přímo řvou po nezávislém odborném auditu.

2 0
možnosti
JN

J49o41s86e31f 13N82o16v34á43k

29. 1. 2020 19:31

Zajimave, samotny produkt (vcetne mobilni aplikace atd.) mel stat 104 milionu, zbytek byl na dalsi veci. Je tedy videt, ze to podle vas ta firma odhadla dost dobre.

3 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
6 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS