Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VS

Předpokládám, že diskuse je plná souhlasů. Když se to správně postaví, vyargumentovat lze vše. Základ je v předstírání, že kritika soutěžení ve škole je nějaký "moderní" názor.

"Například ve školství, kde působím již více než dvacet pět let, začínají někteří psychologové či vzdělávací odborníci s „moderním“ myšlením prosazovat trend, aby děti mezi sebou příliš často nesoutěžily, a kritizují jako špatné pořádání různých soutěží, neboť dle nich není správné poměřovat výkony různě vybavených individualit stejnými metry."

Když si to člověk vezme za své takhle zjednodušeně, může otráveně souhlasit, že rušit soutěže je šáhlé.

Autor nepředkládá žádného konkrétního odborníka, ani jeho argumenty. Můžu se jen dohadovat proč.

Velmi ve zkratce přednesu argumenty ohledně změně přístupu k soutěžení ve vzdělávacím procesu:

1) Ideální prostředí pro učení je když se student nemusí bát dělat chyby a a když je vnitřně motivovaný. Každý sám si může za sebe zodpovědět, nakolik se to slučuje s učením pomocí soutěžení a srovnávání. Jaká soutěž je ještě vhodná a jaká navozuje prostředí naprosto nevhodné k učení.

2) V "dospělém světě" spolu soutěží lidé dobrovolně. Tomu odpovídají ve škole například olympiády. Ale neodpovídají tomu soutěže typu: "kdo ze třídy nejrychleji násobí", protože si dítě nemůže říct: "na rychlost mi to opravdu nejde, jsem nejhorší ze třídy, což se opakovaně ukázalo, tentokrát se do soutěže nezapojím"

3) Student potřebuje úroveň intelektuální stimulace postavenou na míru. Geniálnímu dítěti nepřináší nic, když stále dokola poráží průměrné děti a slabému zase, když přes snahu a zlepšení, hodnocení probíhá stále jen na základě srovnávání a tedy to vypadá, že posun neexistuje. Hezky to ilustruje graf v tomto článku:

https://www.h-mat.cz/principy/primerenost

(V grafu to není uvedeno, ale je to typické rozkreslení flow.)

0 0
možnosti
RS

R13a87d54e18k 20S57e68m20a

24. 6. 2019 21:01

teď nechápu, jak jsme to my, dřívější ročníky, mohli v té škole vůbec přežít a bez pomoci psychologů a psychiatrů vůbec přežít běžný život...

1 0
možnosti
Foto

Zcela s vámi souhlasím. A pokud se obejvují názory, že se nemá ve škole soutěžit, tak je to ještě horší než za mojí školní docházky v době socialistického rovnostářství. Tehdy vadilo, když byl někdo napřed v učení, ale soutěže a sportovní závody se pořádaly.

2 1
možnosti
MS

Dnes souhlas bez výhrad. Ta přehnaná korektnost už začíná být pěkně otravná.

3 0
možnosti
Foto

Pamatujete tu kritiku Tomáše Hertla, když dal čtvrtý gól v zápase s hokejkou za nohou? Musím přiznat, že už mi lezou krkem lidé co ve všem vidí nějaký problém.

5 0
možnosti
JR

J32a27n 92R83i89c77h62t66e25r

19. 6. 2019 10:39

Vzpomeňte si na první Hertlovu "show" v NHL - nasázel soupeři čtyři góly a když dal ten poslední frajersky mezi vlastníma nohama, ozvali se někteří komentátoři, že je to urážka NHL, a že něco takového si nováček nesmí vůči respektovanému brankáři dovolit.

Psycho? Ne, Amerika.

8 0
možnosti
LK

Tak u všeho se má přemejšlet, i u slavení, né ? Aby se vývoj lidstva nakonec nedopracoval zpátky k tlupě neandrtálců. Ono už teď si někteří jedinci myslí, že ke svému vlastnímu přežití jim stačí vlastní fyzická agresivita a boj. Se divím, že na to Nožička nenarouboval nějakou neůprostnou soudružskou kritiku dnešního kapitalismu v čele s USA.

1 5
možnosti
Foto

Ale moc k tomu nechybělo ;-D

0 3
možnosti
ZK

Taky mám pocit, že těch hlupáků co něco plácaj, je nějak moc...

0 0
možnosti
PB

..... tak može to byt pocitová záležitost, sme přeci lidi, žejo !,- borec v ringu řeže vodpad ale jeho kouč to za provazama vidí ináč,- naráz je mu vodpadu líto, zdá sa mu, že tej krve bylo dost,- nemá vůůůbec radost, že jeho borec boduje, že temu vodpadu dá ve druhým kole KO !,- ........ zkrátka hodí do ringu ručník, protože rozsekat na hadry vodpad nejni zrovna košer!,- moderní a zdravá sportovní obec to vyžaduje achápe,- je to vyvážené, objektivní, korektní a na výsost čestné!;-DR^

0 2
možnosti
MS

Ručník do ringu nehází kouč vítěze, ale poraženého. Kromě toho nejde o etickou záležitost, ale o zdraví sportovceí. Takže veskrze hloupé přirovnání.:-P

1 0
možnosti
JN

J38i74ř49í 59N90o49v51á32k

18. 6. 2019 19:09

To jste to spíš vy vůbec nepochopil. On je nekeitizuje za to, že drtivě vyhráli, ale jak při tom slavili. Je to to samé, jako když půjde Krpálek na turnaji v prvním kole proti někomu, kdo se tam poprvé dostal (a už to je pro něj obrovská výhra) po minutě ho pošle na zem a tak tam nebude běhat, řvát a radovat se jako kdyby vyhrál zlato, protože bylo jasné, že ho jako světový šapion rozdrtí.

Prostě když jste jasný favorit, tak se od Vás očekává, že když rozdrtíte někoho o x tříd horšího, tak tam nebudete vybádět jak diví a je to skutečně velice neslušné.

4 9
možnosti
JK

Proč by se s takovým soupeřem Krpálek páral minutu? Počítám, že by podobný zápas trval nanejvýš do 20 vteřin, přičemž akce vedoucí k ipponu tak dvě vteřiny. ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 1581
  • Celková karma 39,87
  • Průměrná čtenost 3244x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik