Reportáž České televize o Trumpovi byla opět „objektivní“

Páteční inaugurace nově nastupujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa byla zřejmě nejsledovanější politickou událostí uplynulého týdne na celé planetě a tak je logické, že jí patřičnou pozornost věnovala i česká média.

Já sám jsem o uplynulém víkendu politiku příliš nesledoval a věnoval se především lyžařským radovánkám – počasí pro ně bylo opravdu optimální. Včera večer po návratu z Velkých Karlovic jsem se však přece jen rozhodl absenci  v tomto směru aspoň trochu dohnat a pustil si pořad 168 hodin na prvním programu naší veřejnoprávní televize.

A hned první téma se dle očekávání týkalo nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu. Jeho přesný název byl Trump & Trumps (možno zhlédnout na videu zde) a tým reportérů pod vedením moderátorky Nory Fridrichové hledal podobnost nového amerického prezidenta s některými našimi politiky. Asi nebylo pro nikoho překvapením, že nejvíc podobný s Trumpem vyšel reportérům prezident Miloš Zeman, a pak ještě ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

V tomto závěru bych se s reportéry ČT samozřejmě ztotožnil – Zemanův styl politiky je s tím Trumpovým opravdu v řadě věcí podobný. I on nemá rád novináře (a ani oni jeho), někdy je příliš prostořeký, ale na druhou stranu mu například nedělá problém říci nahlas věci, které by se většina jiných politiků bála vyslovit z důvodů možné „politické nekorektnosti.“ Trump s Babišem jsou si zase podobní v tom, že oba dva vstoupili do politiky jakožto úspěšní podnikatelé a jak v byznysu, tak i v politice si jdou tvrdě za svým cílem. Ostatně jak Zeman, tak Babiš v pořadu přiznali, že jim srovnání s Trumpem de facto lichotí.

Výhrady jsem však měl k tomu, že Trump byl v pořadu opět vesměs líčen jen v negativním světle. Už to pravda nebylo tak úderné jako při „americké volební noci“ v listopadu loňského roku, kdy Česká televize nadržovala Trumpově soupeřce Hillary Clintonové tak okatě, že si za to později vysloužila i výtku Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Ale i tentokrát bylo od přítomných komentátorů v první řadě zdůrazňováno, že Trumpovo vítězství bylo založeno především na populistické rétorice nebo že jde o politika, který nepřišel s žádným programem.

Za vrchol „objektivity“ jsem pak považoval skutečnost, že jako jeden z komentátorů byl reportéry ČT do pořadu přizván publicista a někdejší vládní zmocněnec pro propagaci amerického radaru v Brdech Tomáš Klvaňa. Tedy člověk, který o novém americkém prezidentovi nedávno napsal knihu Fenomén Trump: poslední vzpoura bílých mužů. V ní Donalda Trumpa mimo jiné popsal slovy: „Největší vnitřní hrozba pro liberální konstituční demokracii od druhé světové války. Kolosální ignorant, posedlý vlastním egem, nevzdělaný a neinformovaný, intelektuálně líný, přecitlivělý na kritiku, vulgární až sprostý, chlubivý a náchylný k nejnižším formám lichocení.“  (viz odkaz zde)

A jako „bonbónek“ na závěr pak reportéři pořadu 168 hodin přidali vyjádření ruského prezidenta Vladimíra Putina k údajným kompromitujícím materiálům, které prý Rusové na Trumpa získali při jeho dřívějším pobytu v Moskvě (se zprávou o nich před časem přišla americká televizní stanice CNN, Trump je však označil za nesmysl).

Prostě televizní divák byl opět svědkem „objektivity a vyváženosti“ naší veřejnoprávní televize… 

Autor: Josef Nožička | pondělí 23.1.2017 20:32 | karma článku: 44,42 | přečteno: 3108x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,13

Josef Nožička

O "rasismu" trenéra Rady

31.3.2024 v 21:00 | Karma: 38,80
  • Počet článků 1581
  • Celková karma 40,00
  • Průměrná čtenost 3244x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik