Hejtman Košta má smůlu - v ANO nerozhoduje přání voličů, ale přání „šéfa firmy“

Jak již asi většina lidí ví ze sdělovacích prostředků, zastupitelstvo Olomouckého kraje včera odvolalo z funkce dosavadního hejtmana Oto Koštu z hnutí ANO a do čela kraje zvolilo jeho spolustraníka Ladislava Oklešťka.

Představitelé hnutí ANO vyzvali Koštu k rezignaci již před 3 týdny, přičemž jako jeho hlavní důvody zmínili údajnou Koštovu neschopnost zorientovat se v řízení kraje a neplnění si hejtmanských povinností. Dále mu bylo vyčítáno, že zaměstnal bývalého hejtmana za ČSSD Jiřího Rozbořila jako svého poradce, někteří politici z ANO (včetně Andreje Babiše) navíc mluvili o Koštových problémech s alkoholem (viz odkaz zde).

Oto Košta rezignovat odmítal a tvrdil například, že s Rozbořilem měl pouze uzavřenou poradenskou smlouvu na dobu nezbytně nutnou pro předávání agendy, což prý bylo v Olomouckém kraji zvykem i v předchozích volebních obdobích. Údajné problémy s alkoholem pak kategoricky vyloučil s poukazem na to, že před nástupem do čela kraje pracoval jako lékař a pravidelně dojížděl za některými svými pacienty autem.

Samozřejmě, že člověk, který má možnost získat informace pouze z médií, může těžko objektivně posoudit, zda je pravda na straně Košty nebo naopak na straně těch, kteří požadovali jeho odstoupení. Ale přece jen mi jako nezaujatému pozorovateli přijde trochu divné, že je hejtman odvolán po pouhých 4 měsících od nástupu do funkce, aniž by někdo upřesnil, v čem konkrétně řízení kraje nezvládal. Mimochodem, MUDr. Košta kandidoval v loňských krajských volbách za ANO jako jeho lídr a od voličů navíc obdržel 2751 preferenčních hlasů, což bylo ze všech kandidátů v Olomouckém kraji nejvíc.

Navíc působí dost divně, když šéf ANO Andrej Babiš nyní v mediálních prohlášeních Koštu nevybíravě pomlouvá a těsně před krajskými volbami o něm mluvil jen v superlativech. Na Facebook tenkrát například napsal: "Přátelé z Olomouckého kraje. Víte, že u Vás kandiduje na hejtmana světová kapacita, lékař, manažer a nositel Kříže svatého Václava? Jmenuje se Oto Košta. Po všech těch letech, co tu vládli tradiční politici, si Olomoucký kraj zaslouží skutečného a hlavně charakterního hejtmana. " (viz odkaz zde). Když byl včera Babiš v pořadu Události, komentáře na ČT24 na tato slova dotázán, tak odpověděl, že o Koštovi tenkrát získal pozitivní informace od nynější eurokomisařky Věry Jourové a prostě se tenkrát zmýlil…

Tohle všechno proto svádí spíše k dojmu, že se pan Košta stal obětí mocenských hrátek v ANO. To se samozřejmě bohužel stává i v jiných politických stranách. Ale v ANO 2011 to nyní bude ještě horší, protože na víkendovém sjezdu této strany delegáti schválili, že jejich předseda může v odůvodněných případech zasahovat i do již schválených kandidátních listin pro jakékoliv volby. Tedy prosadit tam své oblíbence a naopak z nich vyškrtnout každého, kdo se mu znelíbí.

S trochou nadsázky lze tedy říci, že stranu ANO 2011 bude nyní Andrej Babiš řídit tak, jak většina majitelů obvykle řídí svou firmu. V případě ANO je to samozřejmě pouze problém jeho členů a příznivců. Podstatně horší by ovšem bylo, kdyby se Andreji Babišovi po letošních parlamentních volbách dostalo takové moci, že by mohl jako firmu řídit celý stát…  

Autor: Josef Nožička | úterý 28.2.2017 13:44 | karma článku: 34,76 | přečteno: 1188x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,13

Josef Nožička

O "rasismu" trenéra Rady

31.3.2024 v 21:00 | Karma: 38,80
  • Počet článků 1581
  • Celková karma 39,92
  • Průměrná čtenost 3244x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik