Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jednotné přijímačky či maturity žádné stádo nevychovávají(polemika s Markétou Šichtařovou)

Asi nejenom mě včera zaujal blog ekonomky Markéty Šichtařové s názvem Návod, jak školou vychovat stádo. 

Blogy paní Šichtařové čtu poměrně často a většinou se mi i líbí. K tomu včerejšímu, věnovanému problematice českého školství, však mám jakožto učitel, který v něm působí již takřka 25 let, řadu výhrad.

Markéta Šichtařová ve svém blogu (možno nalézt zde) kritizuje současné školství za snahu o jakousi uniformitu a ve své kritice se opírá zejména o 3 hlavní body: inkluzi, jednotné přijímací zkoušky a jednotné maturity. V této kritice se však s paní Šichtařovou shodnu pouze v prvním bodě, tedy v otázce inkluze.

Zavedení inkluzivního vzdělávaní opravdu nevidím jako šťastný krok, byt nás ministerstvo školství stále ujišťuje o opaku. Není to tak, že bych byl proti jakémukoliv začleňovaní handicapovaných žáků. Jak jsem zde na blogu již kdysi psal, během své pedagogické praxe jsem učil například žáka, který byl na vozíčku, žáka se zrakovým postižením či žáka, jehož pohybové schopnosti byly po prodělané obrně velmi omezené. A ve všech těchto případech se zmínění žáci dokázali do kolektivu úspěšně začlenit, jejich spolužáci k nim měli velmi hezký vztah a všichni z nich nakonec úspěšně složili maturitní zkoušku. Ale je přece jen něco jiného, když má do běžné třídy chodit žák s mentálním poškozením či těžkým autismem. Jak píše i paní Šichtařová, takovéto násilné začleňování je pak neštěstím v první řadě pro samotného postiženého žáka a jeho rodiče, ale také pro učitele a ostatní žáky ve třídě.

Ohledně jednotných přijímacích zkoušek a části zkoušek maturitních to však vidím jinak. Začnu maturitami. Paní Šichtařová se ve svém blogu například ptá: „Proč si stát myslí, že budoucí jaderný inženýr musí umět stejně dobře česky jako budoucí televizní moderátor, a budoucí moderátor musí umět stejně dobře počítat jako budoucí astrofyzik?“

Já jsem ale přesvědčen, že si nikdo nic takového nemyslí. Ve státní části maturitní zkoušky sice všichni povinně maturují z českého jazyka a druhý povinný předmět si studenti dosud vybírají mezi matematikou a cizím jazykem, přičemž od roku 2022 mají být povinné všechny tři zmíněné předměty, tedy český jazyk, cizí jazyk i matematika. To však přece neznamená, že kdo chce odmaturovat z češtiny, musí ji umět stejně dobře jakou budoucí televizní moderátor nebo novinář, a kdo chce odmaturovat z matematiky, musí být schopen spočítat toho tolik jako budoucí jaderný fyzik nebo strojní inženýr.

Společná část maturitní zkoušky pouze testuje, jestli absolvent střední školy zvládne v češtině i matematice aspoň určitou minimální úroveň znalostí (kterou by mimochodem před léty bez problémů zvládla většina absolventů škol základních).  A i budoucí jaderný fyzik či strojní inženýr by měl při zkoušce z českého jazyka prokázat schopnost srozumitelně se vyjadřovat, a budoucí právník, novinář i historik zase při maturitním testu z matematiky prokázat schopnost logického a analytického myšlení.

K jednotným přijímačkám: ty byly letos znovu zavedeny po mnoha emotivních debatách a jako středoškolský učitel jsem tomu rád. Úroveň žáků, kteří na střední školu přicházejí ze základek, totiž již řadu let rok od roku klesala. Naopak poté, co je Zlínský kraj (v němž působím) s předstihem povinně zavedl pro všechny střední školy, které zřizuje, se nejenom dle mých zkušeností tento stav přece jen začal mírně zlepšovat. Žáky v deváté třídě totiž povinnost konat přijímací zkoušky přece jen přiměje k většímu úsilí. Mimochodem, ve středu jsem přijímací zkoušky z matematiky i češtiny zadával a po zběžném nahlédnutí na jejich zadání jsem na rozdíl od paní Šichtařové rozhodně neměl pocit, že by svým pojetím připomínaly IQ testy.

Paní Šichtařová ve svém blogu dále píše o tom, že současné české školství dokonale zabíjí jakékoliv individuality a talenty. I zde uvedu jeden „antipříklad.“ Shodou okolností včera se ve Zlínském kraji konalo krajské kolo Středoškolské odborné činnosti. Jde o soutěž, při níž středoškolští studenti vytvářejí práce z mnoha oblastí, které pak prezentují před komisí, složenou z pedagogů či odborníků z praxe. Byl jsem zde členem hodnotící komise pro obor informatika. A mohu říci, že převážná většina soutěžních prací v tomto oboru (ať už jejich autory byli studenti z průmyslovek, gymnázií nebo obchodních akademií) byla na vysoké úrovni, byla prakticky využitelná a co do náročnosti by si v některých případech v ničem nezadala s diplomovými pracemi na mnohých vysokých školách. Jde tedy o důkaz, že navzdory mnohým mediálním proklamacím současné školství talentované žáky neničí či nebrzdí (musí se samozřejmě vždy najít zapálení učitelé, ochotní se těmto talentovaným žákům věnovat…)

Určitě tímto článkem netvrdím, že v českém školství funguje vše ideálně. Naopak za posledních 15–20 let se jeho úroveň v řadě oblastí spíše zhoršovala, což dokazují i výsledky mnohých mezinárodních testování. V případě jednotných přijímacích zkoušek a maturit jsem však na rozdíl od paní Šichtařové i různých "mediálních odborníků“ přesvědčen, že bez jejich zavedení by na tom za pár let bylo naše školství ještě hůř než nyní.

Autor: Josef Nožička | sobota 22.4.2017 14:52 | karma článku: 34,58 | přečteno: 1785x
  • Další články autora

Josef Nožička

Bude TOP 09 v Poslanecké sněmovně ještě poté, co se Dominik Feri vrátí z vězení?

Vedení TOP 09 si s s vyjádřením k pravomocnému rozsudku nad Dominikem Ferim dávalo poměrně dlouho na čas...

25.4.2024 v 8:15 | Karma: 32,20 | Přečteno: 791x | Společnost

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 34,09 | Přečteno: 1187x | Politika

Josef Nožička

Integrace na německých školách nefunguje, ale nesmí se to říkat moc nahlas

Jedním z nejpalčivějších problémů, kterým je Německo v souvislosti s příchodem velkého množství imigrantů nuceno čelit, je integrace osob s odlišnou kulturou do tamních škol.

17.4.2024 v 8:15 | Karma: 40,15 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Svoboda versus Vondrák. V čem vidím já „propastný rozdíl“

Prohřešky bývalého předsedy KDU-ČSL opravdu nevidím takové, že by v jeho případě byly na místě výzvy k odchodu ze strany.

12.4.2024 v 13:36 | Karma: 42,36 | Přečteno: 5680x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

Jak včera probíhalo důležité jednání předsednictva KDU-ČSL? Pokud to chcete vědět, tak neváhejte a čtěte dál!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,19 | Přečteno: 1576x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1583
  • Celková karma 39,54
  • Průměrná čtenost 3240x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik