30 miliard do školství navíc? Přesto TOP 09 volit nehodlám…

TOP 09 před parlamentními volbami nic nepodceňuje a již dnes odstartovala v pražské čistírně odpadních vod svou předvolební kampaň.

Přední politici této strany v čele se svým předsedou Miroslavem Kalouskem zde prezentovali své předvolební priority, a sliby pro své potenciální voliče rozhodně nešetřili. Slibovali zrušení EET, snížení sociálních odvodů a pro mladé kulturně založené voliče dokonce vstup do galerií zdarma. Jako učitele s téměř pětadvacetiletou praxí mě však nejvíc zaujal slib špiček z TOP 09, že chtějí provést největší reformu vzdělávání od dob Marie Terezie a prosadit navýšení rozpočtu školství o 30 miliard korun ročně (viz odkaz zde).

Což o to, Topka slibovala učitelům téměř ráj na zemi již při představení svého programu Vize 2030 před několika měsíci. A když jsem si našel na jejích webových stránkách kapitolu tohoto programu s názvem Vzdělaná společnost, tak jsem se přesvědčil, že je tam mimo jiné uvedeno: „Společenská prestiž a finanční ohodnocení učitelů jsou ze státních zaměstnanců z nejvyšších. Nejsou zatěžováni administrativní, organizační a hospodářkou agendou školy, pro tyto účely má ředitel školy k dispozici příslušný aparát. Současně s tím jsou kladeny vysoké požadavky jak na jejich odbornou úroveň, tak na jejich mravní a osobnostní kredit.“

No řekněte, který pedagog by tohle nebral? Sice tedy nevím, jak to bylo myšleno s tím mravním kreditem: zda by nebylo některými politiky z TOP 09 požadováno, aby učitel byl např. eurofil a ten, kdo přesvědčuje své žáky, že všechny migranty je třeba vítat s otevřenou náručí - s tím bych nejspíš měl problém. Ale jinak patřit mezi nejlépe placené státní zaměstnance a navíc k tomu nebýt zatěžován nesmyslnou administrativou, na to by jistě řada učitelů slyšela.

Mám to tedy risknout a dát při říjnových parlamentních volbách Kalouskovi a spol. svůj hlas? Problém je v tom, že mně paměť poměrně dobře slouží a vzpomínám si, že v dobách, kdy byl současný předseda TOP 09 ve vládě coby ministr financí – ať už v Nečasově v období 2011-2013 nebo předtím v letech 2007-2009 v Topolánkově (tenkrát ještě v barvách KDU-ČSL), tak školství mezi jeho  programové priority rozhodně nepatřilo. A když některý z tehdejších ministrů školství pro učitele navýšení základních platů v řádu pár stovek měsíčně přece jen přes Kalouskův odpor vybojoval, tak to bylo kantorům zpravidla ihned odebráno na jiných složkách mzdy.

Lze proto věřit tomu, že pana Kalouska nyní osvítil Duch svatý a uvědomil si, že investovat do školství a vzdělávání se vyplácí? I přes to, že je pan Kalousek křesťan, tomuhle prostě nevěřím. Spíše se domnívám, že i když TOP 09 o sobě prohlašuje, že na rozdíl od ostatních není populistickou stranou, tak při představení svého volebního programu se i ona řídila heslem „Slibem nikoho nezarmoutíš.“  

Autor: Josef Nožička | úterý 30.5.2017 19:40 | karma článku: 41,55 | přečteno: 2758x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,10

Josef Nožička

O "rasismu" trenéra Rady

31.3.2024 v 21:00 | Karma: 38,77
  • Počet článků 1581
  • Celková karma 39,84
  • Průměrná čtenost 3244x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik