Josef Nožička

Prezident vyznamená Sáblíkovou, nevyznamená Vlka a „Zemanobijci“ jsou ihned v ráži…

2. 06. 2017 19:40:00
Prezident Miloš Zeman při svém čtvrtečním rozhovoru na TV Barrandov s předstihem oznámil, že rychlobruslařka Martina Sáblíková od něj letos obdrží státní vyznamenání.

Udělování vyznamenání na Pražském hradě při příležitosti státního svátku dne 28. října bylo v posledních letech často terčem kritiky a vzrušených debat v našich médiích. A i když tato kritika byla občas trochu přehnaná i zbytečně moc emotivní, nutno říci, že současná hlava státu na ni nese svým jednáním dost velký kus viny. Za udělení vyznamenání některým svým přátelům či podporovatelům (například bývalý ministr zemědělství Miroslav Toman, podnikatel Ludvík Karl, zpěváci Daniel Hůlka či František Ringo Čech) a naopak loňské vyškrtnutí jednoho z kandidátů (pana Bradyho) na poslední chvíli byl Miloš Zeman kritizován nejspíš oprávněně.

Právě proto jsem si po zaslechnutí zprávy o chystaném vyznamenání pro Martinu Sáblíkovou říkal, že tohle jméno musí Zemanovi „projít“ snad u všech lidí a žádnou kritiku nevyvolá. Vždyť tato veleúspěšná rychlobruslařská reprezentantka je trojnásobnou olympijskou vítězkou a sedmnáctinásobnou mistryní světa. Tyto úspěchy jsou navíc o to obdivuhodnější, že jich Martina dosáhla jako sportovkyně ze země, ve které stále není žádná rychlobruslařská dráha (nepočítáme-li zamrzlé Lipno či některý z rybníků). Přitom i přes své úspěchy zůstává stále skromná a nemá manýry některých jiných sportovních hvězd.

Proto jsem kroutil hlavou, když jsem si dnes pročítal diskusi pod článkem na iDNES, pojednávajícím o chystaném vyznamenání pro Sáblíkovou. Téměř nikdo zde sice nezpochybňuje, že si Martina státní vyznamenání zaslouží, ovšem nenávistných komentářů na adresu prezidenta, že si „dovolil“ využít úspěchů Sáblíkové a vyznamenat ji, je zde velká spousta. Objevují se zde například i takové ubohé výroky, že litují Martinu, když bude muset převzít vyznamenání od takové lidské trosky či kreatury, že by si Martina měla počkat na slušnějšího prezidenta a neztrapňovat se s tímto hulvátem, že Gabriela Koukalová by si o Zemana neopřela ani kolo, atd.

Tak nevím. Zemana jsem v roce 2013 v prezidentské volbě ve druhém kole volil (a stále trvám na tom, že to bylo menší zlo než volit Karla Schwarzenberga), ale jak už jsem zde několikrát v diskusích po mými blogy avizoval, v příštím roce můj hlas již pravděpodobně nedostane. Důvodů k tomu mám více, za všechny bych uvedl třeba trapné divadlo kolem nedávné Sobotkovy a posléze Babišovy demise. A především se domnívám, že Miloš Zeman již není ze zdravotního hlediska schopen plnohodnotně vykonávat prezidentskou funkci dalších 5 let.

Ale přesto mi výše uvedené výroky z internetových diskusí přijdou jako trapné. Byť si o Zemanovi může každý myslet cokoliv, prezidentem této republiky stále je a při udělení vyznamenání veleúspěšné sportovkyni by měly jít jakékoliv antipatie či politické názory stranou. Ostatně, jsem přesvědčen o tom, že Martina Sáblíková žádný problém převzít vyznamenání z rukou současného českého prezidenta mít nebude.

Ještě více to pak Zeman schytal od některých za to, když ve zmiňovaném rozhovoru sdělil, že naopak letos zemřelý kardinál Miloslav Vlk od něj vyznamenání neobdrží - podle Zemana kardinál udělal všechno pro to, aby spory mezi církví a státem byly co největší. Že takový výrok u mnohých lidí vyvolá kritiku (a u jiných zase chválu), se asi dalo očekávat. Ale je opravdu adekvátní, když například redaktoři internetového zpravodajského serveru FORUM 24 na něj zareagují komentáři s titulky jako „Podnapilý Zeman na Barrandově sdělil, že kardinál Vlk si vyznamenání nezaslouží“ nebo „Zemanova nenávist až za hrob. Radši pustí z vězení vraha, než aby ocenil Vlka“?

Jednou z věcí, kterou Zemanovi jeho odpůrci nejčastěji vytýkají, je to, že kolem sebe šíří nenávist. A nutno říct, že občas v tomto směru možná pravdu mají. Ovšem když člověk slyší či čte, jakých nenávistných výroků na jeho adresu jsou schopni mnozí Zemanovi odpůrci jen kvůli tomu, že si dovolil vyznamenat Martinu Sáblíkovou a kardinála Vlka naopak ne, tak je otázkou, kdo potom má větší vinu na tom, že současný prezident národ nespojuje, ale naopak rozděluje.

Autor: Josef Nožička | karma: 43.06 | přečteno: 4599 ×
Poslední články autora