Bursíkův LES – danajský dar pro Kalouska?

Při brouzdání internetem a pročítání zpráv ohledně toho, co se na naší politické scéně událo po dobu, kdy jsem pobýval u moře, mě asi nejvíc zaujala informace o volební spolupráci stran TOP 09 a LES.

Jak jsem se dočetl v článku zde, Kalouskova TOP 09 ohlásila volební spolupráci se stranou LES. Pokud snad někteří zkratku LES na české politické scéně nezaregistrovali (čemuž bych se ani moc nedivil), pak vězte, že se jedná o politické uskupení s názvem Liberální ekologická strana, jejímž předsedou není nikdo jiný než Martin Bursík.

U tohoto jména již předpokládám, že všem čtenářům dobře známé je. Martin Bursík zažil v politice hvězdné období zejména v letech 2007-2009, kdy byl nejenom lídrem Strany Zelených, ale i ministrem životního prostředí v Topolánkově vládě. Jeho Zelení tenkrát takřka permanentně vyhrožovali svým koaličním partnerům z ODS a KDU-ČSL, že vládní koalici opustí, když nebude splněno to či ono, nikdy se tak však nestalo – u Bursíka bylo totiž až příliš patrné, že u něho platí to známé „o koryta jde až v první řadě.“ Nakonec se však Martin Bursík na pádu vlády nechtěně přece jen podílel: 2 poslankyně ze Strany zelených, které byly znechuceny Bursíkovými diktátorskými praktikami a z jeho strany odešly, totiž v březnu roku 2009 zvedly ruku při hlasování o nedůvěře Topolánkova kabinetu.

Poté již začala Bursíkova politická hvězda přece jen upadat, v červnu 2009 po neúspěchu v evropských volbách rezignoval na funkci předsedy strany a i když se později pokoušel na tento post vrátit, v přímém souboji s Ondřejem Liškou neuspěl. Nakonec ze Strany zelených vystoupil a založil již zmíněnou stranu LES. Ta v roce 2013 vábila k volební spolupráci KDU-ČSL, když však neuspěla, rozhodlo se její vedení v parlamentních volbách vůbec nekandidovat. Bursík pak ještě zkoušel o rok později v barvách TOP 09 proniknout do Senátu, jelikož však ani zde neuspěl, bylo o něm od té doby v médiích slyšet jen v souvislosti s organizováním protičínských protestů, na kterých se se svou partnerkou – odbornicí na biomasu Kateřinou Jacques vždy aktivně podílel.

Při zjištění informace o tom, že TOP 09 spojí letos své volební síly se stranou LES, jsem si především kladl otázkou, co si Miroslav Kalousek od spojení s Martinem Bursíkem slibuje. A přiznám se, že jsem na nic racionálního nepřišel. Bursík sám tedy kandidovat nebude (což je nejspíš rozumné a pragmatické rozhodnutí), ovšem už to, že je značka LES s tímto krajně neoblíbeným politikem spojena, moc velkou šanci na navýšení volebního zisku (podle předvolebních průzkumů se TOP 09 pohybuje v rozmezí 5-8%) nedává.

Je pravdou, že TOP 09 před časem přišla o řadu let fungující spojení s hnutím STAN, některá její poslanecká esa jako Chalánková, Laudát či Korte již kandidovat nechtějí, takže se možná snaží sehnat známé osobnosti na svou kandidátku za každou cenu. Je ovšem otázkou, kolik jich bude „pidistrana“ LES schopna nabídnout (v odkazovaném zdroji se mluví o režisérce Olze Sommerové nebo bývalé ministryni pro lidská práva Džamile Stehlíkové). Ale uvidíme, moudřejší budeme až v říjnu. Ostatně, pokud by se Kalousek a spol. do Sněmovny vůbec nedostali, asi nejenom mně by to až tak moc nevadilo… 

Autor: Josef Nožička | neděle 23.7.2017 20:02 | karma článku: 40,51 | přečteno: 3084x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,13

Josef Nožička

O "rasismu" trenéra Rady

31.3.2024 v 21:00 | Karma: 38,80
  • Počet článků 1581
  • Celková karma 39,92
  • Průměrná čtenost 3244x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik