Josef Nožička

Čím to bude, že mezi vyznavači islámu je tak velké množství psychicky narušených jedinců?

8. 08. 2017 13:31:02
Jak včera informovala agentura Reuters, Egypťan, který v polovině července pobodal v letovisku Hurghada několik evropských turistek, byl převezen do psychiatrické léčebny.

Jak je psáno například zde, Abdel Rahman má kvůli lékařskému vyšetření, které nařídil soudní žalobce, strávit na psychiatrii 45 dní. Jde přitom o útočníka, který, jak známo, zavraždil 3 nevinné ženy (dvě Němky a jednu Češku) jen z toho důvodu, že se na egyptské pláži koupaly v bikinách a tím pádem měly v rozporu s islámskou víru na veřejnosti nedostatečně zahalené své tělo.

Tahle zpráva vyvolala u řady lidí určité rozpaky především proto, že dle předchozích zpráv egyptských vyšetřovacích složek (viz odkaz zde) byl útočník úkolován ke svému činu Islámským státem, s nímž byl v kontaktu. Proto vyšetřovatelé navrhovali, aby byl obviněn z terorismu. Je samozřejmě předčasné dělat z celého sledu událostí nějaké závěry, možná je psychiatrické vyšetření Abdel Rahmana jen nutnou formalitou. Ale přece jen se člověku do hlavy vkrádá určitá myšlenka, zda Egypťanům opravdu nejde o to, aby byl vraždící radikální islamista prohlášen za psychicky nemocného jedince. Tím pádem by totiž tamní cestovní ruch byl poškozen mnohem méně než kdyby byl vraždící útočník označen za islámského teroristu.

Navíc by Egypťané nebyli zdaleka první, kdo by se pokoušel čin dle všeho fanatického islamisty takto zlehčovat. I při vražedných útocích radikálních islamistů v Evropě totiž poměrně často v titulcích zpráv některých médií čteme, že pachatelem byl psychicky narušený jedinec, přičemž jeho příslušnost k islámské víře je uváděna jen okrajově.

Tímto samozřejmě nechci říct, že k vražednému útoku psychicky narušené osoby občas skutečně dojít nemůže, třeba i u nás. Stačí připomenout například loňský případ vražedkyně z pražského Smíchova, která záhy po svém propuštění z psychiatrické léčebny zavraždila v místním Tescu nevinnou osobu. Mnohem hůře co do počtu obětí to pak dopadlo před 2 a půl lety v Uherském Brodě, kde psychicky nemocný muž zastřelil celkem 8 lidí. Před zhruba 40 lety pak duševně nemocná Olga Hepnarová zase najela autem do davu lidí a 8 z nich usmrtila.

Ovšem zásadní rozdíl mezi těmito pachateli a šílenci, kteří letos vraždili v Hurhghadě, Manchesteru či Petrohradě, a vloni například v Bruselu, Berlíně či Nice, je ten, že ti druzí uvedení vraždili ve jménu své víry a byli většinou nějakým způsobem napojeni na Islámský stát. Pokud budou mít některé osoby či média tendenci tento zásadní rozdíl zlehčovat a budou se i v jejich případě pokoušet namlouvat ostatním, že šlo především o psychicky narušené jedince, budou tím nejspíš provádět medvědí službu. Pak se totiž může stát, že někteří lidé budou za vražedným útokem automaticky vidět islamistický motiv i tehdy, když skutečně o čin psychicky narušené osoby půjde.

Autor: Josef Nožička | karma: 40.84 | přečteno: 2412 ×
Poslední články autora