Josef Nožička

O poněkud kocourkovském trestu pro „slušné“ fanoušky Baníku Ostrava

29. 08. 2017 13:20:00
Kromě porážky favorizované pražské Sparty na půdě dosud trápícího se Brna bylo hlavní událostí 5. kola fotbalové ligy (ne)uzavření sektoru pro hostující fanoušky při zápase Plzeň – Ostrava.

Jak ti, co fotbal sledují, asi vědí, disciplinární komise Fotbalové asociace České republiky nejprve udělila minulý týden trest pro fanoušky Baníku Ostrava v podobě zákazu vycestování na duel jejich klubu s Plzní. Přesněji řečeno, uzavřením sektoru pro hostující fanoušky v tomto zápase. Trest si ostravští „fans“ vysloužili za nevhodné chování při zápase se Slováckem, hraném před 2 týdny v Uherském Hradišti. Konkrétně za vhazování pyrotechniky během zápasu na hrací plochu a za poškození zařízení stadionu.

Na zápase v Uherském Hradišti jsem byl osobně přítomen, takže zde napíši na chování Baníkovců svůj vlastní názor. Na jednu stranu většina našich ostatních fotbalových klubů musí fotbalistům Baníku Ostrava závidět věrnost jejich fanoušků i v éře, kdy se jim nedaří tak, jako v dobách, kdy hrávali v popředí ligy a několikrát získali i mistrovský titul. Ostatně, i při duelu se Slováckem, kam jich přijelo víc než tisícovka, své hráče neúnavně povzbuzovali po celý zápas a odměnili je po zápase potleskem i přesto, že nakonec podlehli domácímu týmu v poměru 2:5.

Že své povzbuzování by Baníkovci přece jen mohli obohatit i slušnějšími pokřiky než skandováním typu „Baník, pi..!“, je samozřejmě věcí druhou. A hlavně pak jde o to, že kamkoliv fanoušci Baníku na venkovní zápas přijedou, tam jsou vždy pořadatelé nuceni náležitě posílit svůj pořadatelský tým o větší počet členů bezpečnostní agentury a obvykle požádat o pomoc i místní policejní složky (abych Ostravákům tolik nekřivdil, při zápasech se Spartou nebo Brnem je to zpravidla obdobné). A když je konečně po zápase a ostravští „fans“ nasednou do vlaku na cestu domů, tak si všichni hluboce oddechnou. Že se něco rozbije či poničí, ať už přímo na stadionu nebo při cestě „fanoušků“ na nádraží, se bere téměř jako samozřejmost, a nejinak tomu bylo i letos v Uherském Hradišti.

Z tohoto hlediska je určitě správné, že se disciplinární komise tentokrát pokusila i o jinou formu trestu než dosud běžně užívané peněžité pokuty, které za své neukázněné fanoušky musel zaplatit jejich klub. Ovšem ani tohle řešení mi nepřišlo nejšťastnější a zrovna dvakrát účinné. Uzavřením sektoru hostí totiž těžko zabráníte tomu, že se fanoušci hostujícího týmu do dějiště zápasu přesto vypraví a koupí si lístky do jiného sektoru. To si nejspíš pánové z fotbalové asociace dodatečně uvědomili a když měli zprávy o tom, že spousta fanoušků Baníku se přes jejich zákaz do Plzně chystá a je připravena dát tam najevo svou nelibost s rozhodnutím FAČR, tak poněkud kocourkovsky 4 hodiny před zápasem uzavření hostujícího sektoru zrušili (viz odkaz zde).

Problém s neukázněnými fanoušky Baníku, Sparty a některých dalších klubů tak nejspíš potrvá dále a do doby, než místo jakéhosi kolektivního trestu nebudou konkrétní viníci ihned po spáchání přestupku policisty či příslušnou bezpečnostní agenturou zadrženi a následně přísně potrestáni, tak to pravděpodobně lepší nebude. Což je škoda hlavně z toho důvodu, že chování takových „fanoušků“ napříště odradí řadu slušných diváků od návštěvy fotbalového zápasu.

Ostatně, když jsem o uplynulém víkendu navštívil s partou známých v Račicích konané mistrovství světa v rychlostní kanoistice, tak jsem si kromě skvělých úspěchů českých reprezentantů užil i báječnou atmosféru, o kterou se mimo pořadatelů postarala i řada diváků nejen z České republiky, ale i ze Slovenska, Německa, Polska, Maďarska, Španělska, Francie a dalších zemí. A i když samozřejmě každý fandil těm svým, všichni se k sobě chovali slušně a ohleduplně. A tak si člověk logicky kladl otázku: proč to takhle nejde i na českých fotbalových stadionech?

Autor: Josef Nožička | karma: 23.36 | přečteno: 940 ×
Poslední články autora