Merkelová opět obhajuje neobhajitelné

Angela Merkelová si stále stojí za tím, že otevření německých hranic běžencům z Blízkého východu a severní Afriky před 2 lety bylo důležité a správné.

Po všem, co se v Německu odehrálo za poslední 2 roky – tedy od doby, kdy Angela Merkelová prohlásila,  že lidé, prchající ze Sýrie či z jiných válkou postižených zemí, budou vždy v Německu vítáni s otevřenou náručí, by člověk očekával, že tato významná světová politička projeví aspoň trochu soudnosti. Dovolím si zde proto stručné shrnutí toho, co se v Německu za poslední 2 roky v důsledku migrační krize odehrálo.

Na základě výzvy německé kancléřky přišlo během roku 2015 do země našeho západního souseda kolem jednoho milionu migrantů, loni jich dle odhadů bylo přibližně 300 tisíc. Přičemž zdaleka ne všichni byli ze Sýrie či Afghánistánu, tedy ze zemí, kde se v současné době válčí. Obchod s falešnými syrskými pasy ovšem vzkvétal (zejména v balkánských zemích, kudy vedla hlavní migrační trasa) a když někdo neměl prostředky na pořízení falešného dokumentu, tak to prostě zkusil s tvrzením, že je Syřan a svůj pas ztratil. Kolik z těch lidí, co do Německa dorazilo, opravdu utíkalo před válkou a nešlo o takzvané ekonomické migranty, je proto těžké odhadnout…

Příliv tak velkého počtu uprchlíků či migrantů logicky vyvolal problémy s jejich evidováním, ubytováním a následným zajištěním jejich základní sociální pomoci. A hlavně, byť to někteří zastánci migrace dodnes popírají, měl za důsledek zvýšení kriminality a zhoršení bezpečnostní situace v Německu. Začalo to známými silvestrovskými nepokoji z konce roku 2015 v Kolíně nad Rýnem i některých dalších německých městech, kdy stovky mladých Afričanů zatoužily po sexuálním vzrušení a některé německé ženy se tak staly terčem jejich obtěžování, případně byly i okradeny.

Horší důsledky pak měly vražedné útoky v polovině loňského roku v Bavorsku, které měli na svědomí migranti ze Sýrie. První z nich zabil v jihoněmeckém Reutlingenu mačetou ženu a další dva lidi zranil, druhý pak v bavorském Ansbachu odpálil bombu u vstupu na hudební festival. Při tomto útoku naštěstí zahynul jen jeho pachatel, dvanáct dalších lidí však bylo při něm zraněno. Po teroristickém útoku, který se odehrál vloni v prosinci na vánočních trzích v Berlíně, tak německá kancléřka v jedné z prvních reakcí prohlásila, že pro Německo by bylo velkou ranou, kdyby jeho pachatelem byl uprchlík. Naštěstí pro ni však původem Tunisan Anis Amri, který byl jako pachatel po několika dnech dopaden, přišel do Evropy již o 5 let dříve… To však nic nemění na skutečnosti, že Německo v důsledku migrační krize a uplatňování politiky multikulturalismu již zdaleka není tak bezpečnou zemí, jak tomu bylo ještě v nedávné době.

Pokud snad za pozváním tak velkého počtu migrantů nebyly ze strany Angely Merkelové až tak moc humanitární důvody, ale spíše ekonomický kalkul v podobě získání levné pracovní síly pro německé hospodářství, i tohle se dle všeho zřejmě minulo účinkem. Jak jsem nedávno psal zde na blogu, přestože v loňském roce registrovaly německé pracovní agentury přes 400 tisíc nových migrantů, jen necelých 9% z nich zatím opravdu pracuje.

Jak jsem již uvedl v perexu článku, i přes tyto skutečnosti německá kancléřka na své tradiční letní tiskové konferenci prohlásila, že přijetí tak velkého počtu běženců bylo ze strany její země důležité a správné (viz odkaz zde). U politiků jsme pravda zvyklí na to, že dost často obhajují i to, co je zcela neobhajitelné. Ale u političky světového formátu bych přece jen očekával trochu více soudnosti…

Autor: Josef Nožička | středa 30.8.2017 12:50 | karma článku: 47,52 | přečteno: 10667x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 37,91

Josef Nožička

O "rasismu" trenéra Rady

31.3.2024 v 21:00 | Karma: 38,77
  • Počet článků 1580
  • Celková karma 39,81
  • Průměrná čtenost 3246x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik