Babiš není jediný, kdo prohlašoval, že jde do politiky jen „na chvilku“

8. 10. 2017 19:40:00
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš prohlásil, že pokud se stane po říjnových volbách českým premiérem, zůstane v politice jen jedno volební období a poté z politiky odejde.

Bývalý vicepremiér a ministr financí tento „slib“ sdělil v rozhovoru pro deník Právo a zdůvodnil ho tím, že za 4 roky mu bude již 67 let a chtěl by také vést „normální život“, věnovat se rodině a podnikání. Že ne všichni lidé tomuto slibu věří, ukazují mimo jiné i výsledky ankety u článku na serveru Novinky, kde je možno nalézt celý text Babišova rozhovoru (viz odkaz zde).

Pochybnosti o tom má i kolega bloger Tomáš Vodvářka. Ve svém blogu s příznačným názvem Tak jen čtyři roky a dost, říká Andrej popisuje, že lze těžko věřit politikovi, který například dlouho mlžil ohledně toho, kdo vlastní Čapí hnízdo, sliboval na smrt svých dětí, že nikdy nezneužil svá média k očerňování politických konkurentů a také ne zcela důvěryhodně vysvětloval, kde vzal peníze na nákup korunových dluhopisů v patřičné výši.

A i když se s panem Vodvářkou v politických otázkách shodnu málokdy, tentokrát mu víceméně dávám za pravdu. S tím, že Andrej Babiš ne vždy mluví pravdu, případně říká jen její část, nejspíš kromě jeho nejvěrnějších obhájců budou souhlasit všichni. Kromě výše uvedených případů bych jako poslední čerstvý příklad ještě zmínil kauzu těžby lithia, kdy předseda hnutí ANO ostře vyjel po ČSSD kvůli tomu, že ministr průmyslu Jiří Havlíček podepsal s australskou firmou European Metals Holdings memorandum ohledně těžby této suroviny. Babiš mluvil o „krádeži za bílého dne“, kterou chce ČSSD provést. „Zapomněl“ však dodat, že zmíněná australská společnost získala od českého ministerstva pro životní prostředí faktický souhlas k provádění průzkumu těžby již v roce 2010, přičemž ho později prodloužil ministr Richard Brabec z Babišova ANO. Průzkum Australanů přitom již pokročil tak daleko, že od ministerstva životního prostředí později získali i předběžný souhlas ke stanovení dobývacího prostoru.

Ovšem na druhou stranu, Andrej Babiš by nebyl prvním (a nejspíš ani posledním) českým politikem, který by slib ohledně konce svého působení v politice nedodržel. Dovolte vzpomenout aspoň ty nejznámější případy v novodobé politické éře. Když se Václav Havel v prosinci roku 1989 ujímal funkce prvního porevolučního prezidenta, mluvil tehdy o tom, že zemi dovede k prvním svobodným volbám (které proběhly v červnu 1990) a poté se bude věnovat jiné činnosti. Jak nejspíš všichni vědí, Václav Havel nakonec vydržel v politice až do roku 2003, kdy mu skončilo poslední prezidentské období.

Také současný český prezident Miloš Zeman mluvil po své neúspěšné prezidentské kandidatuře v roce 2003 o tom, že odchází na Vysočinu „objímat stromy a číst knihy“ a do politiky se již nevrátí. Jak asi rovněž všichni vědí, Zeman se do ní nejprve vrátil jako předseda politické strany SPOZ a podruhé jako kandidát na prezidenta, kterým se v roce 2013 skutečně stal. Se Zemanovým vítězstvím souvisí i slib jeho hlavního protikandidáta v této volbě Karla Schwarzenberga. Ten v roce 2012 veřejně prohlašoval, že když se nestane prezidentem, tak v politice skončí, respektive nebude již předsedou TOP 09. A jak víme, Karel Schwarzenberg rezignoval na post předsedy až koncem roku 2015, přičemž i v letošních parlamentních volbách bude lídrem pražské kandidátky TOP 09.

S ohledem na tyto případy (a dalo by se jich jistě nalézt i více) bych proto příliš neřešil, zda Andrej Babiš svůj slib ohledně konce své politické kariéry v roce 2021 splní. Nakonec, on ho podmínil tím, že se stane premiérem a to bych s ohledem na vývoj kauzy Čapí hnízdo až tak reálné neviděl. Jako pravděpodobnější mně například přijde varianta, že po očekávaném vítězství hnutí ANO se premiérem stane například Martin Stropnický...

Autor: Josef Nožička | neděle 8.10.2017 19:40 | karma článku: 27.82 | přečteno: 2097x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.64 | Přečteno: 1122 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.11 | Přečteno: 5492 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5053 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.35 | Přečteno: 452 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...