Jak pan redaktor Palička sledoval „nudu v Moskvě“

V Moskvě bylo včera rozlosováno fotbalové mistrovství světa, které se v Rusku uskuteční na přelomu června a července příštího roku.

Ačkoliv se česká fotbalová reprezentace na světový šampionát opět neprobojovala, jako sportovní fanoušek jsem si jeho slavnostní vylosování nenechal ujít. Proto jsem si včera ve čtyři odpoledne zapnul televizní program ČT2, který slavnostní ceremoniál v přímém přenosu vysílal, a s napětím sledoval, kterým favoritům los přisoudí lehčí, a kterým naopak těžké soupeře.

Nešlo tedy o nějakou velkolepou show, okořeněnou vystoupeními hvězdných umělců (tu možná uvidíme až při slavnostním zahájení šampionátu 14. června příštího roku na stadionu v Lužnikách), ale ceremoniál měl hlavně sportovní charakter a byl pro fotbalové fanoušky zajímavý. Po úvodních projevech ruského prezidenta Vladimíra Putina a prezidenta FIFA (mezinárodní fotbalové asociace) Gianniho Infrantina následovalo hudební a baletní vystoupení, krátké představení všech 32 účastníků šampionátu a pak už byly na pódium pozvány některé legendy světového fotbalu, aby provedly rozlosování 32 zúčastněných mužstev do 8 kvalifikačních skupin. Mezi těmito legendami byli například bývalý slavný argentinský fotbalista Diego Maradona, bývalý anglický brankář Banks či další všem fotbalovým fanouškům dobře známí hráči jako Brazilec Cafu, Francouz Blanc či Španěl Puyol. V hledišti pak bylo vidět některé další významné fotbalové osobnosti včetně zřejmě nejlepšího fotbalisty všech dob, Brazilce Pelého.

Sportovní redaktor Jan Palička však byl jiného názoru: dle jeho  článku, publikovaného v dnešní MF DNES i zde na iDNES, moskevský slavnostní akt neoslnil ani scénářem, ani vylosováním. Svůj komentář, referující o něm, dokonce opatřil titulkem Nuda v Moskvě.

Ke scénáři jsem se již vyjádřil výše a já ho naopak hodnotím kladně. A co se týká vylosování? Pan Palička naráží například na fakt, že úvodní zápas mistrovství odehrají domácí fotbalisté (jak bývá na světových šampionátech tradicí) s týmem Saúdské Arábie – zřejmě největším outsiderem mistrovství. To nějaký extra zajímavý zápas opravdu neslibuje, ovšem prostě to tak bylo vylosováno. Ruským fotbalistům byla vůbec nalosována papírově lehká skupina (kromě domácího týmu a Saúdské Arábie jsou v ní ještě Egypt a Uruguay), a tak jsem se docela divil, že se ještě v našem tisku neobjevily paranoidní teorie o tom, že to není náhoda a Rusové tak jako téměř vždy, udělali podfuk i při losování fotbalového mistrovství světa…

Pan Palička dále píše o tom, že ani ostatní rozlosované skupiny nepůsobí zvlášť atraktivně  a žádnou „skupinu smrti“ zde nenajdeme, což také koresponduje se včerejší „moskevskou nudou.“ Já jsem však na rozdíl od něho přesvědčen, že atraktivních zápasů bude příští rok v Rusku víc než dost (zvlášť, když ty nejatraktivnější se obvykle neodehrávají v základních skupinách, ale až v následném play off) a nejspíš nejenom já se těším na to, co na fotbalových stadionech v celkem 11 ruských městech předvedou Messi, Ronaldo, Neymar a další hvězdy současného světového fotbalu.

Článek pana Paličky na mě proto spíše působí jako jakási „povinnost“ najít na čemkoliv, co se odehrává v Rusku, za každou cenu něco negativního. Což ostatně není na české mediální scéně posledních let nic nového.

Autor: Josef Nožička | sobota 2.12.2017 19:40 | karma článku: 40,67 | přečteno: 1599x