Největší současný Zemanobijec? Asi jednoznačně pan komentátor Martin Fendrych

Je známou věcí, že současný český prezident Miloš Zeman novináře v lásce moc nemá a oni zrovna tak nemají v lásce jeho…

Na zpravodajském serveru Aktuálně.cz, na který při brouzdání internetem občas zabrouzdám, lze mimo jiné nalézt poměrně pestrou rubriku Názory, do které přispívá větší počet politických komentátorů. Autora některých z nich však zpravidla s jistotou poznáte už podle nadpisu článku. Pro ilustraci uvedu několik titulků tohoto komentátora, publikovaných na Aktuálně.cz  během posledních 5 týdnů:

Zeman vzkazuje: Chcete Babišovu vládu? Musíte mě zvolit na Hrad. Jsme balení dva v jednom
Kdy na Drahoše vytáhnou nějaké to „lithium“? Ruští trollové nespí, makají
Zeman není gentleman, je mistr klamu. Kampaň rozjel na plné pecky, billboardy a hurá k Okamurovi
Nová vláda? Figurky oddané Babišovi a Zemanovi, žádný ráj to na pohled
Drahoš i Horáček mají na Zemana levou zadní, jen na nich pořád nehledat hnidy
Zeman jako opak Masaryka i sv. Štěpána: Vánoční poselství pro Okamuru
Jak oslovit Zemanovy voliče? Už není machr, spíš slaboch, který se vyhýbá debatám

Ti, co na server Aktuálně.cz zrovna tak jako já také občas nakouknou, asi bez problémů poznali, že jde o články komentátora Martina Fendrycha. Tento spisovatel a novinář, který byl před rokem 1989 nucen živit se nekvalifikovanou prací, byl po revoluci mimo jiné mluvčím federálního ministra vnitra Jána Langoše a posléze náměstkem ministra vnitra Jana Rumla. Poté se již věnoval novinařině, před příchodem na zpravodajský portál Aktuálně.cz působil v týdeníku Respekt, kde určitou dobu zastával i funkci šéfredaktora.

Jak už jsem uvedl v perexu, je známou věcí, že současný český prezident novináře v lásce nemá a občas na jejich adresu používá zbytečně ostrá slova. Proto se částečně nelze divit tomu, že i mnozí novináři jsou vůči Zemanovi kritičtější než vůči většině jiných politiků. Také je pravdou, že Zeman si velmi často svou kritiku zaslouží. Například v souvislosti s posledním publikovaným komentářem pana Fendrycha souhlasím s kritikou toho, že se Zeman rozhodl nezúčastňovat se před letošními volbami žádných duelů s ostatními prezidentskými kandidáty a v případě pravděpodobného postupu do druhého kola dokonce vzkázal, že do případné debaty vyšle místo sebe Jiřího Ovčáčka.

Ovšem na druhou stranu by soudný a nestranný čtenář asi měl uznat, že to pan Fendrych s jednostrannou kritikou současného prezidenta poněkud přehání. Například v případě posledního Zemanova Vánočního poselství (byť se u něho dají některé pasáže zkritizovat, celkově se domnívám, že to z loňského prosince bylo v celé 5leté historii nejlepší) si rozhodně nemyslím, že by ho kladně hodnotili jen příznivci Tomia Okamury. Taktéž si například nemyslím, že by všichni členové současné vlády (včetně třeba ministra Stropnického) byli Zemanovými či Babišovými figurkami.

Každý zástupce sedmé velmoci by se zkrátka měl řídit nepsanou zásadou: fandi, ale zůstaň novinářem…

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 4.1.2018 13:20 | karma článku: 39,59 | přečteno: 2278x