Zeman nejel do Pchjongčchangu a od mnohých to schytal. Kdyby tam jel, schytal by to též...

V předvečer zahájení zimních olympijských her byl v jihokorejském Pchjongčchangu slavnostně otevřen Český dům. České olympioniky přišel při této příležitosti pozdravit i slovenský prezident Andrej Kiska.

Na hlavní straně iDNES.CZ byla dnes na předním místě dlouhou dobu zpráva s titulkem Zeman se nedostavil. A tak českým sportovcům popřál slovenský prezident. Jak už je zřejmé i z perexu, pojednává se v ní o tom, že na slavnostním otevření Českého olympijského domu přišel české sportovce pozdravit a popřát jim hodně úspěchů slovenský prezident Andrej Kiska. Naopak z vrcholných českých politiků byl přítomen pouze předseda Senátu Milan Štěch, kterého doprovodili čerstvě zvolený člen MOV Jiří Kejval a český velvyslanec v Koreji Tomáš Husák.

I když se současným slovenským prezidentem se názorově neshodnu například v názorech na fungování Evropské unie nebo na řešení migrační krize, určitě je od něj sympatické, že přišel české reprezentanty pozdravit a souhlasím i s jeho slovy, že Češi a Slováci jsou dva národy, které si stále jsou velmi blízké. Ostatně, i já budu na olympiádě kromě Čechů držet palce i lyžařce Petře Vlhové, biatlonistce Anastasii Kuzminové nebo slovenským hokejistům (samozřejmě vyjma případu, kdy by hráli proti našim). 

A i když jsem ve svém předchozím, humorně pojatém blogu trochu ironizoval českou ministryni obrany Karlu Šlechtovou, myslím si, že je špatně, když žádný z členů současné české (byť demisní) vlády do Pchjongčchangu nepřijel. Olympijské hry jsou sice především svátkem sportovců, jsou však i významnou společenskou událostí a aspoň u ministra školství, do jehož resortu sport patří, bych očekával, že české reprezentanty osobně podpořit přijede.

Skutečnost, že z vrcholných českých politiků přijel na zahájení olympiády pouze předseda horní parlamentní komory, dle očekávání nejvíce odskákal v internetových diskusích prezident Miloš Zeman. Přičemž některé komentáře na jeho adresu  byly tradičně dosti nechutné. Kritizovat prezidentovu neúčast samozřejmě možné je, ovšem psát například o tom, že Zeman přijede až na paralympiádu, protože tam lépe zapadne, nebo že čeští sportovci byli nejspíš jedině rádi, že se tam jejich prezident na pódiu nemotal, totiž do slušné diskuse opravdu nepatří.

Miloš Zeman přitom během svého funkčního období zavítal jak na zimní olympijské hry v roce 2014 v ruském Soči, tak i o 2 roky později na ty letní v brazilském Riu de Janeiro. O tom, proč se tentokrát do Pchjongčchangu nevypravil, lze jen spekulovat. Příčinou může být jeho zdravotní stav, možná únava z předvolebního boje nebo třeba i to, že nechtěl dát příležitost těm, kteří by měli do médií potřebu prohlašovat, že by byli raději, kdyby místo něho do Koreje přiletěl Jiří Drahoš. Každopádně Zeman zcela jistě není jedinou hlavou státu na světě, která na letošní olympiádu nezavítala a například bývalý prezident Václav Havel se olympiády nikdy nezúčastnil, přestože byl ve funkci 13 let.

Navíc jsem si jist, že mnozí, kteří Miloše Zemana za jeho neúčast na letošní olympiádě kritizují, by v případě jeho účasti psali například o tom, že si jezdí za peníze daňových poplatníků na daleké výlety. Svým permanentním odpůrcům se prostě současný český prezident nezavděčí, ať už udělá cokoliv…

Autor: Josef Nožička | pátek 9.2.2018 18:10 | karma článku: 45,48 | přečteno: 5396x