Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bylo přidělení zimní olympiády Pchjongčchangu uváženým krokem?

Zimní olympijské hry jsou od minulého pátku v plném proudu a sportovní fanoušci si jistě přicházejí na své. Dosavadní dojem z jejich průběhu je však poněkud rozpačitý.

Závod v alpském lyžování je pro nepřízeň počasí odložen, hrstku přítomných diváků, kteří našli cestu do hlediště, přišly pobavit aspoň neúnavné severokorejské roztleskávačky. To je jeden z charakteristických rysů dosavadního průběhu zimní olympiády, která byla v jihokorejském Pchjongčchangu zahájena před 5 dny.  

Zatímco fanoušci běžeckého lyžování, biatlonu, rychlobruslení či curlingu si již přišli na své, příznivci sjezdového lyžování jsou na tom podstatně hůře.  Ze 4 závodů, které měly být po dnešku odjety, zdárně proběhl pouze úterní závod v mužské superkombinaci. Naopak nedělní mužský sjezd, pondělní ženský obří slalom a středeční slalom musely být kvůli silným poryvům větru odloženy na další dny. S velkými problémy a asi v ne úplně regulérních podmínkách se odjel závod snowboardistek ve slopestyle, ve kterém startovala i naše reprezentantka Šárka Pančochová. Dnes byla síla větru v dějišti olympiády tak velká, že byl dokonce odložen i závod biatlonistek na 15 kilometrů.

Samozřejmě, že zatím není třeba zoufat, do konce olympiády je ještě dostatek času na odjetí odložených závodů a počasí v Koreji se snad v dalších dnech aspoň trochu umoudří. Horší by bylo, kdyby podobně extrémní počasí jako nyní panovalo i v závěru her, neboť například závod v obřím slalomu snowboardistek, ve kterém je hlavní favoritkou na zlato česká reprezentantka Ester Ledecká, je na programu až předposlední den olympiády. A pro Ledeckou i ostatní snowboardistky by jistě bylo velkou sportovní tragédií, kdyby jejich olympijský závod, ke kterému směřovaly svoji čtyřletou sportovní přípravu, byl bez náhrady zrušen.

Je samozřejmé, že větru a dešti člověk neporučí ani v 21. století a při řadě zimních sportů se někdy prostě stává, že závod musí být z důvodů nepříznivého počasí odložen nebo zrušen. Občas k tomu dochází i při závodech v Evropě. Jenže tam je dle všeho pravděpodobnost takových problémů výrazně menší než je tomu v oblasti, kde nyní zimní olympijské hry probíhají. Dle informací, které si lze dohledat na internetu, totiž není aktuální počasí v Pchjongčchangu nijak výjimečné, silný vítr tam v únoru bývá téměř vždy. Dalším negativem je i velmi malý zájem místních diváků o olympiádu, zejména na biatlonové závody či závody v klasickém lyžování jich dosud dle televizních záběrů chodí minimum.

A i to oživení severokorejskými roztleskávačkami mnozí lidé kritizují, a to nejenom proto, že jejich oblečení i způsob fandění působí trochu staromódně. Mnozí lidé včetně některých jihokorejských obyvatel totiž kritizují fakt, že pořadatelská země nabídla KLDR nejenom účast jejich roztleskávaček, ale i start některých hokejistek ve společném korejském týmu, a berou to jako velký ústupek severokorejskému diktátorovi Kim Čong-unovi.

I já mám z těchto roztleskávaček smíšené pocity, ovšem zde bych se přece jen chtěl jihokorejských představitelů zastat. Kdyby totiž k usmíření s komunistickou KLDR aspoň po dobu olympiády na poslední chvíli nedošlo, není jisté, kolik zemí by kvůli strachu z hrozícího nebezpečí pro své sportovce vůbec do Pchjongčchangu dorazilo, případně zda by se letošní olympijské hry vůbec uskutečnily. Ještě na podzim totiž zaznívaly například z Francie hlasy, že jejich sportovci se her nezúčastní, pokud nebude v Jižní Koreji zaručena jejich bezpečnost, v podobném duchu začaly mluvit i Německo či Rakousko.

Když sečtu dohromady ne zrovna nejlepší bezpečnostní situaci v Pchjongčchangu, vzdáleného jen 80 kilometrů od hranic s KLDR, extrémní počasí, kvůli kterému se dosud musela řada závodů odložit, i nevalný zájem korejských diváků o olympiádu, tak mi z toho vychází, že svěření pořadatelství letošní olympiády Jižní Koreji nebylo ze strany Mezinárodního olympijského výboru dobrou volbou. Je škoda, že si to v roce 2011 většina hlasujících delegátů neuvědomila a nedala raději přednost německému Mnichovu nebo francouzskému Annecy, které měly o pořádání letošní olympiády rovněž zájem. Ovšem co čekat od organizace, jejíž čelní představitelé mají na jednotlivé členské země zcela odlišný metr při řešení dopingových afér a kterým jde v první řadě o co největší komerční úspěch.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | středa 14.2.2018 14:16 | karma článku: 39,50 | přečteno: 4533x
  • Další články autora

Josef Nožička

Proč mám o morálních kvalitách Danuše Nerudové čím dál větší pochybnosti

Od doby, kdy se Danuše Nerudová stala veřejně známou osobností především díky své prezidentské kandidatuře, mám čím dál větší pochybnosti ohledně jejích morálních kvalit.

7.5.2024 v 8:15 | Karma: 38,27 | Přečteno: 941x | Politika

Josef Nožička

Jsem sám, komu ta antikampaň koalice Spolu přijde poněkud primitivní?

Snaha udělat z hnutí ANO stranu, hájící Putinovy zájmy, je dalším vlastním gólem, který si koalice Spolu v souvislosti s evropskými volbami dala.

2.5.2024 v 10:40 | Karma: 44,64 | Přečteno: 3676x | Politika

Josef Nožička

Proč byla Helena Langšádlová nejlepší ministryní Fialovy vlády

Ač to zní poněkud paradoxně, v případě současné vlády jsou ti její členové, kteří se řídí zásadou „kdo nic nedělá, ten nic nepokazí“, jednookými králi mezi slepými.

28.4.2024 v 8:15 | Karma: 42,32 | Přečteno: 4101x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Bude TOP 09 v Poslanecké sněmovně ještě poté, co se Dominik Feri vrátí z vězení?

Vedení TOP 09 si s s vyjádřením k pravomocnému rozsudku nad Dominikem Ferim dávalo poměrně dlouho na čas...

25.4.2024 v 8:15 | Karma: 39,74 | Přečteno: 1852x | Společnost

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 35,14 | Přečteno: 1368x | Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  19:01

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Monopol skončil. Čínské satelity obsazují orbitu, znepokojují Pentagon

8. května 2024

Čína buduje svou „flotilu“ satelitů v takovém tempu, že Spojené státy ztrácejí svou dominanci ve...

Další útok na politika v Německu. Někdejší primátorku napadli v knihovně

8. května 2024  12:47,  aktualizováno  17:57

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji...

Výnosy z ruských aktiv půjdou na zbraně pro Ukrajinu, shodli se zástupci EU

8. května 2024  16:12,  aktualizováno  16:33

Zástupci členských zemí Evropské unie se ve středu v Bruselu v zásadě shodli, že výnosy z ruských...

  • Počet článků 1586
  • Celková karma 40,05
  • Průměrná čtenost 3233x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik