Josef Nožička

Na inauguraci prezidenta ve smutečním, aneb TOP 09 opět nezklamala

7. 03. 2018 20:47:41
Na Pražském hradě proběhne ve čtvrtek slavnostní inaugurace, během níž bude Miloš Zeman oficiálně uveden do prezidentského úřadu.

Snad nejfrekventovanější událostí, kterou dnes většina českých médií řešila, bylo pozvání/nepozvání rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka na zítřejší prezidentskou inauguraci. Jak známo, Mikuláš Bek má s Milošem Zemanem špatné vztahy již od roku 2013, kdy mu před sněmovními volbami neumožnil na půdě brněnské univerzity vystoupit před studenty. Miloš Zeman ho od té doby „na oplátku“ nezve na předávání státních vyznamenání, konaných na Pražském hradě každoročně 28. října, tedy při příležitosti státního svátku vzniku samostatné Československé republiky.

I na zítřejší inauguraci pan Bek původně pozvánku nedostal, což se během dneška pokusil napravit předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, který kromě Beka pozval i pětici hejtmanů, na které Pražský hrad zřejmě „zapomněl“ kvůli tomu, že před druhým kolem letošních prezidentských voleb vyslovili podporu Zemanovu protikandidátovi Jiřímu Drahošovi. Nicméně rektor Masarykovy univerzity dodatečné pozvání odmítl se slovy: „Ve chvíli, kdy si prezident očividně nepřeje, abych byl přítomen, tak nebudu dělat skandál a na Hrad nepůjdu.“

Názory na to, zda měl Miloš Zeman mezi pozvané hosty zahrnout i Mikuláše Beka a zmíněnou pětici hejtmanů, se asi budou lišit. Jedni budou možná argumentovat tím, že pozvání na prezidentskou inauguraci v případě představitelů vysokých škol či hejtmanů nárokovou záležitostí není a jelikož zejména s panem Bekem Zeman opravdu dobré vztahy nemá, tak by šlo z jeho strany o zbytečnou přetvářku. Ovšem na druhou stranu, pokud Miloš Zeman těsně po svém znovuzvolení oznámil, že ve svém druhém funkčním období chce být vstřícnější vůči svým názorovým oponentům, tak měl ideální příležitost ukázat, že to myslí vážně. Je sice docela možné, že rektor Bek by ani tak na Pražský hrad nedorazil, ale to už je věcí druhou...

Takhle bude český prezident opět z mnoha stran kritizován, že národ nespojuje, ale rozděluje. Což je bohužel pravda, ovšem na druhou stranu, mnozí ti, kteří za tohle Zemana nejčastěji kritizují, mají na tomto stavu minimálně stejný podíl jako samotný prezident.

Jako názorný příklad bych zmínil politiky z TOP 09. Jak jsem dnes při sledování Událostí na ČT1 zaslechl z úst místopředsedkyně této strany Markéty Pekarové Adamové, poslanci TOP 09 hodlají přijít na slavnostní inauguraci v černém smutečním oblečení a s plackami bývalého prezidenta Václava Havla na klopu, a vyjádřit tak vůči Miloši Zemanovi aspoň tichý protest.

Ne, že by na protest vůči hlavě státu neměl kterýkoliv politik právo, ale přece jen si myslím, že aspoň při inauguraci by se měl takového jednání zdržet. Je navíc otázkou, zda ta pomyslná smuteční barva není spíše symbolická pro to, kam to svou politikou TOP 09 nakonec dotáhla – tedy že z někdejší vládní strany a lídra české pravice je strana, která při posledních volbách jen taktak překročila potřebnou 5% hranici a v současné době má ve Sněmovně pouhých 7 poslanců.

Autor: Josef Nožička | karma: 46.87 | přečteno: 8618 ×
Poslední články autora