V sobotu byl útok v Sýrii nevyhnutelný, v neděli už tak moc ne. Nemá to ten Andrej lehké…

Útok, který podnikly USA, Francie a Velká Británie v sobotu ráno v Sýrii, rozdělil naši politickou scénu. Někteří čeští politici ho označují za správný a nevyhnutelný, jiní ho naopak odsuzují.

Již od soboty je hlavním tématem většiny zpravodajských relací odvetný útok, který podnikly USA, Francie a Velká Británie na cíle, související s programem syrských chemických zbraní. Šlo z jejich strany o odvetnou reakci na chemický útok, který podle nich provedl syrský režim několik dní předtím v Dúmá.

Reakce českých politiků na tuto akci spojenců z NATO byly, jak se dalo předpokládat, různorodé.  Dle očekávání ho schvalovali především politici z TOP 09, KDU-ČSL a ODS (vyjma Václava Klause mladšího), nejvíce ho naopak kritizovali představitelé KSČM, když jejich místopředseda Josef Skála dokonce mluvil o porušení Washingtonské smlouvy (ustavujícího dokumentu NATO). Nesouhlas s útokem rovněž vyslovili politici z SPD a také prezident Miloš Zeman, kterému především vadilo, že útok nebyl proveden se souhlasem Rady bezpečnosti OSN.

Co se týká členů současné vlády v demisi, odvetný útok vůči Asadovi schvalovali jak ministr zahraničí Martin Stropnický, tak i ministryně obrany Karla Šlechtová. A ještě v sobotu i premiér Andrej Babiš, když doslovně prohlásil: „Úder proti syrskému režimu, který útočí chemickými zbraněmi na civilní obyvatelstvo, byl nevyhnutelný. Z prvních informací vyplývá, že byl veden přesně a zasažena byla taková zařízení, která slouží k výrobě či přechovávání chemických zbraní.“

Pak ovšem přišla neděle, kdy premiér jel na zámek v Lánech, aby hlavu státu oficiálně informoval o tom, že kvůli nesouhlasu mnohých členů svého hnutí nebude ANO oproti předchozí dohodě s prezidentem usilovat o sestavení jednobarevné vlády, podporované poslanci z KSČM a SPD, ale vrátí se k jednání s ČSSD. Přestože tedy ještě před týdnem byla tahle varianta oficiálně prakticky pohřbena, nyní je opět uváděna jako hlavní priorita.

Po skončení jednání s prezidentem Andrej Babiš mimo jiné oznámil, že by chtěl s ČSSD do konce týdne dojít k dohodě o rozdělení resortů v případné koaliční vládě (dle mého názoru docela optimistické…) a prezident vzal změnu postoje hnutí ANO na vědomí. Mnohem zajímavější však bylo, jak po tomhle jednání premiér v demisi komentoval sobotní útok v Sýrii. V neděli už jeho podpora totiž nebyla tak jednoznačná. Babiš mimo jiné prohlásil, že by bylo lepší, kdyby k útoku došlo se souhlasem Rady bezpečnosti OSN.  A na adresu Stropnického a Šlechtové, kteří útok spojenců jednoznačně podpořili, uvedl: „Problém je asi v tom, že naši dva ministři soupeřili v prohlášení, pořádali konference. Jen konstatuji, že to nebylo jednotné stanovisko vlády, ale víceméně to respektuji, i když říkám, že to neřeší situaci lidí, kteří tam žijí.“ (viz odkaz zde)

Poněkud překvapivý obrat? Pro mě až tak moc ne. Andrej Babiš je zkrátka pragmatik a dobře si uvědomuje, že i pokud se na budoucí vládě přece jen s ČSSD dohodne, ke sněmovní většině bude potřebovat také hlasy od komunistů. A ti, jak už jsem uvedl výše, útok proti Asadovi poměrně ostře odsoudili. A co se týká prezidenta Zemana, tak ten při současných vládních vyjednáváních také hraje ne zrovna zanedbatelnou roli. A i když je Babišův vztah se Zemanem přátelský, šéf ANO si nejspíš uvědomuje, že po vyhoštění ruských diplomatů a vydání ruského hackera Nikulina do USA si již u něj moc dalších „černých puntíků“ dovolit nemůže. Nemá to ten Andrej zkrátka lehké…  

Autor: Josef Nožička | pondělí 16.4.2018 14:05 | karma článku: 39,35 | přečteno: 3641x