Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Návrat komunistů k moci? Babiš je komunista asi takový jako Kalousek křesťan…

Poté, co včera komunisté rozhodli na svém hlasování o tom, že svými hlasy podpoří menšinovou vládu ANO a ČSSD, nejspíš nestojí pro získání její důvěry ve Sněmovně nic v cestě.

Přestože například šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesl ještě zkraje tohoto týdne prognostikoval ve svém  komentáři, že dohoda o funkční podpoře jakékoli vlády je v současné Poslanecké sněmovně de facto nemožná, vypadá to, že opak bude pravdou. Byť ani obraty o 180 stupňů nejsou na české politické scéně ničím mimořádným, druhá Babišova vláda 11. července důvěru nejspíš získá. Sociální demokraté si totiž rychle vyhodnotili, že než zásadově trvat na svém kandidátovi na post ministra zahraničí Miroslavu Pochem, bude pragmatičtější z tohoto souboje s prezidentem (který má navíc v tomhle sporu podporu ANO i KSČM) ustoupit. A komunisté přes své výhrady, které ne vždy zcela srozumitelně prezentoval v posledních týdnech v médiích jejich předseda Filip, včera na zasedání svého ústředního výboru rozhodli, že všech 15 jejich poslanců menšinovou vládu ve Sněmovně podpoří.

Právě podpora od komunistů je u nově vznikající vlády asi největším terčem kritiky. A nutno říci, že tato jejich významná role téměř 30 let od pádu komunistického režimu moc dobrým vysvědčením pro naši zemi není. Nicméně voliči v loňských parlamentních volbách nějak rozdali karty a politici s takto rozdanými kartami nějakým způsobem hráli. Někdo z nich vytěžil víc, jiný míň, někdo vůbec nic… Ale tak už to při jakékoliv skutečné či pomyslné karetní hře bývá a v demokracii je vždy jistota, že při příštích volbách (což v případě České republiky znamená nejpozději za 4 roky) budou opět karty rozdány znovu.

Mnozí lidé nyní veřejně vyjadřují své obavy z toho, že je nyní demokracie v naší zemi ohrožena a hrozí nám návrat k totalitě. Jsou však tyto obavy opodstatnělé? Opravdu je někdo přesvědčen, že díky tomu, že se nová vláda bude opírat i o hlasy komunistů, hrozí reálně v naší zemi znárodňování, kádrové prověrky nebo snad zatýkání politických odpůrců? Toho se žádný zdravě uvažující člověk zcela jistě neobává.

Jinou věcí pak je, že komunisté mohou za svou podporu vládě chtít mluvit do zahraniční politiky. Ale ani v tomto případě bych se neobával toho, že nám snad kvůli hlasům 15 poslanců z KSČM reálně hrozí vystoupení z NATO či z Evropské unie. Andrej Babiš již v souvislosti s českou účastí v zahraničních misích politikům z KSČM ukázal, že jsou mantily, které nehodlá překročit. Stejně jako to předtím ukázal Tomio Okamurovi v souvislosti s požadavkem na vypsání referenda o vystoupení EU. Takže v tomhle směru komunisté u ANO a ČSSD nejspíš nepochodí a za svou podporu vládě se zřejmě spokojí s nějakými těmi posty v dozorčích radách a s možností sem tam promluvit do sociální politiky.

Zcela liché pak podle mě jsou obavy z návratu k totalitě z toho důvodu, že premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš byl před rokem 1989 členem KSČ (a navíc je evidován jako agent ve svazcích StB). Návrat ke komunismu si totiž Babiš jakožto úspěšný velkopodnikatel asi sotva bude přát a i před Listopadem 1989 mu nejspíš nebyly ideály marxismu-leninismu blízké, ovšem stranická knížka byla v jeho případě nutnou podmínkou k tomu, aby udělal kariéru v zahraničním obchodě. Tímto ho rozhodně neadoruji a naopak si vážím všech lidí, kteří před Listopadem členství v KSČ odmítli i přesto, že by jim pomohlo k lepší kariéře. Jenom tím vysvětluji, proč se není třeba se v souvislosti s Andrejem Babišem na postu premiéra bát návratu ke komunismu či socialismu.

V souvislosti se včerejším rozhodnutím KSČM podpořit Babišovu vládu mě zaujaly reakce některých opozičních politiků, především pak bývalého předsedy TOP 09 i KDU-ČSL Miroslava Kalouska. Ten včera napsal na Twitter: „Kolik je v ANO bývalých členů ODS, US, TOP 09 a KDU-ČSL? Pokud vím, tak poměrně dost. Ti všichni se kdysi zaklínali, že vláda s podporou komunistů je něco nemyslitelného. Zdá se, že dnes jim to už nevadí.“ (viz odkaz zde) Od pana Kalouska něco takového vyznívá úsměvně především z toho důvodu, že po parlamentních volbách v roce 2006 jakožto předseda KDU-ČSL usiloval společně s tehdejším předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem o sestavení menšinové vlády, která by ve Sněmovně byla tolerována KSČM…

Autor: Josef Nožička | neděle 1.7.2018 12:16 | karma článku: 42,30 | přečteno: 3828x
  • Další články autora

Josef Nožička

Atentát na slovenského premiéra nelze omlouvat slovy „kdo seje vítr, sklízí bouři“

V demokratické zemi mají lidé řadu různých možností, jak dát najevo svou nespokojenost s konkrétními politiky či politickými stranami.

17.5.2024 v 7:46 | Karma: 41,80 | Přečteno: 3500x | Politika

Josef Nožička

Pavel Novotný měl být z ODS vyloučen již dávno

Až do včerejška dělal stávající předseda ODS Petr Fiala ohledně tématu Pavel Novotný a jeho hulvátské vystupování mrtvého brouka.

15.5.2024 v 8:15 | Karma: 28,48 | Přečteno: 542x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Když se po čase ukáže, že „rasismus“ nebyl rasismem

Případů lidí, kterým se zejména v USA i některých západoevropských zemích v souvislosti s nechvalně známými protesty hnutí Black Lives Matter dostalo nesmyslného obvinění z rasismu, bylo bohužel spousta.

12.5.2024 v 9:43 | Karma: 38,69 | Přečteno: 1841x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Proč mám o morálních kvalitách Danuše Nerudové čím dál větší pochybnosti

Od doby, kdy se Danuše Nerudová stala veřejně známou osobností především díky své prezidentské kandidatuře, mám čím dál větší pochybnosti ohledně jejích morálních kvalit.

7.5.2024 v 8:15 | Karma: 40,33 | Přečteno: 1326x | Politika

Josef Nožička

Jsem sám, komu ta antikampaň koalice Spolu přijde poněkud primitivní?

Snaha udělat z hnutí ANO stranu, hájící Putinovy zájmy, je dalším vlastním gólem, který si koalice Spolu v souvislosti s evropskými volbami dala.

2.5.2024 v 10:40 | Karma: 44,74 | Přečteno: 3778x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:10

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 1589
  • Celková karma 39,87
  • Průměrná čtenost 3227x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik