Kauza sportovních dotací – další velké mediální téma s nulovým výsledkem?

10. 08. 2018 17:40:00
Faltýnek prý chtěl peníze pro sportovní halu v Jeseníku, Sobotka pro halu ve Slavkově, Chvojka pro TJ Hlinsko, Jurečka pro Sokol Kokory, Rychetský pro tenisové kurty v Lužánkách...

Kauza ohledně zneužívání sportovních dotací z ministerstva školství (někdy v médiích označovaná jako „Kauza Pelta“) vypukla v květnu loňského roku, když byli vzati do vazby tehdejší předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta a náměstkyně na ministerstvu školství Simona Kratochvílová. Po několika dnech kvůli ní rezignovala i tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová.

Dle zjištění policistů se totiž o dotačních stamilionech pro české sportovce nerozhodovalo v kancelářích ministerstva školství, ale v soukromém bytě náměstkyně Kratochvílové, přičemž se rozdělovaly nikoliv dle potřeb jednotlivých sportovních klubů, ale dle potřeb šéfa českého fotbalu Pelty a jeho známých či blízkých. Podle detektivů byla tímto počínáním způsobena škoda ve výši téměř půl miliardy korun (viz například odkaz zde).

Jak vyšetřování kauzy pokračovalo dále? Pelta by propuštěn z vazby zhruba za měsíc (během pobytu ve vazbě se vzdal funkce předsedy fotbalové asociace, kterou ovšem prostřednictvím spřízněných osob ovládá nadále), Kratochvílová za necelé 3 měsíce. Obviněni dále byli předseda České unie sportu Miroslav Jansta a její generální sekretář Jan Boháč, ministerstvo školství zrušilo či pozastavilo některé dotační programy pro sportovní kluby, čímž ovšem některým z nich způsobilo takřka existenční potíže.

Policie i po roce a čtvrt prý na kauze stále horlivě pracuje, dle zpráv v médiích si pozvala k téměř celodennímu výslechu exministryni školství Valachovou (dnes poslankyni za ČSSD). A dle dnešního článku v MF DNES s titulkem Exministři u výslechu kvůli sportovním dotacím byla Valachová tázána především na to, zda u ní někteří vlivní politici lobbovali za přidělování sportovních dotací pro kluby, na které měli určité osobní vazby. Dle reportáže v MF DNES je například místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek v podezření, že lobboval za přidělení dotací pro sportovní halu v Jeseníku. Bývalý ministr pro lidská práva a nynější šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka prý zase chtěl peníze pro TJ Hlinsko (odkud Chvojka pochází), bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka pro Sokol Kokory, což je obec na Přerovsku, sousedící s Jurečkovým bydlištěm. Jelikož dotace pro rekonstrukci sportovní haly dostalo i město Slavkov, upadl v podezření i bývalý premiér Bohuslav Sobotka. A z lobbování je dokonce podezřelý i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který má prý vazby na tenisový klub v brněnských Lužánkách...

Jistě zajímavé počtení a jen to ukazuje v plné nahotě, že přidělování jakýchkoliv dotací u nás funguje dle zásady já na bráchu, brácha na mě... Ovšem problém je v tom, že výše popsané počínání politiků samo o sobě nejspíš není trestné. Stejně tak jako není trestné, pokud se například starosta Dolní Lhoty snaží přesvědčit krajské zastupitele, že jeho obec potřebuje dotaci pro opravu místní knihovny naléhavěji než sousední Horní Lhota, a neovlivňuje ho například tím, že členům krajského zastupitelstva slibuje za přidělení dotace 50 litrů vína nebo pozvání na místní hody či obecní zabíjačku.

Takže pokud policisté nemají k dispozici i nějaké hmatatelné důkazy o poskytnutí příslušného úplatku v jakékoliv formě, nevidím možnost potrestání těchto „lobbistů“ jako příliš reálnou. Je proto otázkou, nakolik navzdory zajímavým článkům v některých médiích policie za rok a čtvrt skutečně v případu pokročila, a druhou věcí pak je, jak dlouho budou následně řešit kauzu sportovních dotací české soudy. A při vzpomínce na to, že například kauzu H-System nebo kauzu Altner versus ČSSD řešily 20 let, kauzu železničního neštěstí ve Studénce 10 let (aniž by byl viník zjištěn a potrestán), 5 let se bez hmatatelných výsledků řeší kauza Nagyová...

Rád bych se mýlil, ale trochu se obávám toho, aby kauza zneužití sportovních dotací nebyla jen další z velkých mediálních kauz, jejíž vyšetřování bude probíhat spoustu let a jejíž konečný výsledek bude de facto nulový. Velké ryby typu Miroslava Pelty každopádně zatím mohou v klidu spát...

Autor: Josef Nožička | pátek 10.8.2018 17:40 | karma článku: 36.46 | přečteno: 2091x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.81 | Přečteno: 1141 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.15 | Přečteno: 5523 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5056 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.69 | Přečteno: 613 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3854 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 369 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.71 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...