Zemanův 28. říjen: rozpačitá předehra, ale nakonec takřka bezchybný výkon

29. 10. 2018 14:03:36
Včera jsme oslavili 100. výročí založení Československé republiky. A byť měli mnozí obavy z toho, jaký exces při nich předvede prezident Miloš Zeman, tyto obavy se ukázaly jako liché.

V souvislosti s chystanými oslavami 100. výročí vzniku samostatného československého státu vyjadřovali mnozí lidé obavy z toho, jak se této mimořádné slavnostní příležitosti zhostí prezident naší země Miloš Zeman. Přičemž se spekulovalo o tom, kolik svých politických odpůrců při nich urazí, kolik vulgárních výrazů do svých projevů zapasuje či zda vůbec bude v jeho silách zvládnout vzhledem k svému zdravotnímu stavu všechny akce, spojené s oslavami státního svátku. Tak aspoň spekulovali ti, kteří mu příliš nefandí, přičemž na různých diskusních fórech vyslovovali i „upřímné“ obavy z toho, že si kvůli osobě současného českého prezidenta opět řízneme mezinárodní ostudu.

K tomu poslednímu zcela jistě nedošlo a naopak to, že na oslavy vzniku Československé republiky dorazili i tak významní světoví politici jako německá kancléřka Merkelová, francouzský prezident Macron či americký ministr obrany Mattis, spíše svědčí o tom, že to s tou obávanou mezinárodní izolací naší země kvůli osobám současného prezidenta či premiéra zase tak hrozné nebude. Pravda, nedorazil nikdo z vrcholných představitelů Evropské unie, ale troufnu si říci, že tato skutečnost většině českých občanů nejspíš zase tak moc nevadila.

Nutno ovšem říci, že předehra k sobotním a nedělním oslavám ze strany prezidenta Zemana skutečně rozpačitá či zbytečně dramatická byla. Tím mám na mysli nepozvání některých jeho odpůrců na předávání státních vyznamenání na Pražský hrad, když k „tradičním nezvaným“ typu rektora brněnské Masarykovy univerzity Mikuláše Beka letos přibyli i někteří Zemanovi permanentní kritici z řad poslanců, jako například Miroslav Kalousek, Dominik Feri či Petr Gazdík. I když lze vcelku chápat, že Miloš Zeman tyto politiky moc nemusí, při takto slavnostní příležitosti by měl být velkorysý i vůči svým odpůrcům, a jeho gesto proto vyvolalo negativní reakce i u některých z těch, co na Hrad pozváni byli.

Při samotných oslavách však už šlo českému prezidentovi stěží něco vytknout (byť nepochybuji o tom, že jeho odpůrci zcela jistě něco najdou). Jeho proslovy při sobotním slavnostním otevření zrekonstruovaného Národního muzea či při nedělní vojenské prohlídce na Evropské třídě byly výstižné a adekvátní významu stoletého výročí vzniku našeho státu. A když se v sobotu v Národním muzeu mezi pozvanými lidmi našel i jeden, který této příležitosti využil k pokřikům typu „Hanba prezidentovi!“, Zeman se nad jeho počínáním povznesl slovy: „Každý máme úroveň, jakou máme. Někdy tuto úroveň předvádíme i při těch nejméně vhodných příležitostech.“

Za zvlášť zdařilý pak hodnotím jeho nedělní projev, přednesený ve Vladislavském sále při příležitosti udělení státních vyznamenání (kdo ho neslyšel, jeho celý přepis najde zde). Šlo o projev vyvážený, ve kterém prezident zmínil význam naší vojenské mise v Afghánistánu, zmínil se o některých významných a zároveň trochu zapomenutých postavách, spojených se vznikem československého státu a obdobím první republiky, mluvil o významu boje proti ekonomické kriminalitě i o konkrétních zásluhách některých vyznamenaných. Jeho brilantní a jako vždy spatra přednesený projev se tentokrát obešel nejenom bez vulgárních výrazů (jak moc udělá například to, když místo výrazu bojovníci proti „ekonomickým zm*dům“ použije termín bojovníci proti ekonomické kriminalitě), ale i bez ostrých útoků na své odpůrce. Jenom škoda, že tomu tak u Miloše Zemana není pokaždé, napadlo nejspíš řadu přítomných ve Vladislavském sále i diváků u televizních obrazovek...

Pokud lze prezidentovi v souvislosti se sobotními a nedělními oslavami něco vytknout, tak jen jako obvykle výběr některých vyznamenaných. Kromě řady těch, kteří si ho nepochybně zasloužili, má totiž asi skoro každý, ať už patří k Zemanovým odpůrcům nebo naopak příznivcům, určité pochybnosti o tom, zda si státní vyznamenání zaslouží i lidé jako například podnikatel Pavol Krúpa, básník Karel Sýs či herec Ivan Vyskočil. Zde by se asi měl prezident pro příště řídit zásadou, že méně někdy znamená více...

Autor: Josef Nožička | pondělí 29.10.2018 14:03 | karma článku: 43.91 | přečteno: 5738x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.65 | Přečteno: 1133 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.13 | Přečteno: 5508 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5053 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.73 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.85 | Přečteno: 614 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...