Hokejová dvacítka pouze potvrdila současnou mizérii českého hokeje

3. 01. 2020 8:10:00
Ani domácí prostředí nepomohlo českým hokejovým juniorům k zisku toužené medaile – naposledy ji získali před dlouhými patnácti lety v roce 2005.

I když hokejové mistrovství světa hráčů do 20 let bude v Ostravě vrcholit teprve o víkendu semifinálovými a finálovými zápasy, pro naše mladé hokejisty turnaj již bohužel skončil. Jak asi většina čtenářů ví, český tým podlehl ve včerejším čtvrtfinálovém zápase Švédsku poměrem 0:5 a byl tak z dalších bojů vyřazen.

Turnaj přitom pro naše juniory začal skvěle, když v úvodním zápase nečekaně porazili favorizovaný tým Ruska. Jenže nadšení z jejich výkonu vzalo za své hned v druhém zápase, kdy podlehli Německu, které bylo odborníky naopak považováno za outsidera naší skupiny. Pak jsme po bojovném výkonu a s trochou štěstí uhráli bod proti týmu USA, který nám nakonec zajistil postup do čtvrtfinále. Byť až ze čtvrtého místa, neboť v posledním zápase základní skupiny naši mladí hokejisté hladce podlehli Kanadě v poměru 2:7.

Kdo sledoval včerejší čtvrtfinálový duel se Švédy, nejspíš mi dá za pravdu, že soupeř nás předčil prakticky ve všech ukazatelích – od individuálních hokejových dovedností až po herní kázeň, když mladí švédští hokejisté dokázali na rozdíl od našich hrát disciplinovaně a měli za celý zápas jen jednoho vyloučeného hráče (oproti českým pěti). Českým juniorům tak ani domácí prostředí nepomohlo k zisku toužené medaile, kterou jsme na mistrovství světa dvacítek naposledy získali již před dlouhými 15 lety. Přičemž od bronzu v roce 2005 se nám pak již pouze jednou podařilo postoupit dál než do čtvrtfinále (na šampionátu v roce 2018 jsme skončili čtvrtí).

V čem tkví hlavní příčiny takové dlouholeté mizérie českého (nejenom) mládežnického hokeje? Rodí se snad méně talentů než dřív? Nebo je v dnešní době pro řadu rodičů hokej finančně příliš náročný sport, který si ne každá rodina může dovolit? Samozřejmě, že to určitou roli hrát může, a navíc si dnešní děti mohou vybírat z mnohem většího množství sportovních odvětví, než tomu bylo dřív. Přes tyto skutečnosti však hlavní problém vidím v tom, že s talentovanou mládeží neumíme dobře pracovat.

Brzy po sametové revoluci jsme zavrhli fungující systém podpory mladých hokejových talentů formou sportovních tříd či tréninkových středisek mládeže. Až po delší době jsme pak pochopili, že to bylo špatně, a tento systém částečně obnovili. Ovšem často nekoncepční a často až diletantský systém rozhodování ze strany těch, co Český hokejový svaz řídí, stále hází klacky pod nohy mnohým z těch, co jsou ochotni se péči o mladé hokejisty věnovat.

Jako vypovídající příklad něčeho takového bych uvedl například aktuální kauzu české juniorské hokejové ligy. Hokejový svaz loni rozhodl, že se počet jejich účastníků sníží z 24 na 17. Sedm mužstev z ní však bylo vyřazeno nikoliv na základě slabší výkonnosti, ale administrativně na základě toho, že svaz soutěž přejmenoval na Juniorskou extraligu akademií, a kluby, které status akademie neměly, z ní kvůli tomu vypadly. Tři z takto poškozených týmů (Vsetín, Přerov a Havířov) se kvůli tomuto kontroverznímu rozhodnutí nakonec obrátily na soud, který jim dal za pravdu a hokejovému svazu zakázal juniorskou soutěž zahájit. Vedení Českého hokejového svazu se však místo toho, aby uznalo svou chybu, nadále snaží rozhodnutí soudu obcházet (viz odkaz zde).

Možná někteří namítnou, že vidím vše příliš černě a například loňské zápasy naší seniorské reprezentace, a především stávající výkony Davida Pastrňáka v kanadsko-americké NHL jsou důkazem toho, že to s českým hokejem až tak zlé není. Ano, David Pastrňák v NHL aktuálně vede tabulku střelců a v kanadském bodování je na výborném třetím místě. Jenže když se v dané tabulce podíváme dál, tak druhého nejlepšího Čecha (Petra Vránu) v ní najdeme až na 63. místě. Přitom například na konci sezóny 2000/2001 byli v tabulce kanadského bodování NHL tři Češi v první desítce a celkem pět jich skončilo v první dvacítce...

Jde tedy o to, že David Pastrňák se stal hokejistou světové extratřídy spíše navzdory nefungujícímu systému než díky jeho zásluze. Hokej však není sport individuální, nýbrž sport kolektivní, a abychom znovu na vrcholných soutěžích mohli konkurovat zemím jako Kanada, Švédsko, Rusko či USA, takových hokejistů bychom potřebovali mnohem více...

Autor: Josef Nožička | pátek 3.1.2020 8:10 | karma článku: 38.56 | přečteno: 3007x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.78 | Přečteno: 1140 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.14 | Přečteno: 5522 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5056 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.71 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...