Ohrožení svobody a nezávislosti ČT je zažehnáno - ředitel Dvořák vysokou odměnu dostane

24. 06. 2020 18:10:00
Je dnes odhlasovaná odměna 1,6 milionu korun pro generálního ředitele ČT Petra Dvořáka adekvátní, nebo je pravda na straně radní Hany Lipovské, která navrhovala, aby mu za loňský rok žádná odměna vyplácena nebyla?

Rada České televize na svém dnešním jednání rozhodla, že generálnímu řediteli naší veřejnoprávní televize Petru Dvořákovi bude za rok 2019 vyplacena odměna ve výši 1,6 milionu korun. Sice si oproti předchozím letům, kdy mu Radou ČT byla schválena odměna 2,4 milionu korun (odpovídající výši jeho ročního platu), o něco pohorší, nejspíš však bude po dnešku i tak spokojen. Jedna z televizních radních totiž před jednáním navrhovala, aby řediteli ČT žádný bonus vyplácen nebyl.

Tou „nepřející“ radní nebyl nikdo jiný než ekonomka Hana Lipovská. Jistě mají mnozí ještě v čerstvé paměti, jakou bouři nevole vzbudila mezi některými opozičními politiky skutečnost, že paní Lipovská byla do Rady ČT zhruba před měsícem přes mnohé protesty zvolena. Mluvilo se o vážném ohrožení svobody a nezávislosti naší veřejnoprávní televize, bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dokonce s ohledem na to, že Lipovskou do rady jmenovala Česká biskupská konference, zvažoval své vystoupení z církve. Jestli tak pan Kalousek opravdu učinil, známo není, ovšem náboženské téma v souvislosti s osobou paní Lipovské opět oživil jeden ze stávajících členů Rady ČT Zdeněk Šarapatka, který kvůli jejímu návrhu na nulovou odměnu pro ředitele Dvořáka prohlásil, že „Hana Lipovská se za funkci upsala peklu.“ (viz odkaz zde)

Těžko říci, nakolik byl návrh paní Lipovské pekelný či ďábelský, ovšem například její argument, že ČT v roce 2019 sice hospodařila v souladu se schváleným vyrovnaným rozpočtem, nicméně účetně vyrovnaného rozpočtu bylo dosaženo pouze díky dalšímu rozpouštění Fondu televizních poplatků, mně přijde vcelku logický. Navíc je otázkou, zda to, že vrcholný manažer instituce typu naší veřejnoprávní televize dokáže hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, by nemělo být spíše samozřejmostí než důvodem k nárokovému vyplácení odměny ve výši 100 % jeho základního platu.

Pokud někdo bude argumentovat tím, že naše vlády nehospodaří s vyrovnaným rozpočtem již řadu let a pro příští rok je plánovaný schodek veřejných financí ve výši 500 miliard korun: Česká televize má na rozdíl od státní kasy příjmy vždy jisté ve formě povinných koncesionářských poplatků, bez ohledu na to, zda je konjunktura nebo naopak krize. Nicméně v době, kdy je řada firem v důsledku pandemie Covid-19 nucena propouštět část svých zaměstnanců, mnozí podnikatelé byli několik měsíců bez příjmů a stát bude dávat spoustu peněz na oživení ekonomiky, mi nepřijde úplně nejsprávnější, když je řediteli veřejnoprávní televize vyplácena více než jeden a půlmilionová odměna jen za to, že hospodařil s vyrovnaným rozpočtem a že ČT má mezi televizními diváky v průměru zhruba 30% sledovanost.

Nicméně členové Rady ČT demokraticky odhlasovali (dle toho, co je napsáno zde, se k návrhu Hany Lipovské přidali jen další tři radní), že Petru Dvořákovi odměna ve výši 1,6 milionu korun náleží. Věřím proto, že nejenom pan Šarapatka, ale i všichni ti, kteří se ještě před pár týdny obávali toho, že nově zvolení radní Hana Lipovská, Luboš Xaver Veselý a Pavel Matocha znamenají vážnou hrozbu pro ohrožení nezávislosti našeho nepochybně nejobjektivnějšího média, mohou nějakou dobu zase v klidu spát...

Autor: Josef Nožička | středa 24.6.2020 18:10 | karma článku: 46.97 | přečteno: 7421x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.65 | Přečteno: 1136 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.13 | Přečteno: 5512 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5054 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.43 | Přečteno: 602 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3853 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 368 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...