Kalouskovo pivo za deset tisíc

4. 11. 2020 17:16:02
Bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek si po dnešku nemá s bývalým ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou co vyčítat...

Noční schůzku dnes již bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly s vlivným politikem hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem a ředitelem Fakultní nemocnice v Ostravě Jiřím Havrlantem v jedné zavřené restauraci na pražském Vyšehradě mají jistě mnozí ještě v čerstvé paměti. Když s touto informací přišel 23. října deník Blesk, Prymulovi i Faltýnkovi se tehdy po zásluze dostalo kritiky z mnoha stran. K nejostřejším kritikům přitom patřil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který na adresu zmiňovaných na svém twitterovém účtu mimo jiné napsal: „Byli si dát do nosu a puberťácké výmluvy nedůvěru jenom zvyšují. Papaláši, kteří si myslí, že pro ně pravidla neplatí.“

Byť s bývalým předsedou TOP 09 a někdejším ministrem financí souhlasím málokdy, tenkrát jsem mu dal zcela za pravdu. Jít na tajnou schůzku do restaurace v době, kdy jsou na základě vládního opatření zavřené, být přistižen bez roušky na ústech, a ještě se navíc v případě pana Prymuly vymlouvat, že se nic tak hrozného nestalo, na to označení ohledně papalášského chování naprosto sedí. Ostatně, svůj názor na počínání dnes již exministra zdravotnictví (zato však nositele Řádu bílého lva) jsem tehdy napsal v jednom blogu zde.

Od zmiňované kauzy však ještě neuplynulo ani čtrnáct dní, a ten, který patřil k nejhlasitějším kritikům papalášských manýrů, je předvedl v plné kráse rovněž. Jak je totiž možno dočíst se na mnoha zpravodajských serverech, Miroslav Kalousek byl reportéry Radiožurnálu včera zastižen, jak strávil zhruba 40 minut uvnitř restaurace Hlučná samota na Vinohradech. Přesto, že zákaz otevření vnitřních prostor restaurací pro veřejnost stále dle vládních krizových opatření platí.

A i co se týká „puberťáckého vymlouvání“, tak si Miroslav Kalousek s exministrem zdravotnictví může prakticky podat ruku. Když si totiž přečteme jeho rozhovor s redaktorkou Radiožurnálu na stránkách Českého rozhlasu zde, tak pan Kalousek nejprve tvrdí, že si v Hlučné samotě byl pro jídlo, když redaktorka namítne, že tam sice funguje venkovní výdajové okénko, ovšem on strávil čtyřicet minut uvnitř restaurace, tak Kalousek přiznává, že tam byl, protože čekal na připravované jídlo a mezitím vypil jedno pivo - ovšem nemyslí si, že by tím nějaké nařízení porušil. Na otázku redaktorky, zda v současné době není náhodou zákaz prodeje alkoholu v restauračních zařízeních, nejprve odpovídá, že ne, když je upozorněn na svůj omyl, reaguje slovy: „Dobře, tak v tom případě dostanu pokutu...“ Následně se pak hájí tím, že on na rozdíl od Prymuly byl v restauraci nikoliv po zavírací době, ale ve tři odpoledne, že není ministr zdravotnictví apod.

Až později během dnešního dne předseda poslaneckého klubu TOP 09 (těžko říci, zda sám od sebe nebo na nátlak svých stranických kolegů) své pochybení připustil, a na svém Twitteru napsal: „Byla to chyba, za kterou se omlouvám a která se nebude opakovat. Abych omluvu podpořil i materiálně, věnuji deset tisíc korun na dobročinné účely související s epidemií.“ (viz odkaz zde)

Nevím, kolik lidí takováto omluva uspokojí, u věrných Kalouskových příznivců samozřejmě věřím tomu, že tak, jak mu v minulosti odpustili například mnohé jeho vulgární projevy směrem k jiným politikům nebo i to, že před lety ještě jako předseda KDU-ČSL usiloval o vytvoření vládní koalice, která by se ve Sněmovně opírala o hlasy komunistů (což teď kritizuje u jiných...), odpustí mu určitě i tohle. Myslím si však, že ten, kdo je aspoň trochu objektivní, měl by měřit všem stejným metrem.

Kdo tedy kritizoval papalášské jednání u pana Prymuly a po jeho prohřešku požadoval vyvození osobní zodpovědnosti, měl by tak nyní činit i u pana Kalouska, a nespokojit se s jeho „odpustkem“ ve výši 10 tisíc korun na dobročinné účely (vzhledem k výši jeho poslaneckého platu to mimochodem až tak astronomická částka není...)

Autor: Josef Nožička | středa 4.11.2020 17:16 | karma článku: 46.22 | přečteno: 7527x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.64 | Přečteno: 1126 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.12 | Přečteno: 5501 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5053 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.99 | Přečteno: 149 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.60 | Přečteno: 559 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2311 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...