Zákazem prodeje kávy a čaje do kelímků konečně porazíme covid!

11. 12. 2020 18:24:04
Má opravdu pití kávy, čaje či jiných nealkoholických nápojů na ulici tak zásadní význam při šíření nákazy Covidem-19? Nebo je jejich zákaz jen poněkud zoufalým krokem ze strany vlády?

Epidemiologická situace v naší zemi bohužel radostná není. Po pár týdnech, které sváděly k mírnému optimismu, počty nově nakažených Covidem-19 již 6 dnů ve srovnání se stavem z předchozího týdne opět rostou, reprodukční číslo R se dle dnešních zpráv již vyšplhalo přes hodnotu 1,1. Je tedy jasné, že nepříznivý vývoj vyžaduje ze strany vlády zpřísnění některých opatření, k jejichž uvolnění před nedávnou dobou došlo. Jde však o to, aby to byla opatření účinná, a především taková, která mají hlavu a patu.

A to se bohužel o některých opatřeních z poslední doby říci nedá. Názornou ukázkou je především chaos ohledně toho, co se vlastně může a nemůže prodávat zákazníkům v restauracích či výdejových okéncích. Nejprve vláda na základě pondělního usnesení zakázala restauracím prodej veškerých alkoholických nápojů mimo její vnitřní prostory. Z takové formulace ovšem vyplynulo, že například nelze načepovat zákazníkovi pivo ani do PET láhve či do džbánku za tím účelem, aby si mohl lahodný mok odnést a zkonzumovat ho doma. Když na to média upozornila, ministr zdravotnický Blatný se zavázal tohle nedorozumění napravit, ovšem jak asi většina čtenářů ví, vláda pak vyrobila ještě větší paskvil, neboť dle upravené formulace „Zakazuje se prodávat rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci“ (viz například odkaz zde) by hostinští nemohli prodat ani jakýkoliv nápoj, který by si chtěl host vypít přímo v restauraci...

Když do příslušné formulace bylo během dneška doplněno, že se to vztahuje pouze na případ prodeje z provozovny mimo její vnitřní prostory, přišli někteří lidé zase na to, že přímo v restauraci se tedy pivo, víno či točená limonáda prodávat (zatím) může, ovšem bude to znamenat, že si nyní nikdo nebude moci například koupit s sebou do kelímku kávu, čaj či jiný horký nealkoholický nápoj. Proto byl na dnešní tiskové konferenci ministr Blatný tázán, zda znovu nejde o nějakou „tiskovou chybu“. Pan Blatný však k překvapení řady lidí prohlásil, že je to tak v pořádku, neboť vláda nechce, aby lidé v současné době chodili po vánočních trzích nebo po ulicích s kelímky s jídlem či pitím (viz odkaz zde).

Takže pokud se v blízké době chystáte na předvánoční nákupy, návštěvu vánočních trhů nebo si chcete jen vychutnat předvánoční atmosféru některého z našich měst a jste „závislí“ na aspoň jednom šálku kávy během dne, tak si ji holt musíte uvařit doma a vzít s sebou do termosky. Totéž se týká čaje i jiných horkých nápojů, které v chladném zimním počasí přijdou vhod. Pravda, zatím si ještě můžete zajít do některé z restaurací a koupit si ho tam, ovšem dle toho, co dnes avizoval ministr zdravotnictví, to již od úterka nejspíš možné nebude, neboť se opět plánuje jejich úplné uzavření...

Což je s ohledem na to, že k jejich uzavření dojde necelých 14 dní poté, co byly po dlouhé době otevřeny, vůči jejich majitelům a zaměstnancům kruté. Přičemž například kavárny nyní de facto nebudou moci prodávat své produkty ani přes výdejová okénka. S několika kolegy ve škole jsme po dobu nuceného zavření restauračních zařízení chodili aspoň jednou týdně koupit si s sebou dobrou kávu do blízké malé kavárny, abychom podpořili podnik, do kterého rádi chodíme. A takových zákazníků bylo mnohem víc. Nyní to kvůli zmíněnému vládnímu zákazu tito lidé moci dělat nebudou...

Jak jsem napsal již v úvodním odstavci, situace s Covidem-19 dobrá není a nějaká omezující opatření logicky přijít musí. Ovšem jestli zrovna zákaz prodeje kávy a čaje u výdejních okének nějak výrazně přispěje k zbrzdění či zastavení šíření tohoto zákeřného viru, o tom mám vážné pochybnosti. A mimochodem: když si někdo kávu či čaj koupí v automatu v blízkém supermarketu, v čekárně na vlakovém či autobusovém nádraží a bude ho konzumovat na ulici, tak to bude OK? Že by se snad nápojům z automatů Covid-19 vyhýbal?

Autor: Josef Nožička | pátek 11.12.2020 18:24 | karma článku: 44.83 | přečteno: 8759x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.65 | Přečteno: 1136 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.13 | Přečteno: 5515 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5054 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 9.91 | Přečteno: 93 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 88 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.42 | Přečteno: 871 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.55 | Přečteno: 3278 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...