Piráti a STAN deklarují takřka idylickou shodu. Běda však, když voliči budou kroužkovat...

14. 01. 2021 7:05:00
Dle některých politických stran, moderní a liberální Pirátskou stranu nevyjímaje, má zřejmě volič při volbách především schválit vůli stranických sekretariátů, nikoliv už projevovat svůj názor kroužkováním vybraného kandidáta.

Jak Pirátská strana, tak i hnutí STAN schválily v minulých dnech vytvoření společné koalice pro sněmovní volby, které nás čekají v říjnu letošního roku. Nejprve koalici posvětilo širší vedení STAN, kde pro ni zvedlo roku 92 % členů, a následně i Piráti, u nichž se pro ni v internetovém hlasování vyslovilo 79 % hlasujících. V obou případech tedy šlo o jasnou většinu hlasujících a z formálního hlediska tak již nic nebrání tomu, aby se tento nový subjekt pokusil z čela předvolebních průzkumů sesadit dlouhodobě vedoucí Babišovo ANO (jehož vůdčí pozice již ovšem není zdaleka tak neotřesitelná, jak tomu ještě nedávno bylo...)

Zvlášť, když dle toho, co je například zmíněno v článku zde na iDNES, našli politici z obou stran i zprvu obtížně působící programovou shodu. V koaliční smlouvě obě strany slibují například jednoduché a nízké daně, zodpovědné řešení migrace, spuštění přípravy na přijetí eura či moderní a bezpečný stát, který nenechá nikoho padnout na dno. Představitelé Starostů a nezávislých navíc kývli svému koaličnímu partnerovi i na rovnoprávné sňatky osob stejného pohlaví nebo legalizaci a zdanění konopí. A v neposlední řadě byl dohodnut i poměr, v jakém si oba subjekty rozdělí vůdčí místa na kandidátkách: Pirátům, jejichž předseda Ivan Bartoš má být voličům představován jako kandidát na nového premiéra, jich připadlo 10, zatímco Starostům v čele s Vítem Rakušanem 4.

Takto dohodnutý poměr působí vcelku logicky, neboť při většině předvolebních průzkumů, uskutečněných na konci loňského roku, byly preference Bartoše a spol. zhruba dvojnásobně vyšší než u Starostů a nezávislých. Proto byl i poměr členů obou subjektů na společných kandidátkách dohodnut na 2:1 ve prospěch Pirátů. Zda však takový poměr bude zachovaný i při počtu nakonec zvolených poslanců, zdaleka jisté není.

Jak totiž ti, kteří se aspoň trochu zajímají politiku, nejspíš vědí, ne zřídka se při volbách stane, že politik na samém chvostu kandidátky přeskočí všechny či téměř všechny kandidáty před ním a díky preferenčním hlasům se do Sněmovny (případně do krajského zastupitelstva v případě krajských voleb) dostane on. Na úkor těch, kteří byli na čelní místa kandidátek zpravidla dosazeni sekretariáty příslušných stran. Což se vedení většiny politicky stran a zejména pak odsunutým kandidátům zpravidla moc nelíbí...

Že by se něco takového mohlo stát i v případě společné kandidátky Pirátů a STAN, z toho mají určité obavy zejména prvně jmenovaní. Jejich obavy jsou přitom vcelku oprávněné – za hnutí STAN často kandidují starostové či místostarostové mnohých měst a vesnic, kteří jsou mezi voliči v příslušných regionech oblíbení, a navíc jsou pro ně i známější než politici s celorepublikovou působností. Proto je voliči při sněmovních volbách často kroužkují (přičemž to, jak bude daný politik v případě svého zvolení do Sněmovny schopen plnohodnotně vykonávat funkci poslance, starosty obce a případně i krajského zastupitele, obvykle tito voliči příliš neřeší).

Proto Piráti (jak je psáno například v článku zde na Seznam Zprávy) do návrhu koaliční smlouvy prosadili, aby kandidáti do sněmovních voleb dostali zákaz vyzývat voliče ke kroužkování své osoby. Přičemž pokud by některý z kandidátů takový zákaz ignoroval, navrhující strana „má zajistit pořádek“ a v extrémním případě takového provinilce úplně vyškrtnut z kandidátky. V navrhované smlouvě je navíc výslovně uvedeno: „Koaliční strany se rovněž zavazují nenavrhovat na nižší místa kandidátní listiny osobnosti se zjevným záměrem získat preferenční hlasy a změnit tak dohodnutý poměr na volitelných místech.“

Zmíněné opatření jistě není nezákonné a je ostatně věcí každé politické strany, jaká pravidla pro lidi na svých volebních kandidátkách stanoví. Ovšem jestli takto tvrdá stranická disciplína má být v souladu s tím, že se Piráti proklamují jako moderní liberální politická strana, které jsou na hony vzdálené praktiky jiných stran, plných takzvaných „politických dinosaurů“, to tedy opravdu nevím...

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 14.1.2021 7:05 | karma článku: 45.30 | přečteno: 6831x

Další články blogera

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 604 |

Josef Nožička

Kdo všechno je vlastně podle ministra Lipavského "bezpečnostním rizikem"?

Je bývalý premiér Andrej Babiš skutečně bezpečnostním rizikem pro ČR, nebo šlo ze strany ministra zahraničí o účelovou diskreditaci předsedy nejsilnější opoziční strany?

13.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 46.40 | Přečteno: 6968 |

Josef Nožička

Klopp neměl slitování s fotbalisty Sparty, Fiala zase s proruskými zemědělci

Trenér FC Liverpool Jürgen Klopp i premiér české vlády Petr Fiala v uplynulém týdnu názorně ukázali, že jsou opravdu muži na svém místě.

10.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.55 | Přečteno: 673 |

Josef Nožička

V čem vidím rozdíly mezi Jürgenem Kloppem a Petrem Fialou

Kromě toho, jak pražská Sparta obstojí v souboji s momentálně vedoucím týmem anglické Premier League, bude některé lidi možná zajímat i to, zda se v hledišti letenského stadionu objeví český premiér.

7.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 34.34 | Přečteno: 882 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.14 | Přečteno: 305 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.52 | Přečteno: 451 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 857 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 604 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2794 | Diskuse
Počet článků 1571 Celková karma 39.06 Průměrná čtenost 3243

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...